Bezoek het archief

Het is mogelijk een bezoek te brengen aan het gemeentearchief

In ons gemeentearchief wordt maar liefst 2.000 strekkende meter archief beheerd. Als gevolg van diverse gemeentelijke herindelingen zijn de archieven van vijftien voormalige gemeenten bij ons opgeslagen. Er is echter meer dan alleen overheidsarchief: bij ons kunt u ook de archieven raadplegen van verschillende particuliere archiefvormers die een rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de gemeente. Bijvoorbeeld archieven van verenigingen zoals Vereniging Fredeshiem/Stichting Friesch Doopsgezind broederschapshuis of kerken zoals de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk. Heeft u zelf een archief welke een goed beeld geeft van de geschiedenis van de gemeente en zoekt u daar een plekje voor? Neemt u dan contact op met de gemeentearchivaris.

We werken voortdurend aan het toegankelijk maken van meer archieven. Via onze website kunt u onze inventarissen raadplegen. Wilt u een aanvraag doen voor archiefonderzoek, gebruik dan het formulier 'Archiefonderzoek aanvragen'. Wilt u weten wat de kosten hiervoor zijn, bekijk dan het tarievenoverzicht.

Gemeentearchief weer open voor bezoek

Maar let op: alleen op afspraak 

Als gevolg van de landelijke versoepelingen van de coronamaatregelen is de studieruimte van het gemeentearchief vanaf 1 juni 2021 weer open. Het gemeentearchief is, alleen op afspraak, geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 9.00 tot 16.00 uur. Via het telefoonnummer 14 0521 kunt u hiervoor een afspraak maken.

We vragen u om u aan de volgende regels te houden: 

  • Blijf thuis en maak een nieuwe afspraak wanneer u last heeft van verkoudheid, keelpijn, (licht) hoesten, verhoging of koorts. 
  • Draag een mondkapje in het gemeentehuis en de studieruimte.
  • Er is slechts ruimte voor 2 bezoekers in de studieruimte. Laat daarom bij het maken van een afspraak weten of u alleen komt of iemand meeneemt. 
  • Geef van tevoren door welke stukken u wilt inzien. Bekijk onze inventarissen.
  • Heeft u gereserveerd voor de ochtend, dan heeft u tot 12.30 uur de tijd. Heeft u de hele dag gereserveerd of alleen de middag, dan moet u om 16.00 uur de studieruimte verlaten. 

Heeft u vragen of wilt u meer weten? U kunt bellen met 14 0521 en vragen naar een medewerker van het gemeentearchief. Een mail sturen kan ook: gemeentearchief@steenwijkerland.nl

Niet in staat om zelf naar het archief te komen?

Als u niet in staat bent om naar het gemeentearchief te komen voor uw onderzoek, dan kunnen wij dat onderzoek ook voor u uitvoeren. U kunt hiervoor een verzoek om archiefonderzoek indienen. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Als u archiefstukken die nog geen 110 jaar oud zijn digitaal wenst wenst in te zien, verzoeken wij u om een digitaal registratieformulier in te vullen. De medewerkers kunnen u informeren over de mogelijkheden en kosten van het digitaliseren van stukken.

Bezoekersreglement

In onze studiezaal is een bezoekersreglement geldig. Dit reglement vindt u op de website van overheid.nl.
Houd er rekening mee dat u zich bij het eerste bezoek aan onze studieruimte dient te legitimeren, zoals vermeld in art. 5 van het bezoekersreglement. Vergeet daarom uw identiteitsbewijs niet mee te nemen.

Contactgegevens

Voor alle contactgegevens van het gemeentearchief kunt u kijken op deze webpagina.