Keuze naamgebruik

Bent u gehuwd (geweest) of heeft u een partnerschap laten registreren? Dan kunt u bij de gemeente aangeven met welke achternaam u voortaan aangeschreven wilt worden. Het gaat hierbij niet om een wijziging van de achternaam, maar om het 'voeren' van de achternaam.

Verzoek indienen

U kunt online een verzoek doen tot wijziging naamgebruik.

Verzoek tot wijziging naamgebruik doen

Mogelijkheden voor achternaam

Voor de vermelding van de achternaam heeft u 4 mogelijkheden:

  • aanschrijving alleen op eigen naam
  • aanschrijving op eigen naam, gevolgd door de naam van de partner
  • aanschrijving op de naam van de partner, gevolgd door de eigen naam
  • aanschrijving alleen op de naam van de partner

Alleen voor correspondentie van overheidsinstanties

Het gekozen naamgebruik geldt alleen voor correspondentie van overheidsinstanties. Andere instanties moet u zelf informeren. Op officiële documenten zoals een paspoort, Nederlandse identiteitskaart of rijbewijs staat altijd de eigen achternaam vermeld. Ongeacht welk naamgebruik u heeft gekozen. Wel kan de naam worden aangevuld met die van uw (overleden) partner.

Eigen achternaam in trouwboekje

In het trouwboekje staat bij 'geslachtsnaam voor het huwelijk' en 'geslachtsnaam na het huwelijk' altijd hetzelfde. Na een huwelijk mag u de naam van uw partner gebruiken, maar u houdt uw eigen achternaam.

Gescheiden of weduwe

Bent u gescheiden of weduw(e)(naar)? Dan kunt u de achternaam van uw ex-partner blijven gebruiken. U mag dan niet met een ander zijn getrouwd of een partnerschap hebben geregistreerd. Deze keuze kunt altijd weer wijzigen.

Andere nationaliteiten

Naamgebruik is specifieke Nederlandse wetgeving. Voor andere nationaliteiten is naamgebruik afhankelijk van de eigen wetgeving.

Vragen

Heeft u hulp nodig bij het indienen van een verzoek? Of heeft u vragen? Bel ons dan via telefoonnummer 14 0521.