Veelgestelde vragen over opladen bij openbare laadpalen
Opladen kan bij alle openbare laadpunten. Een laadpaal bij een woning of op een bedrijventerrein is niet openbaar, deze mag u niet gebruiken. Op de website www.oplaadpalen.nl vindt u alle openbare laadpalen.
Net als stroomtarieven verschillen de tarieven van de verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen. Het loont dus om verschillende aanbieders te vergelijken.
Openbare laadpalen werken met een laadpas of applicatie voor de smartphone. U ontvangt een laadpas bij het afsluiten van een laadabonnement. Aan dat abonnement zit soms een tarief per maand vast, er zijn ook passen zonder vaste kosten. Verschillende bedrijven leveren laadabonnementen en -passen. Dit zijn bijvoorbeeld energieleveranciers.
U ontvangt een laadpas bij het afsluiten van een laadabonnement van een leverancier.
De kosten voor het laden verschillen per laadpaal en regio. Het maakt ook uit welke laadpas je op welke laadpaal gebruikt. Zoek daarom eerst uit welke laadpalen u het meest gaat gebruiken. Kies vervolgens het type laadpas dat bij u past.
Is uw accu vol? Verplaats dan uw auto, zodat een volgende elektrische rijder de laadpaal kan gebruiken. Doe dat in ieder geval binnen een uur nadat de auto is opgeladen. Als uw auto ’s nachts is opgeladen kunt u hem tot vroeg in de volgende ochtend laten staan.
Bewoners die gebruik maken van een laadpaal overleggen vaak onderling om problemen te voorkomen. Als dat niet lukt en de overlast is structureel, maak dan melding op onze website of bel naar 14 0521.
Meestal kunnen er twee elektrische auto's tegelijkertijd laden aan 1 paal. Heel soms heeft een paal 1 aansluiting.
Bel ons bij langdurige parkeeroverlast via 14 0521 of meld het via onze website. Levert het geparkeerde voertuig gevaar op? Bel dan met de politie via 0900 8844.
Nee, dat mag niet. Parkeerplaatsen bij laadpalen zijn voor elektrische auto’s.
Op de laadpaal staat waar en hoe u de storing kunt doorgeven.
Ja, in Steenwijkerland zijn ook snellaadstations. Deze zijn eigendom van bedrijven. De tarieven voor het laden zijn hier meestal hoger dan bij de openbare laadpalen.
Om er zeker van te zijn dat auto's zo vaak mogelijk kunnen opladen, reserveren we in principe altijd twee plaatsen voor elektrische voertuigen. Voor een gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats maken we een uitzondering. In dat geval blijft één parkeerplaats beschikbaar voor alle soorten voertuigen.
Openbare laadpalen worden binnen 250 meter van het adres van de aanvrager geplaatst. Dat betekent dat het ook om inwoners uit een andere straat kan gaan. Het kan ook gaan om een plaatsing door de gemeente omdat we verwachten dat er binnenkort vraag naar een laadpaal komt. In de praktijk worden ook deze palen vrijwel direct na plaatsing gebruikt door bewoners. U kunt bij ons informeren naar welk type aanvraag het is.
Dat is niet toegestaan. U kunt dat hier melden.