Klimaat
Dat het klimaat verandert weten we. Sterker, we merken het nu al. Het wordt warmer en ook natter. We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer. Hevige neerslag of juist langere periodes van droogte. En dat betekent dat we ermee aan de slag moeten. Welke maatregelen zijn nodig? Hoe voorkomen we natte voeten? Waar kunnen we bij nieuwbouw van woningen alvast rekening mee houden? En ook: waar liggen kansen? Daar gaan we de komende tijd mee aan de slag.
We doen het samen!
Dat aan de slag gaan doen we graag samen met u: inwoners, ondernemers, organisaties en iedereen die ook mee wil doen. We hebben alvast wat voorbereidingen gedaan. Zo hebben we bijvoorbeeld gekeken waar in ons gebied de gevolgen van de klimaatverandering het grootst zijn. Wat loopt als eerste onder water bij een overstroming? Op welke plekken is het extra warm bij hitte? En accepteren we dat of zijn er maatregelen nodig? Dat hebben we alvast op papier gezet (binnenkort volgt hier de definitieve versie).
Meedenken of meedoen?
Wilt u meedenken over de maatregelen die we in onze gemeente moeten nemen om goed voorbereid te zijn op de klimaatverandering? Of wilt u meedoen? We kunnen uw ideeën, tips en enthousiasme goed gebruiken. Stuur een mail naar klimaat@steenwijkerland.nl en meld u aan!
Meer weten over klimaat? Beluister onze podcast!
Koppig. Zo heet de podcast van de gemeente. Een serie waarin allerlei onderwerpen aan bod komen. Stuk voor stuk thema’s waarmee u als inwoner of ondernemer mee te maken heeft of krijgt. De eerste aflevering gaat over het klimaat. U vindt de podcast Koppig op Spotify, YouTube en op Apple Podcast.
Tuinsubsidie
Wilt u graag een boom planten in uw tuin? Of denkt u na over het opvangen van regenwater? U kunt subsidie aanvragen voor het verduurzamen van uw tuin. Met deze subsidie kunt u één of meerdere maatregelen nemen om de tuin beter voor te bereiden op droogte, hitte en hoosbuien. Lees meer over de tuinsubsidie.
NK-tegelwippen 2023
Het is weer tijd voor het NK-tegelwippen. Gemeente Steenwijkerland gaat van 21 maart t/m 31 oktober 2023 de strijd aan met andere gemeenten. Doel: Zoveel mogelijk (tuin)tegels vervangen door groen! In onze regio nemen we het direct op tegen gemeente Meppel, De Wolden, Hoogeveen, Midden-Drenthe en Westerveld.
Doet u mee? Lees gauw verder!
Bekijk ook
- De regionale adaptatiestrategie van het samenwerkingsverband Fluvius waar ook Steenwijkerland aan mee doet.
- Riolering en Water Programma (RWP) gemeente Steenwijkerland 2023-2028 (pdf, 11,5 MB)
De gemeenteraad moet het RWP nog vaststellen. - Lees wat u zelf kunt doen om uw omgeving groener te maken:
- op de website steenbreek.nl
- op de pagina tips en trucs