Achternaam kind
Naamskeuze doorgeven
Beide ouders moeten de naamskeuze persoonlijk doorgeven bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak.
Neem mee naar de afspraak:
- een geldig identiteitsbewijs van beide ouders (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument)
- wanneer van toepassing: een bewijs van het huwelijk of geregistreerd partnerschap
Gezinssituaties
Bij verschillende gezinssituaties gelden verschillende regels.
Gehuwd
Als u getrouwd bent en u doet geen naamskeuze voor uw kind, dan krijgen alle kinderen uit deze relatie automatisch de achternaam van de vader. Wilt u dat uw kind bij de geboorte de achternaam van de moeder krijgt? Dan moet de gemeente een akte van naamskeuze opmaken. Dit kan op 2 momenten:
- voor de geboorte;
- bij de geboorteaangifte. De ouders moeten dan wel samen naar de gemeente komen.
Ongehuwd/ alleenstaand
Bent u als ouders niet getrouwd? Dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Dit geldt ook als u alleenstaand bent. Erkent de vader het kind, dan kunt u bij de erkenningsakte kiezen voor de naam van de moeder of voor de naam van de vader. Erkenning en naamskeuze kunt u doen vóór de geboorte. Dit gebeurt met een akte erkenning ongeboren vrucht. Laat u geen akte erkenning ongeboren vrucht opmaken en wilt u toch kiezen voor de achternaam van de erkenner, dan moet u beiden bij de geboorteaangifte aanwezig zijn.
2 vrouwen
Als 2 ongehuwde vrouwen samen een kind gaan opvoeden, dan krijgt het kind de achternaam van de biologische moeder. Zijn 2 vrouwen met elkaar gehuwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan? Dan is voor het 1e kind wel naamskeuze mogelijk. U kunt deze naamskeuze al voor de geboorte van het kind maken. Het kan ook bij de geboorteaangifte. Daarvoor moet u beiden langskomen.
Gezamenlijk gezag/adoptie
Bij gezamenlijk gezag of bij adoptie door 2 vrouwen of 2 mannen, krijgt het 1e kind de naam van een van beide ouders. Volgende kinderen krijgen dezelfde naam als het 1e kind.
Overgangsregeling dubbele achternaam loopt af
U kunt voor uw kind de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. Sinds 1 januari 2024 kunt u uw eerste kind de achternamen van beide ouders geven. Tot en met 31 december 2024 geldt een overgangsregeling voor kinderen die op (of na) 1 januari 2016 zijn geboren. Met deze overgangsregeling kunnen ouders alsnog een dubbele achternaam kiezen voor hun kinderen. Dit kan alleen wanneer het oudste kind van en gezin op of na 1 januari 2016 is geboren. Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.
Vragen
Heeft u vragen? Bel ons dan via telefoonnummer 14 0521.
Volg ons