Verhuizen naar Nederland
Komt u naar Nederland om te werken of te studeren, dan heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig. Dit nummer ontvangt u na registratie in de Basisregistratie Personen (BRP).
Verblijf langer dan 4 maanden in Nederland
Wilt u voor langer dan 4 maanden in Nederland verblijven? Dan moet u zich inschrijven in de BRP van uw woongemeente.
Verblijf korter dan 4 maanden in Nederland
Verblijft u niet of korter dan 4 maanden in Nederland? Maar heeft u wel een relatie heeft met één of meer Nederlandse overheidsinstellingen (bijvoorbeeld voor tijdelijk werk of pensioen)? Dan kunt u voor inschrijving en een BSN terecht bij 18 gemeenten. Dit zijn Alkmaar, Almelo, Amsterdam, Breda, Doetinchem, Den Haag, Eindhoven, Groningen, Goes, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Rotterdam, Terneuzen, Utrecht, Venlo, Zwolle.
Inschrijven
Iedereen die zich wil laten inschrijven, moet een afspraak maken en zich persoonlijk aan de balie melden. Inschrijving door een gemachtigde is niet mogelijk.
Om u te kunnen inschrijven bij de gemeente moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:
- U bezit de Nederlandse nationaliteit of bent een vreemdeling die in Nederland mag verblijven (rechtmatig verblijf).
- U bent in het bezit van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, rijbewijs, Nederlandse identiteitskaart of vreemdelingendocument).
- U verblijftin het komend halfjaar minimaal 4 maanden in Nederland.
Meenemen naar de afspraak
U neemt mee naar de afspraak:
- een geldig identiteitsbewijs, een reisdocument of ander document waaruit uw nationaliteit blijkt
Woont u bij iemand anders in? Neem dan van de hoofdbewoner een schriftelijke verklaring met toestemming tot inschrijving en een kopie van zijn of haar identiteitsbewijs mee.
Indien van toepassing neemt u mee:
- geboorteakte
- huwelijksakte
- echtscheidings- of overlijdensakte van de echtgeno(o)t(e)
- geboorteakte van uw kind(eren)
- adoptie- of erkenningsakte van uw kind(eren)
U kunt de akte opvragen in het land waar het feit heeft plaatsgevonden.
Buitenlandse akten
De gemeente moet buitenlandse akten kunnen lezen en de echtheid kunnen vaststellen. Voor meer informatie over het vertalen, verifiëren en legaliseren van buitenlandse documenten kunt u contact opnemen met de gemeente.
Bestuurlijke boete
Het is belangrijk dat u de juiste gegevens in uw verhuisaangifte zet. Dit kan namelijk gezien worden als een overtreding van de verplichting tot het doen van aangifte (Wet basisregistratie personen). Daarvoor kunt u een bestuurlijke boete ontvangen van maximaal € 325,- (artikel 4.17 Wet basisregistratie personen).