Gewijzigde openingstijden
Het gemeentehuis is op dinsdag 24 december geopend tot 16.00 uur.
Woensdag 25 tot en met vrijdag 27 december is het gemeentehuis gesloten.
Het gemeentehuis is op dinsdag 24 december geopend tot 16.00 uur.
Woensdag 25 tot en met vrijdag 27 december is het gemeentehuis gesloten.
Een buurt waar het prettig wonen, leven en spelen is maak je met elkaar. Hoe die kern, wijk of straat gestalte krijgt is een kwestie van maatwerk en daarover hebben eigen inwoners vaak de beste ideeën. Want zij weten precies wat nodig is om hun leefomgeving nog gezelliger of groener te maken. Daarom is de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’ in het leven geroepen.
De gemeente helpt u en uw buurtgenoten graag op weg, met een financiële opsteker die van een mooie droom realiteit maakt. Het hoeft geen omvangrijk project te zijn; soms maakt iets kleins al een groot verschil. Sinds de start van de subsidieregeling in 2020 zijn al talloze succesverhalen de revue gepasseerd en vele acties verzilverd in Steenwijkerland.
Ter inspiratie delen we een reeks willekeurig gekozen voorbeelden, verspreid door onze gemeente. Initiatieven die variëren van de aanleg van een buurtuin, het plaatsen van een herdenkingsmonument tot het ophangen van sfeerverlichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven waar de hele buurt iets aan heeft.
Initiatief: Kabouterpad in Steenwijkerwold, een kleurrijk speel- en ontdekpad voor de kleinsten.
Initiatiefnemer: Anneke ter Schure.
Vrolijke kabouters en paddenstoelen van hout, heuse schommels in de bomen en een verstopte bosvogel: als je aan het touwtje trekt, hoor je het tikken van de specht. ‘t Krullebossie in Steenwijkerwold is sinds mei 2023 gastheer van een kleurrijk speel- en ontdekpad voor de kleinsten. Kinderen die over de snipperpaadjes en door ‘t wilgentunneltje van het Kabouter Slingerpad struinen, wanen zich even midden in een sprookje. Anneke ter Schure van de vaste klusgroep legt uit hoe dat sprookje uitkwam.
“Mijn eigen opa heeft ’t Krullebossie in 2005 aangelegd, een parkachtig wandelbos achter de sportvelden en de Immanuëlschool. Heel veel mensen uit het dorp kenden het wel, maar kwamen er al lang niet meer, omdat het in verval was geraakt. Zo zonde! Toen we begonnen met het kabouterpad, knapte het bosje al flink op, maar er was nog niks te beleven voor kinderen. We wilden ze graag stimuleren om buiten te spelen en bewust van de natuur maken, maar ook de inwoners met elkaar in verbinding brengen”
“We begonnen met drie vrouwen plus ‘aanhang’, nu hebben we op vaste klusdagen een club van zo’n dertig vrijwilligers. Dankzij vele handen hebben we er een avontuurlijk bosje van gemaakt; een rondje van 500 meter met spannende slingerpaadjes en kabouters onderweg. Makkelijk bereikbaar, op loopafstand van het dorpshart. Jonge ouders, andere wandelaars en ook campinggasten uit de buurt ontmoeten elkaar hier, terwijl de kleintjes naar hartenlust spelen.”
“We hebben zonder voorkennis bij de gemeente aangeklopt: mag dit wel, wat wij voor ogen hebben? Daar rolde direct een enthousiast voorstel uit. De gemeente zei: breid het uit, bijvoorbeeld met een poel voor kikkers. Maak een plan, hier is een potje voor. Toen hebben we een presentatie verzorgd in het gemeentehuis en konden we aan de slag. Dankzij dat overleg is er nu ook een vlonderpad waarop kinderen met schepnetjes kikkervisjes en andere waterbeestjes ‘vissen’ om te bekijken. Heel leuk én leerzaam.”
“Ja, we kregen ook koppengeld uit Steenwijkerwold en een bijdrage van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Verder heel veel vrijwilligerswerk, we hebben het meeste zelf gedaan met eigen apparaten, machines én handen. Elk jaar is er één vaste klusdag met elkaar.”
“Begin gewoon! Niet teveel nadenken, maar dóen. En zoek de juiste mensen: we hebben korte lijnen met de gemeente, dus als we nieuwe houtsnippers voor de paden nodig hebben is dat snel geregeld. Een ambtenaar van de afdeling groen tipte ons: betrek eventuele bezwaarmakers vooraf bij je plan en houd rekening met de natuur.”
’t Krullebossie is een begrip voor de bewoners van Steenwijkerwold. Het bosparkje is vernoemd naar de voormalige landeigenaar die een kenmerkende ‘krul’ onder zijn pet droeg en in de volksmond dan ook ‘De Krulle’ werd genoemd. Ook de grote kabouter met het naambord Slingerpad draagt – behalve een flinke snor – een krul onder zijn puntmuts.
Heeft u een idee om uw buurt leuker, duurzamer, schoner, veiliger, gezelliger of groener te maken?
Op www.steenwijkerland.nl/initiatievenloket. leest u meer voorbeelden, wat u zelf kunt doen en hoe we kunnen helpen.
Zo kunt u met een gebiedscoördinator in gesprek gaan. Een compleet uitgewerkt plan is niet nodig voor een gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de dingen waar u rekening mee moet houden. Heeft u al een volledig uitgewerkt plan? Ook dan gaan we graag met u in gesprek.
Tekst: Jolanda Kruyf.