Een idee! En nu?

Het initiatievenloket is dé plek waar u dromen deelt, inspiratie opdoet en initiatieven start. Niet voor niets zeggen we: jouw buurt maken we samen!

Van idee naar werkelijkheid. Hoe pak je dat aan? Heeft u een idee om uw buurt leuker, duurzamer, schoner, veiliger, gezelliger of groener te maken? Op deze pagina leest u wat u zelf kunt doen en hoe wij kunnen helpen.

 

1. Het begint met een idee

Elk inwonersinitiatief begint met een idee. U vindt dat iets anders of beter kan. U ziet mogelijkheden om uw buurt gezelliger, veiliger of bijvoorbeeld groener te maken. En zo ontstaat een idee. 

2. Zorg voor een duidelijk doel

Wat wilt u met uw idee bereiken? Als u die vraag beantwoordt, is het doel van uw idee meteen duidelijk. En dat helpt u om andere mensen enthousiast te maken, vol te houden en uw idee te realiseren. 

3. Richt een werkgroep op

Samen sta je sterk. Verzamel daarom mensen om u heen die u willen helpen. Ga op zoek naar enthousiaste denkers, doeners en organisatietalenten. Betrek ook uw Plaatselijk Belang of Wijkvereniging bij uw initiatief. Is niet alle kennis aanwezig? Geen probleem! Als het nodig is, kunt u dit op een andere manier regelen. De gebiedscoördinator gaat daarover graag met u in gesprek. 

4. Betrek de gemeente bij uw plannen

Heeft u een idee, maar weet u niet waar u moet beginnen? Of heeft u al een werkgroep opgericht en staan de eerste plannen op papier? Dan is dit het moment om met de gebiedscoördinator in gesprek te gaan. Een compleet uitgewerkt plan is niet nodig voor een gesprek. Het is juist handig om in een vroeg stadium contact met ons op te nemen. Samen kijken we naar de mogelijkheden. En samen kijken we naar de dingen waar u rekening mee moet houden. Er kunnen bijvoorbeeld regels zijn waar uw initiatief aan moet voldoen. Heeft u al een volledig uitgewerkt plan? Ook dan gaan we graag met u in gesprek. U kunt contact opnemen met onze gebiedscoördinatoren.

5. Sluit aan bij de wensen van andere buurtbewoners

U bent natuurlijk enthousiast over uw eigen idee. Maar het is ook belangrijk dat andere buurtbewoners net zo enthousiast worden. Dat noemen we draagvlak. Weet u hoe andere buurtbewoners over uw idee denken? Sluit uw idee aan bij de wensen van andere buurtbewoners? Maak uw idee bekend. Praat erover op straat. Nodig buurtbewoners uit om mee te denken. Op deze manier zorgt u voor betrokkenheid en draagvlak. Dat is belangrijk als u uw idee tot een succes wilt maken. 

6. Werk de plannen verder uit

Heeft u contact met de gemeente gehad? Dan weet u wat de mogelijkheden zijn en waar u rekening mee kunt houden. Heeft u contact met uw buurtbewoners gehad? Dan weet u ook wat hun wensen en ideeën zijn. Nu kunt u verder met het uitwerken van uw plan. Dat kan bijvoorbeeld door het maken van een projectplan. Daarin legt u uit wat u wilt doen, voor wie, waarom en wanneer. Ook geeft u aan wat de kosten zijn en hoe u deze gaat financieren. Het maken van een projectplan kan een behoorlijke klus zijn, maar het is ook erg belangrijk. Een projectplan is namelijk nodig voor fondsenwerving of het aanvragen van subsidies. We hebben een voorbeeld van een projectplan voor u gemaakt om u een beetje op weg te helpen.

7. Breng de financiële mogelijkheden in kaart

Veel initiatieven komen in aanmerking voor financiële ondersteuning. Het loont om u te verdiepen in de financiële mogelijkheden. Er is vaak meer mogelijk dan u denkt. We hebben alle informatie rondom geld voor uw initiatief voor u op een rijtje gezet. 

8. Vier uw successen

De voorbereidingsfase vraagt (vaak) veel tijd en inzet. Maar hard werken wordt beloond als uw idee werkelijkheid wordt. Vier successen en belangrijke mijlpalen samen met de buurt. Dat is niet alleen gezellig, maar vergroot ook de betrokkenheid van de buurtbewoners. 

9. Ga op inspiratietoer

Voor veel mensen is het starten van een inwonersinitiatief nieuw. Er komt veel bij kijken. Alle initiatiefnemers hebben vaak te maken met dezelfde uitdagingen. Ga daarom eens bij een ander initiatief kijken. Ga in gesprek met de initiatiefnemers en deel ervaringen. De gebiedscoördinator kan u in contact brengen met andere initiatiefnemers. U kunt ook eens een kijkje nemen op het digitale platform Samen voor Elkaar. Dit is een plek waar initiatiefnemers uit Overijssel samenkomen. Het is een plek waar u kennis kunt halen en brengen. Ook is hier veel informatie te vinden over bijvoorbeeld subsidies. 

10. Houd het initiatief levendig 

In het beginstadium en tijdens de voorbereidingsfase is er veel enthousiasme. Dit enthousiasme kan soms afnemen als een initiatief gerealiseerd is. Denk daarom in de voorbereidingsfase alvast na hoe u mensen ook straks betrokken houdt. Bijvoorbeeld door het organiseren van activiteiten of het verder ontwikkelen van uw initiatief.