Intercitystation Steenwijk

Het intercitystation Steenwijk wordt het visitekaartje van de regio

Voordat we starten willen we graag uw mening en ideeën horen over het stationsgebouw en de directe omgeving. We zijn benieuwd naar uw ideeën. Doet u mee met de enquête?

Kaart enquĂȘte station

Heeft u via de Steenwijker Courant huis-aan-huis of bij het station een kaart ontvangen met deze afbeelding om mee te doen? U kunt de kaart ook invullen en opsturen of bij het station in de bus doen als u een leuk idee heeft. Daarnaast hebben we een selfie actie. Meedoen is gemakkelijk! Deel uw foto en idee op Facebook of Instagram met de hashtag #depoortnaar. U maakt kans op een typisch Steenwijks cadeaupakket! Op 1 september 2021 maken we de winnaar bekend.

Station Steenwijk krijgt een nieuwe jas.

De hal wordt omgetoverd tot gastvrij visitekaartje en het stationsplein opnieuw ingericht. Zo ontstaat een centraal knooppunt waar praktisch gemak en streekeigen sfeer goed samengaan. Hier start voor sommigen de reis over spoor, anderen stappen eenvoudig over op duurzaam vervoer.  Het krijgt een opfrisbeurt en een moderne uitstraling die past bij het gebied Weerribben-Wieden. Bezoekers krijgen hier informatie over wat er in de omgeving te doen is. Uiteraard over de prachtige Vestingstad Steenwijk met de historische binnenstad waar je vanaf het station zo naartoe kunt lopen. En over het Nationaal Park Weerribben-Wieden, Giethoorn, de Koloniën van Weldadigheid en de Zuiderzeestadjes, zoals Blokzijl en Vollenhove. Ook de Nationale Parken Dwingelderveld en Drents-Friese Wold zijn vanaf het station goed bereikbaar.

Bezoekers kunnen vanaf het station het gebied in met een mix van duurzaam vervoer, zoals de fiets, een e-bike en het openbaar vervoer natuurlijk.

Waarom

De ontwikkeling van het station en de directe omgeving leveren een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van de regio. Het is een van de manieren om toeristen te verleiden om meerdere mooie plekken in de regio te bezoeken.

Aanpak

Het station ontwikkelen we samen. NS en ProRail zijn nauw betrokken. Daarnaast nodigen we omwonenden, ondernemers, belangenorganisaties en partners waar we mee samenwerken van harte uit om mee te werken en te denken. Dit doen we bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten waarin we plannen delen en ideeën ophalen. Ook ondernemers worden nadrukkelijk uitgenodigd om een bijdrage te leveren.

Onderwerpen waar we aan werken

 • Hoe ziet het gebouw en de omgeving er straks uit?
 • Welke vormen van vervoer bieden we aan (denk bijvoorbeeld aan het huren van een e-bike)?
 • Welke functies heeft het gebouw straks? Het kan bijvoorbeeld een plek worden waar je iets kunt eten, informatie krijgt over de omgeving, je huurt er een fiets etc.
 • Informatie en gastheerschap: welke informatie bieden we aan en op welke manier? Bijvoorbeeld door digitale schermen neer te zetten met informatie, direct online een kaartje te kunnen reserveren voor een attractie in de buurt. Ook kun je je route om daar te komen direct plannen.

Planning

Het project is in juni 2020 gestart. Als alles goed verloopt, starten we vanaf eind 2021, begin 2022 met de realisatie. In de tussentijd gaan we met omwonenden, inwoners, bezoekers, ondernemers in gesprek over de ontwikkeling van het station en haar omgeving. 

 • Juni 2021: enquete onder bezoekers en inwoners.
 • Zomer: verwerken reacties enquete
 • Na de zomer: terugkoppeling resultaten online en indien weer mogelijk ivm coronarichtlijnen bijeenkomsten
 • Na de zomer: uitwerken functionaliteiten
 • Na de zomer: uitwerken duurzaam vervoer
 • Einde jaar: voorlopig ontwerp

Meer informatie

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact op met gemeentelijk projectleider Pietrick Veenstra. Zij is bereikbaar via telefoonummer 14 0521 en per mail via pietrick.veenstra@steenwijkerland.nl

Documenten

 • Ambities station Steenwijk: het station krijgt een nieuwe jas. De hal wordt omgetoverd tot gastvrij visitekaartje en het stationsplein opnieuw ingericht. Zo ontstaat een centraal knooppunt waar praktisch gemak en streekeigen sfeer goed samengaan.