Actualiteiten juli 2018

 • Inwoners bedenken werkwijze voor nieuwe subsidieregeling

  26 juli 2018

  ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’. Dat is de naam van de nieuwe subsidieregeling om plannen en ideeën van inwoners financieel te ondersteunen. In de pot zit een bedrag van € 80.000,- die de gemeenteraad daarvoor beschikbaar heeft gesteld. Het college van B&W stemde onlangs in met de werkwijze om dit geld te verdelen. Wethouder Oene Akkerman: ‘Deze werkwijze hebben we niet zelf bedacht, maar samen met een groep enthousiaste inwoners die zich daarvoor hadden aangemeld. Die lijn houden we vast, want voor de beoordeling van de subsidieaanvragen willen we een externe adviescommissie in het leven roepen. Na de zomervakantie gaan we een oproep doen om hiervoor leden te werven. Wat ons betreft wordt dit dus een regeling voor en door inwoners. Dat sluit naadloos aan bij onze visie om de inwoner ook echt op 1 te zetten, zoals we dat verwoord hebben in ons coalitieakkoord.’

 • Inloopspreekuren Sociaal Werk De Kop tijdens de vakantieperiode

  26 juli 2018

  In de vakantieperiode kunt u met al uw vragen – ook juridische vragen - terecht op de inloopspreekuren van de gebiedsteams van Sociaal Werk De Kop.

 • Gerenoveerd openbaar toilet in centrum Steenwijk klaar voor gebruik

  25 juli 2018

  De afgelopen maanden heeft het openbaar toilet vlakbij de Markt in Steenwijk een flinke opknapbeurt gekregen. Wethouder Trijn Jongman: ‘Dat was nodig, want het was sterk verouderd en voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Nu de renovatie achter de rug is, beschikken we over een hoogwaardige voorziening, gratis toegankelijk voor iedereen, óók voor mensen die mindervalide zijn. Dat laatste was de nadrukkelijke wens van de Gehandicaptenraad die zich daarvoor ook sterk gemaakt heeft.’ Het gerenoveerde openbaar toilet is tijdens het eerste Vestingfeest in Steenwijk, op woensdag 25 juli 2018, klaar voor gebruik.

 • Veilig zwemmen in natuurwater

  20 juli 2018

  Onze regio is zeer waterrijk en er zijn veel recreatiegebieden met eigen zwembaden of oppervlaktewater waarin gezwommen mag worden. In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen wordt de waterkwaliteit van de officieel aangewezen zwemplekken (zie www.zwemwater.nl) regelmatig onderzocht.

 • Persoonlijke begeleiding voor startende ondernemer

  20 juli 2018

  Vanaf september 2018 kunnen startende ondernemers in Steenwijkerland in aanmerking komen voor gratis persoonlijke begeleiding van het Ondernemersklankbord. De gemeente Steenwijkerland heeft hierover onlangs met deze landelijke stichting afspraken gemaakt. Wethouder Bram Harmsma: ‘We investeren in een gezond ondernemersklimaat en willen onze ondernemers zo goed mogelijk faciliteren. De adviseurs van het Ondernemersklankbord zijn oud-ondernemers die veel kennis en jarenlange ervaring met zich meebrengen. Daar kunnen andere, met name startende ondernemers hun voordeel mee doen. Zij krijgen een half jaar lang in meerdere sessies op maat gesneden advies.’

 • College Steenwijkerland reageert op besluit gaswinning Eesveen

  18 juli 2018

  Het college van B&W heeft teleurgesteld gereageerd op het proces rondom de gaswinning in Eesveen. Wethouder Oene Akkerman: ‘Het bevreemdt ons dat ervoor gekozen is om midden in de vakantieperiode zo’n belangrijk besluit ter inzage te leggen. We hebben destijds in onze zienswijze expliciet aandacht gevraagd voor een zorgvuldige communicatie naar onze inwoners. Deze timing vinden we dan ook niet handig. We laten de minister van Economische Zaken en Klimaat dat ook per brief weten. Daarnaast gaan we, zoals dat heet, pro forma beroep aantekenen.’

 • Last van rioollucht?

  20 juli 2018

  Meestal staat er in een straatkolk (het putje in de straat) een laagje water. Dat water zorgt ervoor, dat u geen rioollucht ruikt. Nu het een tijdje niet geregend heeft, staat er geen water in het putje. Hierdoor kan er lucht uit het riool ontsnappen. En dat ruikt niet altijd even lekker. Heeft u last van rioollucht? Dan kunt u dat eenvoudig oplossen door een emmer water in het putje te gooien.

 • Tips om nare geurtjes en ongedierte in de gft-container te voorkomen

  18 juli 2018

  Een flink deel van ons afval thuis bestaat uit groente-, fruit- en tuinafval (gft). Denk hierbij aan koffieprut, oud brood of snijresten van eten, zoals aardappelschillen en stronken van bijvoorbeeld bloemkool. Maar ook botjes en overgebleven gekookte groenten mogen in de gft-container.

 • Veel belangstelling voor energiescan. U ook?

  18 juli 2018

  Zijn zonnepanelen iets voor mij? Hoe werken warmtepompen? Welke mogelijkheden zijn er om mijn huis te isoleren? En, zijn er subsidies beschikbaar als ik m’n huis energiezuinig of energieneutraal wil maken?

 • Verkeerstellingen Giethoorn

  18 juli 2018

  Net als vorig jaar organiseert de gemeente Steenwijkerland in de periode van 16 juli tot half september 2018 verkeerstellingen. Op een aantal wegen in en rondom Giethoorn worden rubberen telslangen over het wegdek gelegd. Hiermee wordt de verkeersintensiteit gemeten.

 • Inloopavond over herinrichting Markt

  17 juli 2018

  De afgelopen maanden is gewerkt aan een mooi ontwerp voor de Markt in Steenwijk. Nu is het tijd om de plannen uit te voeren. Begin september, na de Nacht van Steenwijk, gaat de schop in de grond. Wat er precies gaat gebeuren en hoe we ervoor zorgen, dat de binnenstad ondanks de werkzaamheden toch goed bereikbaar blijft, daarover willen we u graag informeren. En daarom organiseren we op dinsdag 24 juli 2018 een inloopavond in de ‘Heren van de Rechter’ (Markt 72). U bent vanaf 19.30 uur van harte welkom.

 • Tips bij hitte tijdens evenementen

  10 juli 2018

  De komende periode staan veel evenementen op het programma. Hopelijk vinden ze onder zonnige omstandigheden plaats. Zonnig weer en warme temperaturen kunnen echter wel tot oververhitting leiden. Daarom is het raadzaam om goed voorbereid te zijn als u onder die omstandigheden een evenement bezoekt.

 • Inloopavond over onderhoud beschoeiing Dorpsgracht Giethoorn

  10 juli 2018

  De gemeente Steenwijkerland is van plan te starten met fase 2 van het vervangen van de beschoeiing langs de Dorpsgracht in Giethoorn. Om u over deze werkzaamheden te informeren en uw vragen te beantwoorden, organiseren we op woensdag 18 juli a.s. een inloopavond. U bent tussen 19.00 uur en 20.30 uur van harte welkom in het Kulturhus aan de Eendrachtsplein 1 in Giethoorn.

 • Steenwijkerland wil pilot uitbreiding maaibeleid waterplanten

  10 juli 2018

  In een overleg met zeilvereniging Belterwijde op maandag 9 juli heeft wethouder Marcel Scherin­ga namens het college van B&W van Steenwijkerland aangegeven zich hard te willen maken voor een pilot met betrekking tot een uitgebreider maaibeleid van waterplanten. De enorme groei van wa­terplanten in de meren en watergangen van Noordwest-Overijssel speelt de recreatievaart behoor­lijk parten. Het maaibeleid dat de provincie Overijssel hanteert is strikt 10% maaien van alle wa­terplanten. Daarbij hecht de provincie veel waarde aan duurzaam natuurbeheer.

 • Koninklijke onderscheiding voor de heer Eddy Winter

  09 juli 2018

  Op zaterdag 7 juli 2018 heeft burgemeester Rob Bats een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan de heer Eddy Winter (55) uit Vollenhove. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn werk als brandweervrijwilliger. Eddy Winter is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

 • Hoog risico op natuurbrand

  02 juli 2018

  Voor de regio IJsselland geldt momenteel ‘fase 2’ (extra alert). Fase 2 vervangt de voormalige kleurcodes ‘Oranje’ en ‘Rood’. Er worden aaneengesloten dagen droog en warm weer verwacht. Fase 2 geeft aan dat de kans dat uitbreiding van een natuurbrand groter is en het lastiger wordt om de natuurbrand te beheersen. Voor Steenwijkerland houdt dit in dat er niet langer snoei- en tuinafval en riet- en maaiafval verbrand mag worden. Zodra dat weer is toegestaan, laten wij u dit weten. Houd onze website in de gaten voor meer informatie.