Verkeersveiligheid op scholen
Verkeerseducatie en verkeersprojecten op de basisscholen helpen om de verkeersveiligheid voor kinderen te verbeteren.
Verkeerseducatie is een verplicht vak op de basisschool. Maar verkeerseducatie is niet alleen een taak van school, ouders spelen ook een belangrijke rol.
Samenwerking tussen school en ouders
De school en ouders kunnen samen werken aan de verkeersopvoeding van de kinderen. De school kan ouders actief betrekken door informatie over de verkeerslessen met de ouders te delen of door een ouderavond over verkeer te organiseren. En ouders kunnen als verkeersouder (vrijwilliger) op school actief zijn. Een verkeersouder ondersteunt leerkrachten bij de verkeerslessen en -projecten. Ook stimuleren ze andere ouders om betrokken te zijn bij de uitvoering van verkeersprojecten en onveilige verkeerssituaties rond de school aan te pakken. Kijk op de website van VVN voor meer informatie en de voordelen van een verkeersouder op school .
Helpen met veilig oversteken
Op een aantal scholen in onze gemeente zijn verkeersbrigadiers actief die kinderen helpen met veilig oversteken. Dit zijn vrijwilligers, ouders en leerlingen van groep 7/8. Zij krijgen een (wettelijk verplichte) opleiding van de politie en worden door de gemeente aangesteld.
Verkeerseducatieprojecten
De gemeente biedt diverse verkeerseducatieprojecten aan. Deze zijn mede mogelijk gemaakt door subsidie van provincie Overijssel. Bij de uitvoering van de projecten werken we samen met VVN Steenwijkerland, de plaatselijk afdeling van VVN.
- Basisschool: Jong Leren in het verkeer, MONO (op de fiets? even niets!), ANWB Streetwise, Veilig met (landbouw)verkeer, Dode Hoek project, Op Voeten en fietsen, Verkeersexamen (theorie en praktijk)
- Voortgezet onderwijs: GO MONO, Fietscontroles, Fiets4Safe, Veilig uit Veilig thuiskomen, Verkeerslab
- Senioren: Fietsveiligheidstraining, Rijbewijs op herhaling, Scootmobieltraining
- Algemeen: Fietsverlichtingscampagne, Verkeersveiligheidstraining (slipcursus)