Gewijzigde openingstijden
Het gemeentehuis is op dinsdag 24 december geopend tot 16.00 uur.
Woensdag 25 tot en met vrijdag 27 december is het gemeentehuis gesloten.
Het gemeentehuis is op dinsdag 24 december geopend tot 16.00 uur.
Woensdag 25 tot en met vrijdag 27 december is het gemeentehuis gesloten.
In Steenwijkerland groeit het verbruik en de opwekking van elektriciteit constant. Dit komt doordat we steeds meer elektriciteit gebruiken in plaats van aardgas om onze huizen te verwarmen. Maar ook de toename van zonnepanelen op daken, nieuwe woningen en bedrijven en het groeiende aantal elektrische voertuigen spelen hierin een rol. Daarnaast verbruiken we steeds vaker stroom op dezelfde momenten. Hierdoor raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast. Deze overbelasting noemen we ‘netcongestie’.
De netbeheerders zijn bezig met een grootschalige uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk. Ze bouwen nieuwe hoogspanningsstations en leggen extra kabels aan. Dit is een langdurig project. De komende jaren worden er ook nieuwe elektriciteitshuisjes geplaatst in verschillende buurten en wijken in onze gemeente. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, moeten veel straten tijdelijk worden opengemaakt. Dat gebeurt via de zogenaamde ‘Buurtaanpak’. Waar mogelijk biedt de gemeente ondersteuning aan de netbeheerders bij deze werkzaamheden.
Meer over dit onderwerp vindt u op de website Buurtaanpak Enexis en de website Buurtaanpak Rendo.
Het elektriciteitsnetwerk is verdeeld in drie lagen:
Bedrijven met een hoge energiebehoefte zijn aangesloten op het hoogspannings- of middenspanningsnet en worden grootverbruikers genoemd. Kleine ondernemingen en huishoudens zijn verbonden met het laagspanningsnet, dat bedoeld is voor kleinverbruikers. De beheerder van het hoogspanningsnet is TenneT. Regionale netbeheerders zoals Enexis, RENDO en Liander zijn verantwoordelijk voor het midden- en laagspanningsnet in Steenwijkerland.
Door de energietransitie neemt ons elektriciteitsverbruik snel toe. We produceren ook meer stroom, bijvoorbeeld via zonnepanelen. Daarom is het nodig ons elektriciteitsnet uit te breiden. De toenemende vraag naar én productie van elektriciteit leidt tot problemen in het netwerk. We ondersteunen de netwerkbeheerders die wijk voor wijk werken aan de verbetering van het elektriciteitsnet. Zodat ons netwerk klaar is voor de toekomst.
Er is nu genoeg stroom voor bestaande woningen en kleinverbruikers. Verduurzaming en overstappen op (hybride) warmtepompen en zonnepanelen blijft mogelijk. Het kan wel zijn dat bij zonnig weer omvormers van zonnepanelen tijdelijk uitgeschakeld worden om overbelasting te voorkomen. Zonder maatregelen kan in de toekomst overbelasting leiden tot bijvoorbeeld knipperende lampen of stroomuitval. Samen met netbeheerders zoals Enexis en RENDO werken we aan het versterken en uitbreiden van het elektriciteitsnet en een stabiele stroomvoorziening voor nieuwe en bestaande woningen.
Om overbelasting van het elektriciteitsnetwerk te voorkomen, moeten we in de toekomst slimmer omgaan met ons stroomverbruik. Dit doen we door bijvoorbeeld niet allemaal tegelijk elektriciteit te verbruiken, om zo piekbelasting te voorkomen. Helpt u mee? Hier zijn een paar tips: