Inwonersinitiatieven zijn goud waard!

Een buurt waar het prettig wonen, leven en spelen is maak je met elkaar. Hoe die kern, wijk of straat gestalte krijgt is een kwestie van maatwerk en daarover hebben eigen inwoners vaak de beste ideeën. Want zij weten precies wat nodig is om hun leefomgeving nog gezelliger of groener te maken. Daarom is de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’ in het leven geroepen.

De gemeente helpt u en uw buurtgenoten graag op weg, met een financiële opsteker die van een mooie droom realiteit maakt. Het hoeft geen omvangrijk project te zijn; soms maakt iets kleins al een groot verschil. Sinds de start van de subsidieregeling in 2020 zijn al talloze succesverhalen de revue gepasseerd en vele acties verzilverd in Steenwijkerland.

Ter inspiratie delen we een reeks willekeurig gekozen voorbeelden, verspreid door onze gemeente. Initiatieven die variëren van de aanleg van een buurtuin, het plaatsen van een herdenkingsmonument tot het ophangen van sfeerverlichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven waar de hele buurt iets aan heeft.

Deze week

Initiatief: Marktplein Oldemarkt
Initiatiefnemer: Harry Koning, Plaatselijk Belang Oldemarkt

Historische handel

Het marktterrein kent een roerige geschiedenis en vormde eeuwenlang het epicentrum van de handel. Oldemarkt had bekende week- en jaarmarkten, zoals de botermarkt en biggenmarkt – de grootste van Oost- en Noord-Nederland. Ondanks het besluit van Willem van Oranje, om in 1581 de weekmarkten te verplaatsen naar Steenwijk en daar de stadseconomie te stimuleren na het Spaanse beleg, hield Oldemarkt nog lang de status van belangrijke handelsplaats.

Marktplein Oldemarkt: van stenen vlakte tot dorpspark

Een fraai gerenoveerde muziekkoepel, zitbankjes in speels aangelegd groen, een watertappunt voor passanten, nieuwe verlichting rond de kerk. ‘Zo zou élk dorpsplein eruit moeten zien’, zei wethouder Melvin Smit, bij de feestelijke heropening van het Marktplein in Oldemarkt. De immense transformatie van versteend ‘vierkant’ naar een parkachtig verblijfsgebied is onder meer mogelijk gemaakt door de gemeentelijke subsidieregeling, en heeft de lokale bevolking aangenaam verrast. Aanwonende én aanjager van die facelift Harry Koning is apetrots op het eindresultaat. 

Vanwaar jullie initiatief?

‘De meerwaarde is zeer groot voor onze samenleving, voor de sociaaleconomische leefbaarheid van zo’n 2500 inwoners. Jarenlang was dit een kale vlakte in het dorp: steen, steen, steen. Het plein deed afbreuk aan de sfeer in Oldemarkt. Als ik nu uit mijn raam kijk, zie ik waarvoor we dit gedaan hebben; daar zitten twee mensen op leeftijd op een bankje in de zon, even gezellig een broodje te eten. Laatst werden hier trouwfoto’s gemaakt. Dat was tot voor kort ondenkbaar.’

Op welke manier is dit project aangepakt?

‘Het begon heel klein, eind 2019, bij mij en mijn vrouw Ruardy thuis. In dat jaar waren wij in Oldemarkt komen wonen, pal tegenover het Marktplein. Er liep toen ook een leefbaarheidsonderzoek onder de bevolking, daaruit bleek al dat het gros van de inwoners niet blij was met de huidige uitstraling van het plein. We mobiliseerden wat buurtgenoten en ik heb een plan gepresenteerd bij het bestuur van Plaatselijk Belang. Dat heb ik geweten, haha, ik kreeg meteen de portefeuille ‘Marktplein’.

Hoe hebben jullie de subsidieaanvraag, en samenwerking met de gemeente ervaren?

‘Uitstekend! Ik heb een commerciële achtergrond, was wel bekend met dit soort aanvragen en welke wegen je moet bewandelen, dat scheelde. We hebben met ons concept van Plaatselijk Belang een bijeenkomst inhet gemeentehuis gehad, waaruit een tegenvoorstel kwam. Gezamenlijk zijn we aan de slag gegaan met het idee van een dorpspark, met groen in de hoofdrol. De contacten waren goed, de lijntjes kort. Het was een van de grootste ingrepen voor Oldemarkt van de afgelopen 20, 30 jaar. Een win-win situatie voor het hele dorp.’

Hoe is de cofinanciering geregeld?

‘We hadden een eigen bijdrage van Plaatselijk Belang, er kwam geld vrij vanuit het Europees Landbouwfonds via LEADER Noord-Overijssel; met deze subsidie worden projecten ondersteund die de leefbaarheid van het platteland versterken.’

Hebben jullie nog tips voor nieuwe initiatiefnemers?

‘Je moet enthousiasme hebben én het kunnen overbrengen. Bereid je goed voor: lees de materie, wie zijn je gesprekspartners en zorg dat je kunt meedenken. Houd doorzettingsvermogen: als het niet linksom lukt, probeer het dan rechtsom.’

Heeft u ook een idee?

Heeft u een idee om uw buurt leuker, duurzamer, schoner, veiliger, gezelliger of groener te maken? Op www.steenwijkerland.nl/initiatievenloket leest u meer voorbeelden, wat u zelf kunt doen en hoe we kunnen helpen. 

Zo kunt u met een gebiedscoördinator in gesprek gaan. Een compleet uitgewerkt plan is niet nodig voor een gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de dingen waar u rekening mee moet houden. Heeft u al een volledig uitgewerkt plan? Ook dan gaan we graag met u in gesprek.

Tekst: Jolanda de Kruyf.