Veelgestelde vragen over opladen bij openbare laadpalen

Kan ik mijn auto bij alle laadpalen opladen?

Opladen kan bij alle openbare laadpunten. Een laadpaal bij een woning of op een bedrijventerrein is niet openbaar, deze mag u niet gebruiken. Op de website www.oplaadpalen.nl vindt u alle openbare laadpalen.

Wat het kost het opladen van mijn auto?

Net als stroomtarieven verschillen de tarieven van de verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen. Het loont dus om verschillende aanbieders te vergelijken.

Hoe betaal ik voor het opladen van mijn auto?

Openbare laadpalen werken met een laadpas of applicatie voor de smartphone. U ontvangt een laadpas bij het afsluiten van een laadabonnement. Aan dat abonnement zit soms een tarief per maand vast, er zijn ook passen zonder vaste kosten. Verschillende bedrijven leveren laadabonnementen en -passen. Dit zijn bijvoorbeeld energieleveranciers.

Hoe kom ik aan een laadpas?

U ontvangt een laadpas bij het afsluiten van een laadabonnement van een leverancier. 

Welke laadpas moet ik kiezen?

De kosten voor het laden verschillen per laadpaal en regio. Het maakt ook uit welke laadpas je op welke laadpaal gebruikt. Zoek daarom eerst uit welke laadpalen u het meest gaat gebruiken. Kies vervolgens het type laadpas dat bij u past.

Hoe lang mag ik parkeren bij een laadpaal?

Is uw accu vol? Verplaats dan uw auto zodat een volgende elektrische rijder gebruik kan maken van de laadpaal. Doe dat in ieder geval binnen een uur nadat de auto is opgeladen.

Wat kan ik doen als een andere auto lang blijft 'kleven' bij een laadpaal?

Bewoners die gebruik maken van een laadpaal overleggen vaak onderling om problemen te voorkomen. Als dat niet lukt en de overlast is structureel, maak dan melding op onze website of bel naar 14 0521.

Hoeveel auto’s kunnen er tegelijkertijd aan 1 paal opladen?

Meestal kunnen er twee elektrische auto's tegelijkertijd laden aan 1 paal. Heel soms heeft een paal 1 aansluiting.

Een (elektrische) auto houdt meerdere plekken bezet bij een laadpaal. Wat kan ik doen?

Bel ons bij langdurige parkeeroverlast via 14 0521 of meld het via onze website. Levert het geparkeerde voertuig gevaar op? Bel dan met de politie via 0900 8844.

Mogen niet-elektrische voertuigen (benzine/dieselauto’s) parkeren bij laadpalen?

Nee, dat mag niet. Parkeerplaatsen bij laadpalen zijn voor elektrische auto’s.

Wat moet ik doen als de laadpaal niet werkt of storing heeft?

Op de laadpaal staat waar en hoe u de storing kunt doorgeven.

Zijn er ook snelle laders in Steenwijk?

Ja, in Steenwijkerland zijn ook snellaadstations. Deze zijn eigendom van bedrijven. De tarieven voor het laden zijn hier meestal hoger dan bij de openbare laadpalen.