Afval scheiden, geen kunst aan!
Beter scheiden. Eerst hergebruiken. Vaker repareren. Of opknappen.
Ons doel is minder restafval en betere grondstoffen. Doet u ook mee?
En dat is goed voor het milieu. Want wat we kunnen hergebruiken, hoeven we niet nieuw te maken. En dat bespaart grondstoffen en energie. Toch zien we nog te vaak elektrische apparaten, drinkpakken of textiel in het restafval. Het kan dus nog beter.
Met textiel bedoelen we zowel goede, bruikbare als versleten kledingstukken, schoenen of linnengoed. Door een kapotte broek bijvoorbeeld eerst te repareren of op een andere manier opnieuw te gebruiken, zorgen we voor minder textiel afval.
Inleveren van textiel
Al uw textiel mag u inleveren bij de ondergrondse textielcontainers in onze gemeente. Goed herbruikbaar textiel, maar ook textiel dat niet meer op te knappen of opnieuw te gebruiken is. Er wordt meer ingezameld dan dat u misschien weet. Sokken, knuffels, ondergoed, handdoeken, gordijnen, sjaals riemen, petten en schoenen. Het mag allemaal in de textielcontainer. Gescheurd of versleten? Geen probleem, als het maar schoon is. Lever het textiel in een goed afgesloten, stevige plastic zak in. Dan kan er geen vocht bij komen. Schoenen kunt u per paar en samengebonden in de zak doen. Meer informatie over het scheiden van textiel vindt u op de website van ROVA.
Sorteren van textiel
Al het ingezamelde textiel wordt naar het sorteercentrum in Steenwijk gebracht. Elke dinsdag en vrijdag komt de vrachtwagen van ROVA het textiel brengen. Het wordt eerst opgeslagen in grote bakken, zodat het (eventueel) kan drogen. Daarna wordt het per bak gesorteerd op soort kleding, linnengoed en eventueel andere materialen. Zoals speelgoed en bruikbare grondstoffen (denk aan oud papier).
Ook de kwaliteit van het textiel wordt beoordeeld. Goede spullen worden apart gehouden voor de kringloopwinkels in Steenwijk en Vollenhove. Minder goede kledingstukken worden per kilo verkocht aan opkopers. En kapotte spijkerbroeken worden apart ingezameld voor recycling. Het gesorteerde textiel wat goed genoeg is voor de kringloopwinkels, wordt nog extra gecontroleerd op gaatjes, kapotte ritsen en missende knopen. Het sorteercentrum is daarnaast een werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze worden begeleid en krijgen daarbij een mooie kans om werkervaring op te doen.
Ingezamelde hoeveelheid textiel
Per week wordt er ongeveer 8.000 kilo textiel ingezameld door ROVA. Naast de spullen die worden ingezameld in de ondergrondse textielcontainers, wordt er ook nog veel ingezameld bij de Kringloopwinkels in Steenwijk en Vollenhove. Samen komt neer op bijna een half miljoen kilo per jaar! Wat er in een halve week wordt ingezameld, werd op 12 juli 2022 aan het publiek getoond. Dit werd gestort en gesorteerd op de Markt in Steenwijk. Wilt u hier meer over weten of zien hoe veel dit is? Kijk op de website van de Kringloopwinkel in Steenwijk.
Wat is oud papier en karton? Alles wat van papier en karton is. Denk aan kranten en reclamefolders, maar ook aan verpakkingen en dozen. Alleen goed gescheiden papier en karton is waardevolle grondstof voor nieuwe producten. Drankenkartons en vieze pizzadozen horen er bijvoorbeeld niet bij, daar zit een plastic of aluminium laagje in of ze zijn te veel vervuild.
Wat bij oud papier hoort
Oud papier moet schoon en droog zijn en apart van ander afval worden ingezameld. Alleen dan is het herbruikbaar. Schoon en droog betekent zoveel mogelijk vrij van voedselresten, vloeistoffen en andere materialen zoals plastic. Deze resten, stoffen en materialen kunnen het recyclingproces verstoren.
Inleveren van oud papier en karton
Op uw inzamelkalender vindt u hoe het bij u is geregeld. U kunt het ook naar het milieubrengstation brengen.
Wat met oud papier en karton gebeurt
Papier en karton wordt tot pulp vermalen. Het pulp wordt gedroogd en daar worden weer nieuwe rollen papier van gemaakt. 87% van het door de Nederlandse papierindustrie gemaakte nieuwe papier is afkomstig uit oud papier. Van oud papier worden bijvoorbeeld kranten en tijdschriften gemaakt.
Tip voor minder oud papier en karton
Plak een nee/ja- of nee/nee-sticker op uw brievenbus als u geen reclamefolders wilt ontvangen. Zo'n sticker zorgt voor minder folders: het folderbedrijf houdt namelijk rekening met het aantal adressen dat een sticker heeft geplakt. Gratis nee/nee- of nee/ja-stickers haalt u af bij het gemeentehuis. U kunt de stickers ook tegen betaling bestellen via NeeNeeNeeJa.nl. En de reclamefolders kunt u gewoon online bekijken.
E-waste zijn apparaten met een stekker of een batterij waar u vanaf wilt. Dit kunnen (oude) werkende apparaten zijn of kapotte apparaten. Hieronder leest u wat u met die apparaten kunt doen.
Beter scheiden. Eerst hergebruiken.
Vaker repareren. Of opknappen.
Kapot apparaat
- Kleine apparaten die stuk zijn kunt u:
- brengen naar een inleverpunt bij u in de buurt.
- laten repareren of afgeven bij het repair café van Kringloopwinkel Steenwijk.
- gratis inleveren bij het milieubrengstation van ROVA in Steenwijk. Bekijk de openingstijden.
- Grote apparaten die het niet meer doen kunt u:
- vaak inleveren bij de winkel waar u een nieuw vervangend apparaat koopt.
- gratis inleveren bij het milieubrengstation van ROVA in Steenwijk. Bekijk de openingstijden.
Werkend apparaat
- Vooral grote elektrische apparaten kunt nog verkopen.
- Of lever de apparaten in bij de kringloopwinkel Steenwijk of kringloopwinkel Vollenhove.
Wat is gft-afval? GFT staat voor groente-, fruit- en tuinafval. Denk aan gemaaid gras, oud brood of appel- of aardappelschillen. Gft-afval dat goed gescheiden wordt, is weer grondstof voor nieuwe producten. Uit gft-afval wordt bijvoorbeeld groen gas gehaald. Het restproduct dat bij het maken van groen gas overblijft, wordt weer gebruikt als compost. Een win-win situatie!
Zelf compost maken
Compost is goed voor planten, de moestuin of gazon. Gft-afval kunt u zelf composteren in de tuin of op het balkon. In een grotere tuin kunt u een composthoop maken. In een kleinere tuin of op het balkon kunt u een compostvat gebruiken. Na 4 tot 12 maanden heeft u bruikbare compost.
Wat de gemeente doet met groenafval
Uit de openbare ruimte komt veel snoeiafval en gemaaid gras. Het is zonde om hier niks mee te doen. Daarom wordt het groenafval zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Van bijvoorbeeld takken en hout worden grondstoffen voor de biomassacentrales gemaakt. Ook het gemaaide gras wordt als grondstof ingezet voor de biovergister. Van de rest, zoals bladeren en ander snoeiafval, wordt compost gemaakt.
Inleveren van grof tuinafval
U kunt uw grof tuinafval dat niet in uw container past naar het milieubrengstation brengen. Voorbeelden van grof tuinafval zijn snoeiafval en tak- en/of stamhout. Drie keer per jaar kunt u uw grof tuinafval gratis inleveren. Kijk voor meer informatie op de website van ROVA.
Tips tegen geuroverlast en ongedierte
Als het buiten warmer wordt, kunt u last krijgen van stank en ongedierte in uw gft-container. Om dit tegen te gaan kunt u:
- de deksel (iets) open laten staan. Ongedierte heeft een hekel aan tocht en vogels kunnen maden oppikken.
- uw container in de schaduw zetten (als dit mogelijk is).
- een oude krant onderin de container leggen om te voorkomen dat er afval achterblijft na het legen. Of gebruik een oude krant om etensresten in te verpakken tegen ongedierte.
- af en toe een paar takjes klimop in uw container leggen. Klimop is giftig voor maden.
- een handje zaagsel in de container doen. Dit neemt vocht op en gaat nare geurtjes tegen.
- na het legen de container schoonmaken met groene- of biologische zeep.
Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartonnen kunnen in de container met de oranje deksel. Hebt u geen pmd-container? Dan kunt u uw pmd naar de verzamelcontainer bij u in de buurt brengen of in de speciale ROVA-zakken aanbieden. Geen verpakking? Niet bij het pmd! Kleine plastic spullen (die geen verpakking zijn) horen bij het restafval. Grote plastic spullen zoals kapotte tuinstoelen, speelgoed en ook grote stukken piepschuim, kunt u naar de milieustraat brengen.
Scheidingswijzer
Twijfelt u of een bierdopje, een uiennetje of de lege ranja fles bij pmd mag? (Het antwoord is ja) Download de ROVA-app en zoek in de Scheidingswijzer het stuk afval wat u weg wilt gooien. De app geeft aan waar het stuk afval heen kan. Met de ROVA-app hebt u ook de inzameldagen bij de hand.
Heeft u geen mobiele telefoon? Op de website van ROVA kunt u ook gebruik maken van de Scheidingswijzer.
Last van een vieze geur uit uw pmd-container
Afval in de pmd-container kan bij warm weer voor stankoverlast zorgen. Gebruik de volgende tips om dit te voorkomen:
- Plaats uw container in de schaduw, als dat mogelijk is.
- Spoel verpakkingen van vlees of vis eerst om voordat u het in de container doet.
- Plaats de dop of deksel terug op verpakkingen van sap- en zuivelverpakkingen nadat deze leeg zijn.
- Maak de container na het legen schoon met bijvoorbeeld groene zeep.
(Verpakkings)glas is al het glas dat gebruikt is als eenmalige verpakking voor drank, voedsel of cosmetica. Voorbeelden van verpakkingsglas zijn sapflessen, jampotjes en wijnflessen, maar ook deodorantrollers, kruidenpotjes en parfumflesjes. Verpakkingsglas wordt in twee stromen ingezameld; 'blank glas' en 'gekleurd glas'. U kunt deze verpakkingen met deksel of dop inleveren.
Glas dat niet in de glasbak hoort
In de glasbak horen geen drinkglazen (thee-, frisdrank- en wijnglazen), ovenschalen, of vlakglas zoals een ruit of een spiegel. Dit glas is geen verpakkingsglas en heeft een andere samenstelling. U kunt dit glas wegbrengen naar het milieubrengstation.
Inleveren van glas
U kunt het glas brengen naar de glascontainers in de wijk. Statiegeldflessen kunt u in de supermarkt inleveren. Alle inleverlocaties kunt u vinden in de app of via de ROVA Inzamelkalender.
Het is belangrijk dat glas in de juiste container terecht komt voor goede recycling. Er zijn verschillende glassoorten, namelijk:
- Verpakkingsglas zoals jampotten, wijnflessen, deodorantrollers en kruidenpotjes voor éénmalig gebruik breng je naar de glascontainers in de wijk.
- Vlakglas zoals ramen (dubbelglas), spiegels en schilderijglas breng je naar het milieubrengstation.
- Overig glas, zoals glazen pannendeksels, ovenschalen, drinkglazen en ander glas vallen niet onder verpakkingsglas of vlakglas. Dit hoort bij het restafval.
Wat met ingezameld glas gebeurt
Bij het inzamelen van het glas houden de voertuigen van ROVA het glas netjes op kleur gescheiden door middel van twee aparte ruimtes. Het gescheiden ingezamelde glas wordt in de glasfabriek ontdaan van etiketten en doppen. Daarna wordt het gesmolten en worden er onder andere weer nieuwe flessen van gemaakt.
Via de YouTube-video 'Glas, wat gebeurt ermee?' van ROVA kunt u meer zien over de inzameling van glas.
Grof huishoudelijk afval is al het huishoudelijk afval dat niet in de restcontainer past of hoort. Denk hierbij aan meubels, matrassen, vloerbedekking of grote stukken piepschuim. Spullen die vast met een huis verbonden waren en onderdeel uitmaakten van de inrichting van de woning is geen grof huishoudelijk afval. Ook afval dat vrijkomt bij de bouw of verbouw van een huis, is geen grof huishoudelijk afval. Dit wordt allemaal apart ingezameld bij het milieu-brengstation in Steenwijk.
Geef spullen eerst een tweede kans
Is uw meubilair nog prima voor een tweede ronde? Knap het dan op, verkoop het of ruil het met iemand anders. Hiermee zorgen we voor minder groot huishoudelijk afval en dat is goed voor het milieu. U kunt uw oude maar nette bank, eettafel of ander meubilair naar de Kringloopwinkels in Steenwijk of Vollenhove brengen. Hier wordt het weer verkocht, opgeknapt of gerecycled.
Inleveren van grof huishoudelijk afval
Is het kapot of niet meer geschikt voor een tweede ronde? Dan kunt u uw grof huishoudelijk afval tegen betaling naar het milieubrengstation in Steenwijk brengen of u kunt een afspraak maken met ROVA om, tegen betaling, uw grof huishoudelijk afval aan huis op te laten halen. Op de website van ROVA vindt u hier meer informatie over.
Wat met grof huishoudelijk afval gebeurt
Na inzameling bij ROVA wordt grof huishoudelijk afval gescheiden. Spullen en materialen die kunnen worden gerecycled, worden eruit gesorteerd en gaan naar verschillende recyclebedrijven. Dit geldt bijvoorbeeld voor hout, steen, staal en metalen. Wat niet gerecycled kan worden, gaat naar een afvalenergiecentrale. Daar wordt het verbrand en dan levert het stroom en warmte op.
Volg ons