Leefomgeving

  • Melding doen

    Is er iets kapot bij u in de buurt? Ziet u gedumpt afval? Of is er een gevaarlijke situatie, zoals een gat in de weg? Meld het ons meteen. We bekijken uw melding zo snel mogelijk. We pakken meldingen die veel spoed hebben gelijk op. Minder dringende zaken plannen we in.

  • Huisdieren

    Op deze pagina leest u meer over het uitlaten van uw hond en wat u kunt doen als u uw huisdier kwijt bent of als u een huisdier heeft gevonden.

  • Overlast van dieren en planten

    Op deze pagina leest u hoe we omgaan met overlast van dieren en planten.

  • Verkeer en vervoer

    Hier vindt u informatie over parkeren, verkeersveiligheid, gladheidbestrijding, gehandicaptenparkeerplaatsen, verkeersmaatregelen en het vervoer van gevaarlijke stoffen.

  • Water en riolering

    Boven de grond zijn we actief met het onderhoud van bruggen en sloten. Onder de grond liggen honderden kilometers riolering die ook goed onderhouden moeten worden. Op deze pagina vindt u informatie over water, sloten, bruggen en het riool in onze gemeente.

  • Wegen en groen

    Als gemeente zijn we verantwoordelijk voor het inrichten, beheer en onderhoud van de openbare ruimte. Onze ambitie is dat inwoners zich thuis voelen in de openbare ruimte. Op deze pagina vindt u de meest gestelde vragen over het beheer en onderhoud van groen en wegen.

  • Spelen en speelplekken

    Met ruim 170 speelplekken is het al prima spelen in Steenwijkerland. De 1.010 speeltoestellen staan verspreid in de kernen en wijken. De afgelopen jaren is volop geïnvesteerd in (buiten) spelen in Steenwijkerland. En samen onze inwoners willen we de komende jaren blijven werken aan een gemeente waar het fantastisch spelen is.

    Op deze pagina’s vindt u alle informatie over spelen, speelplekken en speeltoestellen in Steenwijkerland.

  • Overlast van bedrijven

    U kunt overlast ervaren van een bedrijf in uw buurt. Bijvoorbeeld stank of een hard geluid. Deze klacht kunt u melden bij de Omgevingsdienst IJsselland.

  • Toezicht en handhaving

    De gemeente heeft een belangrijke taak op het gebied van Toezicht en Handhaving. Medewerkers van de gemeente controleren regelmatig in de gemeente of iemand zijn verantwoordelijkheid neemt. En of deze zich op de juiste manier aan de regels houdt.

  • Veiligheid

    De gemeente werkt samen met de politie, de brandweer, het Openbaar Ministerie en vele andere partners aan veiligheid. Maar de belangrijkste schakel als het om veiligheid gaat dat bent u! Lees wat u zélf kunt doen voor een veiliger Steenwijkerland.

  • Oud en nieuw

    Lees wat de regels zijn voor vuurwerk, carbidschieten, oudejaarshuisjes, sfeervuur en wensballonnen.

  • Projecten in uitvoering

    Op deze pagina hebben we alle projecten in uitvoering in de openbare ruimte voor u op een rijtje gezet. U leest hier meer over rioolvervanging, de herinrichting van een gebied of herstel van bruggen en gebouwen. Maar ook toonaangevende projecten zoals de ontwikkeling van een centrumgebied, bouw van een school of herinrichting van een knooppunt. U vindt ze onder de bijbehorende locaties. Op deze manier houden we u op de hoogte van nieuws en achtergronden.

  • Wegwerkzaamheden en wegafsluitingen

    Op deze pagina ziet u een actueel overzicht van de wegwerkzaamheden en wegafsluitingen binnen de gemeente. Ook vindt u hier meer informatie over wegwerkzaamheden in provincie Overijssel.

  • IceBear

    IceBear Steenwijk B.V. (IceBear) is een bedrijf aan de Dolderweg 40 in Steenwijk. Het bedrijf produceert groene energie in een biomassa-installatie. Daarnaast maakt IceBear - vanaf begin 2022 - palletblokken.

  • Berichten over uw Buurt

    Bent u 25 jaar of ouder? Heeft u een e-mailadres opgegeven in MijnOverheid? Dan ontvangt u vanaf juni 2024 maximaal 1 keer per week een e-mail van Overheid.nl met Berichten over uw Buurt. Zo laat de overheid u weten wat er speelt in uw eigen buurt.

  • Platteland

    Op deze pagina leest u meer over LEADER Noord-Overijssel en Vitaal Platteland.

  • Johannes Postkazerne

    Defensie gaat de Johannes Postkazerne (JPK) revitaliseren. Dat wil zeggen dat verouderde gebouwen gerenoveerd of vervangen worden. Voor de Johannes Postkazerne betekent dit dat de kazerne gerevitaliseerd moet zijn voor 2031, zodat het als thuisbasis kan blijven dienen voor de Gemechaniseerde Brigade. Defensie doet dit niet alleen maar samen met haar regiopartners: de gemeenten Steenwijkerland en Westerveld en de provincies Overijssel en Drenthe.

  • Wonen en werken

    Waar is ruimte voor woningbouw? En waar liggen die mogelijkheden voor bedrijven? Om antwoord te geven op die vragen heeft het college van B&W vanuit de verstedelijkingsstrategie van de regio Zwolle onderzoek laten doen naar mogelijk toekomstige ontwikkellocaties voor wonen en werken in de omgeving van het intercitystation in Steenwijk. Naast mogelijke woningbouwlocaties zijn in het onderzoek ook werklocaties in beeld gebracht. Inwoners en ondernemers krijgen de mogelijkheid om hun mening en reactie te geven.

  • Riet- en maaiafval

    Om het unieke landschap van het Weerribben-Wieden te onderhouden is het noodzakelijk periodiek te maaien. Veenmossen en andere planten, zoals zonnedauw, krijgen door het maaien meer ruimte en licht en daarmee behouden we de biodiversiteit. Ook gaat het verbossing van de zeldzame veenmosrietlanden tegen.

  • Stookontheffing

    Als u vuur wilt stoken, heeft u hiervoor toestemming nodig van de gemeente. Dit wordt een stookontheffing genoemd.

  • Beperk overlast door houtrook

    Rook van open haarden, kachels, vuurkorven en barbecues kan overlast veroorzaken voor uw buren en het milieu. U kunt deze overlast beperken.

  • 80 jaar vrijheid in Steenwijkerland

    In 2025 vieren we dat we 80 jaar in vrijheid leven. Een moment om bij stil te staan. Dat gebeurt landelijk, in onze provincie en natuurlijk ook in onze gemeente. Er liggen al de nodige plannen klaar. Ook zijn er diverse initiatieven in voorbereiding. Maar misschien heeft u – als inwoner, organisatie of vereniging – ook ideeën voor een activiteit. Om u daarbij een financiële steun in de rug te geven, is er per initiatief een bedrag van maximaal € 500,- beschikbaar dat u kunt aanvragen. Hieronder leest u hoe u de bijdrage kunt aanvragen en waar u aan moet voldoen om ervoor in aanmerking te komen.