Noodopvang

Op deze pagina leest u meer over de tijdelijke noodopvang in de leegstaande panden aan de Broekslagen 8 in Steenwijk. De noodopvang is bedoeld voor een korte periode: van 24 t/m 30 juli 2024.

Hieronder krijgt u antwoord op de meest gestelde vragen.

Waarom is deze noodopvang nodig? 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vangt op dit moment 500 asielzoekers op in de TT  hallen in Assen. Vanwege het Truckstar Festival op 27 en 28 juli zijn deze hallen op en rond die datum niet beschikbaar voor opvang. Het COA heeft daarom voor 5 à 6 nachten alternatieve opvangplekken nodig. Diverse gemeenten, waaronder Steenwijkerland, zijn gevraagd om mee te werken aan een noodoplossing. Als gemeente hebben we aangegeven in te stemmen met de tijdelijke noodopvang van 200 asielzoekers.

Waar wordt de noodopvang georganiseerd? 

Het COA organiseert noodopvang in de leegstaande bedrijfspanden aan de Broekslagen 8 in Steenwijk. Voorheen was hier de firma Hengst gevestigd. 

Hoelang blijft deze groep van 200 asielzoekers? 

De noodopvang is bedoeld voor een korte periode: van 24 t/m 30 juli 2024. Daarna gaat de groep weer terug naar de TT hallen in Assen. 

Wat is de samenstelling van de groep? 

Het COA heeft aangegeven dat de noodlocatie op het industrieterrein Groot Verlaat zich minder goed leent voor gezinnen met kinderen. Om die reden zal de groep voornamelijk bestaan uit alleenstaande mannen en alleenstaande vrouwen uit verschillende landen. 

Hoe wordt de noodopvang georganiseerd? 

De bedrijfspanden staan leeg. Om een fatsoenlijk onderdak te bieden, gaat het COA tijdelijk sanitair en bedden plaatsen. Als de groep is vertrokken, worden deze weer weggehaald. Ook zorgt het COA voor eten en drinken en een dagbesteding. Vanuit het COA is er 24 uurs begeleiding. Dat betekent dat er op de locatie altijd een aanspreekpunt aanwezig is.  

Waarom is er vooraf geen overleg geweest met de buurt?  

Omdat er sprake is van een noodsituatie moet er snel geschakeld worden en is er geen ruimte om de omgeving vooraf te betrekken. Als gemeente vinden we het belangrijk om onze inwoners goed te informeren. Daarom is er vanuit de gemeente een brief gestuurd naar de directe omgeving van de tijdelijke noodopvanglocatie en zijn we beschikbaar als er vragen zijn.  

Wie betaalt de kosten voor de noodopvang? 

Het COA is verantwoordelijk voor noodopvang en betaalt de kosten. 

Hoe is de veiligheid in de buurt geregeld?

Op de locatie is 24 uur per dag begeleiding vanuit het COA. Bij signalen van onveiligheid wordt de politie ingeschakeld. 

Waar kan ik terecht met vragen? 

U kunt bij het COA terecht als u tijdens de noodopvang (praktische) vragen of opmerkingen heeft. De locatiecoördinator van het COA is te bereiken via telefoonnummer 06 - 250 67 376. Heeft u andere of algemene vragen over (nood)opvang of wilt u liever met de gemeente in contact komen, dan kan dat uiteraard. U kunt ons bellen via 14 0521 of een e-mail sturen naar info@steenwijkerland.nl (onder vermelding van ‘opvang’).