Inwonersinitiatieven zijn goud waard!

Een buurt waar het prettig wonen, leven en spelen is maak je met elkaar. Hoe die kern, wijk of straat gestalte krijgt is een kwestie van maatwerk en daarover hebben eigen inwoners vaak de beste ideeën. Want zij weten precies wat nodig is om hun leefomgeving nog gezelliger of groener te maken. Daarom is de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’ in het leven geroepen.

De gemeente helpt u en uw buurtgenoten graag op weg, met een financiële opsteker die van een mooie droom realiteit maakt. Het hoeft geen omvangrijk project te zijn; soms maakt iets kleins al een groot verschil. Sinds de start van de subsidieregeling in 2020 zijn al talloze succesverhalen de revue gepasseerd en vele acties verzilverd in Steenwijkerland.

Ter inspiratie delen we een reeks willekeurig gekozen voorbeelden, verspreid door onze gemeente. Initiatieven die variëren van de aanleg van een buurtuin, het plaatsen van een herdenkingsmonument tot het ophangen van sfeerverlichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven waar de hele buurt iets aan heeft.

Deze week:

Initiatief: Sfeerverlichting in de binnenstad van Vollenhove.
Initiatiefnemer: Roy Visscher, Vollenhoofsch Ondernemers Collectief (VOC).

Lichtpuntjes geven sfeer

Tijdens die paar donkere, laatste maanden van het jaar kunnen we wel wat extra lichtpuntjes gebruiken. De sfeerverlichting in de binnenstad van Vollenhove vormde dan ook elk seizoen weer een stralende verrassing voor het winkelend publiek. Een serie nieuwe, duurzame ornamenten kreeg in nauwe samenspraak met de lokale gemeenschap een plek. De armaturen sieren voortaan het historische Venose stadshart. Wat Roy Visscher van het verantwoordelijk Vollenhoofsch Ondernemers Collectief (VOC) betreft een welgemeende uitnodiging aan alle passanten: voel je welkom!

Wat voegt jullie initiatief toe aan Vollenhove?

‘Een beetje gezelligheid op straat in een donkere periode. De oude guirlandes hingen al een jaar of 35 van gevel tot gevel, maar waren echt aan vervanging toe. De constructie was oud en zwaar en we gebruikten nog steeds gloeilampen. Niet duurzaam dus. Het moest led én lichter worden. Het idee kwam vanuit het VOC, omdat uit reacties bleek dat de sfeerverlichting zeer gewaardeerd wordt door kooppubliek en passanten.’

Hoe hebben jullie dit aangepakt?

‘We hebben dit plan met drie bestuursleden opgepakt. Wat kost zoiets? Waar vragen we een offerte aan? Zijn er subsidiemogelijkheden? Ook zochten we contact met bewoners, eerst via een brief en toen zijn we op een paar ochtenden letterlijk deur aan deur door de straten gegaan om mensen te vragen naar hun ideeën. Welke plek aan huis is geschikt voor een lichtornament? Past het in een bestaand oog van de gevel, of mag er nieuw worden geboord? We wilden vooraf bij mensen zorgen wegnemen over de planning en montage, daar ging veel tijd in zitten.’

Hoe verliepen de aanvraag en samenwerking met de gemeente?

‘Men was meteen enthousiast over onze presentatie. We hadden het visueel gemaakt, door een drone boven Vollenhove te laten vliegen, met daarin een digitale impressie van de verlichting. Kerkstraat, Bisschopstraat, Voorpoortplein, Kerkplein en het steegje Molenberg. Er was goed overleg met de gemeente: op sommige plekken was een andere constructie nodig; niet overal paste de verlichting aan de gevel.’

Waar konden jullie terecht voor de cofinanciering?

‘Bij het coöperatiefonds van de Rabobank, en er was vanuit het verleden nog een potje beschikbaar bij het VOC.’

Zijn er nog tips voor nieuwe initiatief- nemers?

‘Zorg dat je met een kant en klaar plan bij de commissie komt die het beoordeelt. Weet wat je wilt en hoe je denkt dat te realiseren. Dus geen open eindjes die discussie opleveren. Wij hadden al een totaalofferte en een goed gemotiveerd plan van aanpak. Inspraak door alle betrokkenen in de buurt was ook erg belangrijk voor het welslagen ervan.’

'Venoos stadshart'

Van medio november tot eind februari glinstert de gloednieuwe straatverlichting van Vollenhove tussen de gevels. Om de 50 meter hangt een stevige staalkabel met een verlichte bal in het midden, afgewerkt met stemmig groen. Maar liefst 22 lichtpunten (vroeger waren dat er 13) en nog eens 15 verlichte vlaggenstok houders. Het einde is nog niet in zicht, het VOC krijgt aanvragen van winkeliers buiten het stadshart die ook graag willen meedoen.

Heeft u een idee?

Heeft u een idee om uw buurt leuker, duurzamer, schoner, veiliger, gezelliger of groener te maken? Op www.steenwijkerland.nl/initiatievenloket leest u meer voorbeelden, wat u zelf kunt doen en hoe we kunnen helpen. Zo kunt u met een gebiedscoördinator in gesprek gaan. Een compleet uitgewerkt plan is niet nodig voor een gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de dingen waar u rekening mee moet houden. Heeft u al een volledig uitgewerkt plan? Ook dan gaan we graag met u in gesprek.

Tekst: Jolanda de Kruyf