Hooikoortsplant Ambrosia

Ambrosia wordt ook wel de ‘hooikoortsplant’ genoemd omdat de plant hooikoortsklachten veroorzaakt. Ambrosia is een plant die van oorsprong uit Noord Amerika komt. De laatste jaren komt deze plant steeds vaker voor in Nederland.

 Ambrosia is sterk allergeen

Tijdens de bloei van de Ambrosia-plant komen veel pollen vrij. Deze pollen zijn zeer sterk allergeen. Dat betekent dat ze snel hooikoortsklachten veroorzaken. Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen. Het is een allergische reactie op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende of tranende ogen en ‘loopneuzen’.

Ambrosia kan het hooikoortsseizoen verlengen

Ambrosia bloeit laat: van eind augustus tot en met oktober. Hierdoor kan het huidige hooikoortsseizoen met 2 maanden verlengd worden, als Ambrosia zich massaal zou vestigen in ons land.

Hoe herkent u Ambrosia?

Ambrosia is een éénjarige plant die 20 tot 150 centimeter groot kan worden. De plant bloeit van eind augustus tot en met oktober. De groengrijze bloemen zijn maar 3mm groot en groeien in een aar. De bladeren zijn aan de onderkant groen en de stengel is harig. Verwar de ambrosia niet met de plant Bijvoet.

Wat kunt u doen?

Groeit Ambrosia in uw tuin? U kunt u ervoor zorgen dat de Ambrosiaplant zich niet verder verspreidt door de plant te verwijderen. Goede voorzorgsmaatregelen zijn hierbij belangrijk, zoals het dragen van handschoenen. Op de website van de NVWA staat meer informatie over het verwijderen van Ambrosia. Door nú actie te ondernemen, kunt u eraan bijdragen dat de plant zich niet definitief vestigt in Nederland.

Meer informatie

Hebt u vragen over bovenstaande informatie, dan kunt u contact opnemen met de afdeling Milieu en Gezondheid van GGD IJsselland: 0900 - 277 77 77 of milieuengezondheid@ggdijsselland.nl. Hebt u vragen over uw eigen hooikoortsklachten, dan kunt u terecht bij uw huisarts.

Kijk voor meer informatie over Ambrosia op de website van de NVWA.

 

Bron: GGD IJsselland