Verkeer en vervoer

Hier vindt u informatie over parkeren, verkeersveiligheid, gladheidbestrijding, gehandicaptenparkeerplaatsen, verkeersmaatregelen en het vervoer van gevaarlijke stoffen.

 • Verkeersveiligheid

  Op deze pagina leest u wat we doen voor de verkeersveiligheid op scholen en in uw buurt.

 • Gevaarlijke stoffen vervoeren

  Wilt u gevaarlijke stoffen vervoeren over een route die afwijkt van de wegen die daarvoor speciaal zijn aangewezen, bijvoorbeeld voor laden en lossen? Dan kunt u onder bepaalde omstandigheden toestemming ofwel ontheffing krijgen van de gemeente.

 • Parkeren in Steenwijkerland

  Rond de historische centra van Steenwijk, Giethoorn, Blokzijl, Vollenhove en Oldemarkt zijn diverse parkeerterreinen aangelegd.

 • Parkeerontheffing aanvragen

  Voor de blauwe zone kunt u een dagontheffing aanvragen als u langer dan 2 uur wilt parkeren. Woont u in de binnenstad? Dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een parkeerontheffing aanvragen.

 • Laadpalen

  01 augustus 2022

  De komende jaren rijden er steeds meer elektrische auto’s rond. Dat is goed nieuws voor het milieu. Het is belangrijk dat er voldoende laadpalen voor deze auto’s zijn. Daar wordt hard aan gewerkt. De provincies Overijssel en Gelderland laten voor 43 gemeenten, waaronder Steenwijkerland, 4.500 laadpalen plaatsen in de openbare ruimte.

 • Ontheffing voetgangerszone binnenstad Steenwijk

  22 december 2022

  Woont of werkt u in de binnenstad en wilt u met de auto/bedrijfswagen bij uw woning/winkel komen om te laden/lossen? Dan kunt u een transponder aanvragen voor bediening van de Pollers. Daarnaast heeft u voor het autogebruik in het voetgangersgebied een ontheffing voetgangerszone binnenstad Steenwijk nodig.

 • Gehandicaptenparkeerkaart

  U kunt een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen bij de gemeente. Een keuringsarts bepaalt of u voldoet aan de voorwaarden.

 • Gehandicaptenparkeerplaats

  U kunt een gehandicaptenparkeerplaats aanvragen bij de gemeente. Een gehandicaptenparkeerplaats wordt in de buurt van uw huis geplaatst en alleen u mag uw auto daar neerzetten. Wij plaatsen een bord met het kenteken van uw auto.

 • Openbaar vervoer in Steenwijkerland

  Op weg naar, vanuit en binnen Steenwijkerland. Ons uitgangspunt is: voldoende, toegankelijk en comfortabel openbaar vervoer voor iedereen.

 • Gladheidbestrijding

 • Verkeersmaatregelen voor gemeentelijke wegen

  Moet u voor bepaalde werkzaamheden of evenementen gebruikmaken van de openbare ruimte of weg en kunt u zich dan niet aan de verkeersregels houden? Wilt u, bijvoorbeeld voor een verbouwing of verhuizing, de weg of een parkeervak tijdelijk (deels) afsluiten? Neem dan contact op met de gemeente. Het kan zijn dat er tijdelijke verkeersmaatregelen genomen moeten worden.