Toeslagenaffaire kinderopvang

De Toeslagenaffaire heeft voor heel veel ouders grote gevolgen gehad. Zonder dat zij daar iets aan konden doen, zijn gezinnen in ontzettend moeilijke situaties terechtgekomen. Ook in Steenwijkerland. De gemeente wil gedupeerde gezinnen de hulp en ondersteuning bieden die nodig is om de draad weer op te pakken. Op deze pagina leest u hoe we dat doen.

Wat kan de gemeente voor u doen?

We gaan graag met u in gesprek om te kijken naar uw persoonlijke situatie. We vertellen wat we voor u kunnen doen en denken met u mee. Ook als u eerder hulp heeft gezocht en toch nog vragen of problemen heeft, kijken we samen met u wat we kunnen doen. 

Contactgegevens

Wilt u in gesprek met een medewerker die u verder kan helpen? Neem dan contact op met een van onze consulenten. 

Private schulden indienen

Voor gedupeerde ouders geldt een ‘pauzeknop’. Dat betekent dat zij zich in die periode geen zorgen hoeven te maken over beslagleggingen door schuldeisers. 

Eindigt de pauzeknop voor u op 12 februari 2022? Dan heeft u half december 2021 een brief gekregen van de Belastingdienst. Daarin staat dat u vanaf 5 januari 2022 uw openstaande private schulden en niet gedane betalingen kunt indienen bij het online loket private schulden van SBN. Het gaat dan om schulden bij bijvoorbeeld een postorderbedrijf, een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij de verhuurder. Het gaat niet om schulden die u heeft bij de overheid.  

Waar kunt u private schulden indienen?

U kunt vanaf 5 januari 2022 uw private schulden indienen via het online loket private schulden van SBN. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te dienen? Dan kunt u ook een ‘private schuldenlijstformulier’ downloaden via de website van SBN. Deze kunt u invullen en per post opsturen.  
Eindigt de pauzeknop voor u op 12 februari 2022? Dan is het erg belangrijk dat u uw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Doet u dat niet op tijd, dan kan het gebeuren dat organisaties bij wie u een schuld heeft het bedrag van u gaan opeisen.  

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van:

 • alle facturen/factuurnummers
 • bonnetjes
 • aanmaningen van uw openstaande private schulden en nog niet gedane betalingen

Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk indienen. 

Hulp nodig of meer weten? 

U kunt ondersteuning krijgen bij: 

 • het verzamelen van uw private schulden
 • het invullen van het private schuldenlijstformulier
 • het indienen van uw private schulden bij het online loket 

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN of met een van de consulenten van de gemeente via telefoonnummer 14 0521. Mailen kan ook naar toeslagen@steenwijkerland.nl.

Op de website services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel staan antwoorden op veelgestelde vragen over wat u kunt doen bij private schulden. 

Zelf een melding doen bij de Belastingdienst

U kunt ook zonder hulp van de gemeente contact opnemen met de Belastingdienst. Denkt u dat uw kinderopvangtoeslag in het verleden onterecht is stopgezet? Heeft u te maken met (vermoedelijk) onterechte terugvorderingen? Bel met het speciale Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op telefoonnummer 0800 - 235 83 58. Zij zijn bereikbaar van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst of bij Vragen en antwoorden op deze pagina.  

Kindregeling

Ben je een kind van een officieel gedupeerde ouder van de toeslagenaffaire? Dan heb je inmiddels een brief van de Belastingdienst ontvangen, of ontvang je die binnenkort nog. In deze brief staat informatie over wat de Kindregeling is, wat die voor jou betekent en het geldbedrag dat je krijgt. Het geldbedrag hangt af van je leeftijd. Op de website Kindregeling voor jou vind je meer informatie over de Kindregeling en de planning daarvan.

Bij ons kun je ondersteuning krijgen bij:

 • Vragen over onderwijs
 • Hulp bij werk
 • Geldproblemen
 • Extra zorg
 • Als je wilt praten over wat je is overkomen.

Wil je in gesprek met een medewerker die je verder kan helpen? Neem dan contact op met een van onze consulenten. 

 • Je kunt bellen met telefoonnummer 14 0521

Of stuur een e-mail naar toeslagen@steenwijkerland.nl

Vragen en antwoorden
Kan ik voor iemand anders contact opnemen met de gemeente Steenwijkerland?

Ja. U kunt voor iemand anders contact opnemen. U moet hiervoor dan wel gemachtigd zijn door diegene. Wel is het zo we onze hulp en ondersteuning alleen rechtstreeks aan gedupeerden bieden. De medewerker van de gemeente zal dus altijd met de gedupeerde zelf in gesprek gaan om te kijken wat nodig is.  

Moet ik voor de hulp van de gemeente betalen?

Nee. Ons werk kost u niets.

Heb ik een advocaat nodig?

Nee. Voor de hulp en ondersteuning van de gemeente heeft u geen advocaat nodig. 

Staat de contactpersoon van de gemeente los van de Belastingdienst?

Ja. De contactpersoon van de gemeente staat los van de Belastingdienst.

Moet ik eerst naar de Belastingdienst voor ik naar gemeente kan?

Nee. Ook als u nog geen contact met de Belastingdienst heeft gehad en u zich nog niet als gedupeerde heeft gemeld, kunt u bij ons terecht. We kunnen ook helpen met het doen van een melding bij de Belastingdienst.

Kan de gemeente mijn schuld bij de Belastingdienst kwijtschelden?

Nee, de gemeente kan geen geld (terug)betalen. De Belastingdienst moet dit zelf doen. We kunnen u daarvoor in contact brengen met de Belastingdienst. Als gemeente kunnen we u helpen met bijvoorbeeld schuldhulpverlening of andere problemen die u heeft door de toeslagenaffaire. 

Ik ben nooit serieus genomen, doet de gemeente dat wel?

Ja. De contactpersoon van de gemeente staat voor u klaar, luistert naar u en gaat voor u aan de slag. We willen u de hulp en ondersteuning bieden die nodig is om uw leven weer op te kunnen pakken. 

Wat is kinderopvangtoeslag?

Kinderopvang kost veel geld. De meeste mensen kunnen dat niet volledig zelf betalen. Daarom kunt u bij de Belastingdienst kinderopvangtoeslag aanvragen. De hoogte daarvan is afhankelijk van uw inkomen en het aantal uren kinderopvang, in combinatie met het aantal uren dat u werkt.

Waarom moet ik kinderopvangtoeslag terugbetalen?

De kinderopvangtoeslag is een maandelijks voorschot. De Belastingdienst berekent achteraf of het voorschot juist was. Als u teveel voorschot kreeg, moet u dat terugbetalen.

Wat is de kinderopvangtoeslagaffaire?

Op de website services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel kunt u hier alle informatie over vinden.  

Ik heb al contact met de Belastingdienst. Moet ik dan ook nog naar de gemeente? 

Nee, dat hoeft niet. Het mag wel. U kunt bijvoorbeeld contact opnemen als u er met de Belastingdienst niet uitkomt. Of als u hulp van de gemeente nodig heeft. Daarbij kunt u denken aan hulp bij schulden, gezondheid, werk of dagbesteding, uw gezin of dreigende huisuitzetting. We gaan dan samen uw inkomsten, vaste lasten en schulden in kaart brengen. Zo wordt duidelijk wat er moet gebeuren, wat u zelf kunt doen en hoe lang het duurt.

Wat doet de Belastingdienst?

De Belastingdienst werkt aan herstel en komt gezinnen tegemoet die hard zijn geraakt. Ook kan de Belastingdienst eerdere terugvorderingen herzien, verlagen of ongedaan maken. De Belastingdienst heeft gemeenten gevraagd om te helpen. Gemeenten kunnen andere vormen van hulp bieden aan gezinnen die dat nodig hebben.

Voor welke compensatie kom ik in aanmerking?

Er bestaan allerlei vormen van compensatie. De Belastingdienst beoordeelt of ervoor in  aanmerking komt. Wilt u er meer over weten, dan kunt u contact opnemen met de Belastingdienst. U kunt bellen naar 0800 - 2 358 358. Wilt u liever dat wij u in contact brengen met de Belastingdienst? Dan kunt u ons bellen op telefoonnummer 14 0521 of een mail sturen naar toeslagen@steenwijkerland.nl