Veelgestelde vragen over restafval in het buitengebied
Gemeente Steenwijkerland kiest voor betere afvalscheiding. Afval is steeds vaker een grondstof voor het maken van nieuwe producten. Door grondstoffen goed van het restafval te scheiden, ontstaat minder restafval. En dat is goed, want restafval wordt verbrand en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren. Omdat inwoners steeds minder restafval aanbieden, verandert er iets in de inzameling van restafval in het buitengebied van de gemeente Steenwijkerland.
Lees ook meer hierover op onze campagnepagina Afval scheiden, geen Kunst aan!
Als u waardevolle en bruikbare grondstoffen, zoals gft (groente-, fruit- en tuinafval), pmd (plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons), glas, papier en textiel heeft gescheiden, dan blijft er nog maar een kleine hoeveelheid restafval over. Op www.rova.nl/scheidingswijzer staat wat in welke container hoort.
Op inzamelkalender.rova.nl kunt u inloggen met postcode en huisnummer. Daar vindt u een overzicht van alle inzamelmomenten op uw adres.
De inzameling van gft en pmd blijft ongewijzigd:
- De container voor plastic- en metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd, oranje container) wordt 1 keer in de 4 weken geleegd.
- De container voor groente-, fruit- en tuinafval (gft, groene container) wordt 1 keer in de 2 weken geleegd.
U vindt de inzamelmomenten voor uw adres op inzamelkalender.rova.nl.
Is uw container voor restafval toch binnen 8 weken vol? Dan kunt u het overtollige afval in een van de ondergrondse containers voor restafval in uw buurt aanbieden. Dit kost € 1,55 per keer.
Op inzamelkalender.rova.nl kunt u inloggen met postcode en huisnummer. Daar vindt u een plattegrond met de ondergrondse containers in uw buurt.
Dat kan. Neem hiervoor contact op met het Klantcontactcentrum van ROVA via telefoonnummer 038 - 427 37 77. Zij passen dit voor u aan.
Een normaal gevulde huisvuilzak van 40 liter (bijvoorbeeld van KOMO) past in de trommel.
Het storten van restafval in een ondergrondse container kost € 1,55 per keer.
Met de ROVA-pas kunt u de ondergrondse container openen om uw afval weg te gooien.
- De ROVA-pas bevat een unieke code die is gekoppeld aan uw adresgegevens. Leen de pas niet uit.
- De ROVA-pas hoort bij de woning. Als u gaat verhuizen, laat u de pas achter in de woning.
- Een beschadigde ROVA-pas (of met een gat) werkt niet meer.
Heeft u vragen over uw ROVA-pas? Neem gerust contact op met het Klantcontactcentrum van ROVA via telefoonnummer 038 - 427 37 77.
- Houd de ROVA-pas voor de paslezer.
- Open de klep van de container.
- Plaats het afval in de trommel.
- Sluit de klep van de container.
Als een ondergrondse container vol zit en/of een storing heeft, kunt u contact opnemen met het ROVA Klantcontactcentrum via telefoonnummer 038 - 427 37 77. Vermeld hierbij het containernummer. Zij maken hier dan een melding van en zorgen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. Of u belt het storingsnummer dat op de container staat.
Nee, een tweede pas is niet mogelijk. Per huishouden wordt 1 pas verstrekt. Dit om misbruik te voorkomen.
De kosten voor het legen van de restafvalcontainer vindt u op onze website.
In september 2021 heeft de gemeenteraad het Grondstoffenplan 2021-2025: Samen maken we van ons afval weer grondstof vastgesteld.
In het Grondstoffenplan staat hoe we de komende jaren werken aan meer grondstoffen en minder restafval willen inzamelen. Want grondstoffen zijn waardevol en kunnen opnieuw gebruikt worden. Naast veel aandacht voor communicatie, zijn ook aanpassingen in de inzamelstructuur nodig om deze verandering in gang te zetten. De inzamelcijfers laten zien dat inwoners steeds minder restafval aanbieden. Daarom wordt ook de inzamelfrequentie daarop aangepast.