Honden en hondenpoep

Steenwijkerland is een prachtige gemeente met veel trotse hondenbezitters. Maar hondenpoep vindt niemand leuk. Vieze schoenen, vieze hondenpoten en een onsmakelijk gezicht tijdens de dagelijkse wandeling. Op deze pagina vindt u een overzicht van de spelregels voor hondenbezitters en een overzicht van de hondenlosloopterreinen.

Spelregels

Hondenpoep staat nog steeds in de top drie van ergernissen. De gemeente wil graag dat de openbare ruimte voor iedereen leefbaar en schoon blijft en heeft daarom spelregels opgesteld waar iedere hondenbezitter rekening mee moet houden.

  • Aanlijnplicht

Binnen de bebouwde kom en buiten de honden­losloopterreinen moet u de hond aangelijnd houden. Dit geldt voor het lopend uitlaten van de hond en ook als de hond naast de fiets loopt.

  • Opruimplicht

Binnen de bebouwde kom moeten hondenbezitters zelf de poep van hun hond opruimen. Uitzonderingen hierop zijn de hondenlosloopterreinen.

  • Verboden gebieden

Alle speelplekken, zandbakken en trapveldjes zijn verboden voor honden.

Wat is een hondenlosloopterrein?

Dit is een terrein waar honden los mogen lopen en rennen en waar hondenbezitters niet de verplichting hebben de hondenpoep op te ruimen. Hondenlosloopterreinen zijn te herkennen aan de blauwe borden met een hond. Deze borden staan aan het begin en aan het einde van het losloopterrein. Overzicht van alle hondenlosloopterreinen in de gemeente Steenwijkerland.

Handhaving

Controleurs van de gemeente controleren op verschillende tijdstippen van de dag of hondenbezitters zich houden aan de spelregels. Zodra een controleur constateert dat uw hond wordt uitgelaten op een plek waar dit niet mag, dat uw hond losloopt of dat de hondenpoep niet wordt opgeruimd, maakt de controleur een proces-verbaal op en krijgt u een boete.

Aansprakelijkheid

Als hondenbezitter bent u verantwoordelijk voor eventuele schade die uw (loslopende) hond waar dan ook veroorzaakt. Het is wellicht raadzaam om uw aansprakelijkheidsverzekering hierop na te lezen.

Opvoeden

Het is fijn als uw hond goed naar u luistert. Dat is prettig voor uw hond, voor u en voor anderen. Maar niet elke hond heeft evenveel oor voor zijn baasje. Weet dan dat er in Steenwijkerland een hondenschool is en er verenigingen zijn. Zij kunnen u helpen, bijvoorbeeld met gehoorzaamheidstrainingen of opvoedcursussen voor uw hond. Niet alleen handig maar vaak ook nog gezellig. Informeer eens naar de mogelijkheden.