Nieuwsarchief

 • Gemeentearchief geeft cursus archiefonderzoek

  20 september 2017

  Bent u ook geïnteresseerd in uw en ons verleden? In verhalen van vroeger? In genealogie of lokale geschiedenis? Wij helpen u graag op weg! Vanaf dinsdagavond 3 oktober a.s. organiseert het gemeentearchief de cursus ‘archiefonderzoek’. Op een laagdrempelige manier leert u hoe u in het archief op zoek kunt naar een schat aan boeiende, historische informatie.

 • Dag van de Geschiedenis

  Oktober is de landelijke Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘geluk’. Gemeentearchief Steenwijkerland organiseert op zaterdag 21 oktober 2017 de Dag van de Geschiedenis. Op deze dag gaan we terug naar het Steenwijk van rond 1900 in de vorm van lezingen, rondleidingen en een modeshow. U bent van harte welkom!

 • Archieven Gereformeerde Kerk Steenwijk en Hervormde Gemeente Steenwijkerwold beschikbaar voor onderzoek.

 • Paspoorten uit tijd Napoleon eindigen op 4e plaats

  Bij de landelijke verkiezing voor Stuk van het Jaar 2016 is veel gestemd op de paspoorten uit de tijd van Napoleon. De inzending van het gemeentearchief Steenwijkerland eindigde – na de archiefstukken van Tilburg, Vlaardingen en Rotterdam – op de vierde plaats. Wethouder Jacques Wagteveld: ‘We doen dit jaar voor het eerst mee aan deze landelijke verkiezing. Dan meteen al een vierde plaats bereiken, is een geweldig resultaat. Onze inzending is ook bijzonder: er zit een compleet paspoort uit 1812/1813 bij. Een paspoort bestond in die tijd nog uit twee delen: een voor de reiziger en een voor het plaatselijk bestuur. In dit geval zijn beide delen bewaard gebleven.’

 • Ontvangst nieuwe inwoners

  Op 29 oktober a.s. is er een ontvangst voor nieuwe inwoners, geen Open Gemeentedag zoals eerder aangekondigd. Er zijn daarom op die dag ook geen activiteiten van het gemeentearchief. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0521.

 • Paspoorten uit tijd van Napoleon Steenwijkerlandse inzending voor landelijke verkiezing

  In oktober, tijdens de landelijke Maand van de Geschiedenis, wordt de ‘Stuk van het Jaar’ verkiezing georganiseerd. Dat ‘Stuk van het Jaar’ is een archiefstuk uit één van de Nederlandse archieven dat het meeste indruk maakt én het mooiste verhaal vertelt. Gemeentearchief Steenwijkerland doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezing en dingt met een stapeltje paspoorten uit het archief van Kuinre mee naar de titel.

 • Welk archiefstuk maakt kans om Stuk van het Jaar 2016 te worden? Breng uw stem uit!

  Onze archieven zitten vol verhalen. Mooie, ontroerende en ook grappige. Aan de hand van foto’s, kaarten, prenten en tekeningen vertellen ze over hoe het vroeger was. Hoe we leefden en wat we deden. Eens per twee jaar wordt landelijk het Stuk van het Jaar gekozen. Dat is het archiefstuk dat de meeste indruk maakt én het mooiste verhaal vertelt. Dat zou zomaar een stuk uit ons eigen gemeentearchief kunnen zijn. Ook wij gaan namelijk – dit jaar voor het eerst – een archiefstuk insturen. Maar, welke? Die keuze willen we graag aan u overlaten.

 • Nieuwe toegangen online

  07 april 2016
 • Historische bevolkingsregisters digitaal toegankelijk

  12 januari 2016

  Eind februari van dit jaar werd het startschot gegeven. Nu, nog geen jaar later, is de klus om de historische bevolkingsregisters van het gemeentearchief digitaal toegankelijk te maken geklaard. Wethouder Jacques Wagteveld: ‘En dat is te danken aan de vele vrijwilligers die er via het landelijke initiatief ‘Vele Handen’ tijd en energie in gestoken hebben. Vanaf nu kun je via de website van het gemeentearchief op naam van je voorouders de bevolkingsregisters van 1826 tot 1939 doorzoeken.’

 • Basisschoolleerlingen krijgen geschiedenisles in Gemeentearchief

  23 september 2015

  Zo’n 14 klassen van diverse basisscholen in Steenwijkerland krijgen de komende periode geschiedenisles in het Gemeentearchief. De les maakt onderdeel uit van het cultuurmenu, waaraan het archief dit jaar voor het eerst meedoet.

 • Cursus historisch/ genealogisch onderzoek in gemeentearchief Steenwijkerland

  06 september 2016

  Geïnteresseerd in historisch- en/of genealogisch onderzoek? Gemeentearchief Steenwijkerland organiseert in samenwerking met VUSO Volksuniversiteit Meppel-Steenwijkerland een vierdelige cursus archiefonderzoek. Lees verder voor meer informatie.

 • Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog en Bevrijding in gemeentehuis

  20 april 2015

  Wethouder Jacques Wagteveld opent op 14 april 2015 om 16:00 een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Aan de hand van documenten en voorwerpen uit het Gemeentearchief Steenwijkerland wordt een aantal aspecten van de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding in deze gemeente belicht.

 • Bevolkingsregisters Steenwijk nu tot 1920 doorzoekbaar

  12 maart 2015

  Onze enthousiaste groep vrijwilligers heeft er wederom voor gezorgd dat er weer meer gegevens van onze voorouders toegankelijk zijn. Lees verder.

 • Samen historische bevolkingsregisters digitaal toegankelijk maken

  25 februari 2015

  Vanaf dinsdag 24 februari 2015 kan iedereen die dat wil via internet meehelpen om de historische bevolkingsregisters van het gemeentearchief Steenwijkerland toegankelijk te maken. ‘We werken samen met het landelijke initiatief ‘Vele Handen’. Iedereen kan meedoen: jong en oud, ervaring of niet.

 • Archief Opregte Steenwijker Courant digitaal én naar gemeentearchief

  23 december 2014

  Een groot deel van het historisch krantenarchief van de Opregte Steenwijker Courant wordt gedigitaliseerd en is daarna via de website van de Koninklijke Bibliotheek in te zien. Daarnaast wordt begin 2015 het fysieke krantenarchief in bewaring gegeven aan het gemeentearchief van Steenwijkerland. Wethouder Jacques Wagteveld is blij met de komst van het archief, dat nu nog berust bij Boom regionale uitgevers. ‘Krantenberichten geven een goed beeld van alle facetten van het dagelijks leven, waar andere archieven wat beperkter zijn. Geweldig dat het gemeentearchief er zo’n belangrijke bron bij krijgt.’

 • Nieuwe toegangen online

  12 december 2014
 • Inventaris familiearchief Voetelink online

  20 november 2014
 • Volkstellingsregister Steenwijk 1748 online!

  07 november 2014

  Goed nieuws voor genealogen/geïnteresseerden met voorouders uit Steenwijk: het volkstellingsregister van 1748 uit Steenwijk staat online.

 • Lijst oude wijkindelingen online

  07 november 2014

  Een van onze vrijwilligers is afgelopen tijd druk bezig geweest met een onderzoek naar oude wijkindelingen binnen onze gemeente. Het resultaat is mooi overzichtslijstje, waarop de oude wijkindelingen en de straatnamen die daar toe behoorden te zien zijn. De lijst kan van pas komen bij historisch onderzoek of genealogisch onderzoek, wanneer u wilt weten waar uw voorouders woonden.
  De lijst is nu via onze website raadpleegbaar op de pagina 'Hulp bij onderzoek'.

 • Archief Het Heideveld naar Gemeentearchief

  Het gemeentearchief heeft een bijzondere aanvulling gekregen op haar collectie. Het Heideveld, één van de oudste verenigingen van Steenwijkerland, brengt haar historisch archief ook onder in het gemeentearchief.

 • Sercke Boeck van de Grote Kerk in Steenwijk online raadpleegbaar

  Goed nieuws voor genealogen met Steenwijkse voorouders! Het Sercke Boeck van de Grote Kerk in Steenwijk is nu digitaal doorzoekbaar.

 • Archievendag 'Op reis' 11 oktober 2014

  In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Gemeentearchief Steenwijkerland op 11 oktober 2014 alweer de negende editie van de archievendag. Het thema is ‘Op reis’.

 • Nieuw deel van de bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Steenwijk nu doorzoekbaar op naam!

  Het gemeentearchief is weer een stapje verder in het project digitalisering bevolkingsregisters. Onze enthousiaste groep vrijwilligers heeft de indexering van de bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Steenwijk, waaronder ook de registers van het armenhuis (periode 1860-1890) en de dienstbodenregisters (periode 1860-1910), tot de periode 1910 voltooid. Deze zijn nu ook doorzoekbaar op naam. Geïnteresseerden kunnen onder het kopje Zoeken- Zoeken op Personen speuren naar hun voorouders.

 • Zoekschermen voor zoeken in archieven verbeterd

  De schermen voor het zoeken in de toegangen van onze archieven zijn aangepast. Wanneer u op de desbetreffende pagina klikt, kan er nu overzichtelijker worden gezocht in een groot venster. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met het gemeentearchief.

 • Historisch archief Protestantse Gemeente Steenwijkerwold naar gemeente

  De Protestantse Gemeente Steenwijkerwold heeft haar volledige historisch archief aan de gemeente Steenwijkerland in bewaring gegeven. De oudste stukken lagen tot nu toe in het Historisch Centrum Overijssel. Verantwoordelijk wethouder Luc Greven: ‘Dit is een prachtige aanvulling op de collectie van het gemeentearchief. Het historisch archief van de protestantse gemeente van Steenwijkerwold is bovendien nu weer één geheel. Daar zijn we erg blij mee.’ In de loop van 2014 zal het archief beschikbaar komen voor historisch onderzoek.

 • Archief oud-burgemeester Voetelink geschonken aan gemeente

  Het gemeentearchief van Steenwijkerland beschikt sinds kort over het familie-archief van oud-burgemeester Voetelink. Jan Voetelink was burgemeester van achtereenvolgens Giethoorn en Steenwijk in de periode tussen 1929 en 1948. Het archief bestaat onder meer uit foto’s en brieven uit de oorlogsperiode. In de loop van 2014 wordt het archief toegankelijk voor onderzoek.

 • Henk van Heerde wint geschiedenisquiz

  Zaterdag 19 oktober 2013 won Henk van Heerde uit Vollenhove de Steenwijkerlandse geschiedenisquiz. Op een goed bezochte Archievendag op het gemeentehuis van Steenwijkerland wist hij zijn rivalen net voor te blijven.

 • Gemeentearchief maakt onderzoek naar voorouders makkelijker

  Steenwijkerland zet volgende stap in digitalisering bevolkingsregisters

  Het gemeentearchief van Steenwijkerland zet gegevens van duizenden personen uit de periode 1830-1890 online. Genealogen maar ook andere geïnteresseerden kunnen daardoor op een makkelijke en toegankelijk manier de bevolkingsregisters digitaal op naam doorzoeken.

 • Uitbreiding collectie gemeentearchief Steenwijkerland

  Het gemeentearchief Steenwijkerland beschikt sinds kort over de archieven van de voormalige hervormde gemeentes Willemsoord en Peperga/Blesdijke. Deze archieven zijn beschikbaar voor historisch onderzoek door burgers. Beide archieven zijn waardevolle bronnen voor de geschiedenis van deze regio en daardoor een aanwinst voor het gemeentearchief.

 • Samenwerking Gemeentearchief Steenwijkerland met Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken

  Maandagavond 27 mei werd een overeenkomst getekend door de gemeente Steenwijkerland (vertegenwoordigd door Roel H. Lensen, senior medewerker gemeentearchief) en de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken (Joop van der Tuin, voorzitter en Henk Spreen, secretaris). Het gaat om afspraken over het scannen, beschrijven, archiveren en beschikbaar stellen van oude foto´s van Steenwijk en de Steenwijkers.

 • Steenwijkerlandse Archievendag 19 oktober 2013: Vorst en volk

  Het programma voor de Steenwijkerlandse Archievendag op 19 oktober is bekend!

 • Archief Gerard Rutger Buisman naar gemeentearchief

  06 december 2012

  Het gemeentearchief Steenwijkerland is sinds kort in het bezit van het archief van de vorig jaar overleden Gerard Rutger Buisman. Het archief van de streektroubadour is heel gevarieerd van karakter en omvat een uitgebreide collectie met beeld- en geluidopnames, promotiemateriaal als posters en flyers, maar ook foto’s, teksten en brieven. Hierdoor is het een waardevolle aanwinst voor het gemeentearchief.

 • Archief CDA naar gemeentearchief Steenwijkerland

  29 november 2012

  Het gemeentearchief Steenwijkerland beschikt sinds kort over de historische archieven van de afdeling Steenwijkerland van het CDA. Hierbij gaat het om de archieven van voor de herindeling in 2001. Het CDA is de eerste politieke partij in Steenwijkerland die haar historisch archief onderbrengt bij het gemeentearchief.

 • Archievendag Steenwijkerland: Verhalen over arm en rijk

  02 oktober 2012

  De gemeente Steenwijkerland organiseert op zaterdag 6 oktober weer de jaarlijkse Steenwijkerlandse Archievendag. Rond het thema ‘Arm en Rijk’ vinden er van 10.00 uur tot 16.00 uur diverse activiteiten plaats in het gemeentehuis aan de Vendelweg in Steenwijk.

 • Gedigitaliseerde bevolkingsregisters Blankenham nu ook op persoon doorzoekbaar

  Vrijwilligers van het gemeentearchief van Steenwijkerland hebben een index gemaakt op de gedigitaliseerde bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Blankenham. Het grote voordeel van deze index is dat op achternaam (familienaam) gezocht kan worden of iemand in Blankenham heeft gewoond in de periode 1830-1939. Dit maakt het zoeken naar personen een stuk eenvoudiger.

 • Steenwijkerlandse Archievendag op 6 oktober 2012

  28 augustus 2012

  Op zaterdag 6 oktober 2012 organiseren we weer de jaarlijkse Steenwijkerlandse Archievendag. Van 10.00 uur tot 16.00 uur zijn er rond het thema ‘Arm en Rijk’ diverse leuke en interessante activiteiten. Komt u ook een kijkje nemen? U bent van harte welkom in het gemeentehuis aan de Vendelweg in Steenwijk.

 • Nu nog meer beschrijvingen van historische bouwarchieven online

  15 mei 2012

  De gemeente Steenwijkerland werkt hard aan het op orde brengen van haar historische archieven en het online plaatsen van de beschrijvingen van die archieven. Nu zijn ook de beschrijvingen van de bouwdossiers van de voormalige gemeentes Giethoorn (1942-1972), Wanneperveen (1903-1972), Vollenhove (1942-1972) en Oldemarkt (1915-1972) opgenomen in onze online-database met bouwdossiers.

 • Oudste archieven uit omgeving Vollenhove terug in gemeentearchief

  24 april 2012

  De archieven van voor de Franse tijd uit het gebied van de voormalige gemeente Ambt Vollenhove zijn weer terug bij de gemeente. Deze historisch belangrijke archieven waren in de jaren negentig in bewaring gegeven aan het toenmalige Waterschap Vollenhove en waren tot voor kort onder beheer bij het Waterschap Reest en Wieden.

 • Waardevolle aanvulling fotocollectie gemeentearchief

  06 maart 2012

  Persfotograaf Hans Veenhuis schenkt Steenwijkerland deel van zijn foto-archief

  De Emmeloordse persfotograaf Hans Veenhuis heeft een deel van zijn foto-archief geschonken aan het gemeentearchief Steenwijkerland. De foto’s zijn vooral gemaakt in het westelijk deel van de gemeente en zijn, omdat ze veelal betrekking hebben op nieuwsfeiten, een waardevolle aanvulling op de fotocollectie van het gemeentearchief.

 • Archief Christelijke Gereformeerde Kerk Steenwijk toegankelijk

  01 maart 2012

  De medewerkers van het gemeentearchief Steenwijkerland hebben weer een stap gemaakt in het toegankelijk maken van de historische archieven van de gemeente. Sinds vandaag staat de inventaris van het archief van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Steenwijk online en is het archief zelf raadpleegbaar voor burgers in de studieruimte van het gemeentearchief.

 • Boek over gemeentearchief Steenwijkerland genomineerd

  21 februari 2012

  Het college van B&W heeft met gepaste trots kennis genomen van de nominatie van het boek over haar gemeentearchief voor de prijs van Overijssels Boek 2011. Het boek heeft als titel ‘Ontmoetingsplaats van verhalen’ en is geschreven door Jolanda de Kruyf. Het boek laat op een uniek manier zien dat het gemeentearchief bol staat van de spannende, mooie en ontroerende verhalen.

 • 12 nieuwe particuliere archieven beschikbaar voor onderzoek

  12 december 2011

  Het gemeentearchief is continu bezig om haar collectie beter toegankelijk te maken. Zo zijn onlangs weer 12 nieuwe inventarissen van particuliere archieven gereed gekomen en online geplaatst.

 • Henk Spreen winnaar van de eerste Steenwijkerlandse geschiedenisquiz

  19 oktober 2011

  Henk Spreen van de Historische Vereniging Steenwijk heeft de eerste Steenwijkerlandse Geschiedenisquiz gewonnen. Deze quiz werd afgelopen zaterdag gehouden in Rams Woerthe tijdens een goedbezochte Archievendag.

 • 14 nieuwe archiefinventarissen online

  20 september 2011

  Onlangs is de bewerking afgerond van een groot aantal kleine archiefjes, waaronder 14 kleine overheidsarchieven. De inventarissen van deze overheidsarchieven staan nu ook online en raadpleegbaar via de menu-optie Zoeken algemeen. Hiermee wordt de geschiedenis van Steenwijkerland weer een stuk beter toegankelijk voor de burger.

 • Landelijke Archievendag

  17 oktober 2011

  Op zaterdag 15 oktober vindt in het kader van de Maand van de Geschiedenis weer de Archievendag plaats. Ook het gemeentearchief van Steenwijkerland doet hieraan mee.

 • Scans bevolkingsregisters voormalige gemeenten van Steenwijkerland online

  Eind 2010 is de gemeente Steenwijkerland begonnen met het scannen van de bevolkingsregisters van haar rechtsvoorgangers: Blankenham, Blokzijl, Giethoorn, Kuinre, Oldemarkt, Steenwijk, Steenwijkerwold, Stad Vollenhove, Ambt Vollenhove en Wanneperveen.