Inwonersinitiatieven zijn goud waard!

Een buurt waar het prettig wonen, leven en spelen is maak je met elkaar. Hoe die kern, wijk of straat gestalte krijgt is een kwestie van maatwerk en daarover hebben eigen inwoners vaak de beste ideeën. Want zij weten precies wat nodig is om hun leefomgeving nog gezelliger of groener te maken. Daarom is de subsidieregeling ‘Inwonersinitiatieven zijn goud waard’ in het leven geroepen.

De gemeente helpt u en uw buurtgenoten graag op weg, met een financiële opsteker die van een mooie droom realiteit maakt. Het hoeft geen omvangrijk project te zijn; soms maakt iets kleins al een groot verschil. Sinds de start van de subsidieregeling in 2020 zijn al talloze succesverhalen de revue gepasseerd en vele acties verzilverd in Steenwijkerland.

Ter inspiratie delen we een reeks willekeurig gekozen voorbeelden, verspreid door onze gemeente. Initiatieven die variëren van de aanleg van een buurtuin, het plaatsen van een herdenkingsmonument tot het ophangen van sfeerverlichting. Stuk voor stuk mooie initiatieven waar de hele buurt iets aan heeft.

Deze week

Initiatief: 350 jaar Stad Blokzijl
Initiatiefnemer: Pjotter Mak, Werkgroep 350 jaar Stad

Feest voor iedereen

Van 10 tot en met 17 september 2022 vierde Blokzijl dat het 350 jaar geleden stadsrechten kreeg. Burgemeester Rob Bats gaf het startsein door de speciaal voor deze gelegenheid gebouwde stadspoort aan de Kuinderstraat te openen. De feestweek was gevarieerd en vol hoogtepunten met een reünie, sport en spel, muziek en markt, een kerkdienst en tentfeest, een historische lezing, een bakwedstrijd en een muzikaal slotspektakel in de Havenkolk. Iedereen in Blokzijl, Steenwijkerland en omstreken feestte gratis mee.

Bruisend Blokzijl vierde weer wapenfeit

In 1672 kreeg Blokzijl stadsrechten toegekend door prins Willem III, als dank voor het heldhaftige optreden van het volk dat de vijandelijke troepen van Bommen Berend wist te verdrijven. Precies 350 jaar later, in de nazomer van 2022, werd dat illustere wapenfeit groots gevierd. Met een week vol muziek, spektakel en historisch besef. Van en voor Blokzijligers én (heel veel) bezoekers. Pjotr Mak hield zich bezig met ‘Funding’ voor de Werkgroep 350 jaar Stad, onderdeel van Stichting de Stad Blokzijl. Hij vertelt hoe dat gezamenlijke, en kostbare feest werd opgetuigd.

Vanwaar jullie initiatief?

‘Het is een goede traditie dat de stadsrechten elke 50 jaar worden herdacht en gevierd. Dus 1972 was de laatste keer. We hadden daar geen draaiboek meer van, maar konden wel putten uit oude boeken en archieven.’

Waarom was dit idee een subsidie waard?

‘Deze mijlpaal gaat iedereen aan. Wat voorop stond was dan ook dat deze viering het gemeenschapsgevoel tussen (oud)inwoners, jeugd en bezoekers uit de regio moest stimuleren. Om dat doel te bereiken hadden we een veelzijdig programma op gebied van educatie, historisch besef, culturele vorming en sociale activiteiten.’

Hoe hebben jullie het aangepakt, en de samenwerking met de gemeente ervaren?

‘Omdat we wisten dat het een groot event voor Blokzijl zou worden, hebben we de gemeente meteen ingeschakeld en onze plannen voorgelegd. Wat kon men voor ons betekenen, op het gebied van funding en begeleiding? De aanvraag verliep heel soepel; we hadden een projectplan geschreven om geld te genereren en kregen ook nuttige adviezen over budgetten die geoormerkt zijn. Bijvoorbeeld: welke activiteiten vallen onder de noemer ‘feest’ en welke onder ‘cultuur’? De gemeente was heel behulpzaam in het meedenken, maar je moet het als bewoners wel zelf doen. Dat voelde als pionieren en soms was het een uitdaging.’

Waar kwam de cofinanciering vandaan? 

‘Naast de gemeente hadden we ook meteen de provincie benaderd, fondsen zoals VSB aangeschreven en we zijn met de pet rondgegaan in Blokzijl. Er kwam een collecte onder inwoners en lokale bedrijven sponsorden de viering. Heel veel mensen wilden ook in natura iets bijdragen, dus in de vorm van een dienst of andere hulp. Het heeft ons positief verrast hoe betrokken de hele gemeenschap was'.

Nog tips voor andere plannenmakers? 

‘Zorg dat je administratie op orde is, voor de financiële verantwoording achteraf. Bedenk van tevoren goed wie van je subsidieverstrekkers welke informatie nodig heeft. De gemeente was vrij soepel, maar andere partijen stelden soms striktere eisen. Dat kostte ons heel veel tijd en dat hebben we vooraf onderschat. Misschien zou de gemeente de subsidieregeling kunnen voorzien van een financieel format, om het aanvragers makkelijker te maken.’

Heeft u ook een idee?

Heeft u een idee om uw buurt leuker, duurzamer, schoner, veiliger, gezelliger of groener te maken? Op www.steenwijkerland.nl/initiatievenloket leest u meer voorbeelden, wat u zelf kunt doen en hoe we kunnen helpen. 

Zo kunt u met een gebiedscoördinator in gesprek gaan. Een compleet uitgewerkt plan is niet nodig voor een gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden en de dingen waar u rekening mee moet houden. Heeft u al een volledig uitgewerkt plan? Ook dan gaan we graag met u in gesprek.

Tekst: Jolanda de Kruyf.