Nieuwsarchief

 • Gemeentearchief legt coronacollectie aan. Helpt u mee?

  21 januari 2021

  Al maanden beheerst het coronavirus ons dagelijks leven. De maatregelen die genomen zijn raken ons allemaal. Thuis, op het werk en in onze vrije tijd. Ze hebben een grote invloed op ons doen en laten. In die zin wordt in deze bijzondere tijd geschiedenis geschreven. Hoe leggen we dat vast zodat ook toekomstige generaties een beeld krijgen en kunnen leren van deze coronatijd? Het Netwerk Digitaal Erfgoed heeft alle erfgoedinstellingen opgeroepen om mee te bouwen aan een digitale coronacollectie. Oók op lokaal niveau. En dus bouwt het gemeentearchief van Steenwijkerland mee. Helpt u ons een Steenwijkerlandse coronacollectie aan te leggen?

 • Dag van de Geschiedenis: 'Zij/hij' in Vollenhove

  16 augustus 2019

  Op zaterdag 19 oktober 2019 organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland, in samenwerking met Stadsmuseum CHC Vollenhove, de Dag van de Geschiedenis. Elk jaar proberen we, in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis, op deze manier aandacht te besteden aan de fascinerende geschiedenis van onze gemeente. Dit jaar is het thema: Zij/hij.

 • Dag van de Geschiedenis 2018: 'opstand' in Blokzijl

  28 augustus 2019

  Op zaterdag 20 oktober 2018 organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland, in samenwerking met museum het Gildenhuys en de schutterij, de Dag van de Geschiedenis. Elk jaar proberen we, in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis, op deze manier aandacht te besteden aan de fascinerende geschiedenis van onze gemeente, waarvan vele verhalen in ons archief verscholen liggen. Het thema dit jaar is opstand. En hoe je in opstand moet komen, daar weten ze in voormalig Zuiderzeestadje Blokzijl wel het een en ander van…

 • Opregte Steenwijker Courant van 1869 tot 1955 digitaal beschikbaar

  07 augustus 2018

  Goed nieuws voor onderzoekers die met de historische kranten aan de slag willen. De Opregte Steenwijker Courant van 1869 t/m 1955 is vanaf nu alvast digitaal beschikbaar én doorzoekbaar in onze studiezaal.

 • Gemeentearchief geeft cursus archiefonderzoek

  20 september 2017

  Bent u ook geïnteresseerd in uw en ons verleden? In verhalen van vroeger? In genealogie of lokale geschiedenis? Wij helpen u graag op weg! Vanaf dinsdagavond 3 oktober a.s. organiseert het gemeentearchief de cursus ‘archiefonderzoek’. Op een laagdrempelige manier leert u hoe u in het archief op zoek kunt naar een schat aan boeiende, historische informatie.

 • Dag van de Geschiedenis

  Oktober is de landelijke Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘geluk’. Gemeentearchief Steenwijkerland organiseert op zaterdag 21 oktober 2017 de Dag van de Geschiedenis. Op deze dag gaan we terug naar het Steenwijk van rond 1900 in de vorm van lezingen, rondleidingen en een modeshow. U bent van harte welkom!

 • Archieven Gereformeerde Kerk Steenwijk en Hervormde Gemeente Steenwijkerwold beschikbaar voor onderzoek.

 • Paspoorten uit tijd Napoleon eindigen op 4e plaats

  Bij de landelijke verkiezing voor Stuk van het Jaar 2016 is veel gestemd op de paspoorten uit de tijd van Napoleon. De inzending van het gemeentearchief Steenwijkerland eindigde – na de archiefstukken van Tilburg, Vlaardingen en Rotterdam – op de vierde plaats. Wethouder Jacques Wagteveld: ‘We doen dit jaar voor het eerst mee aan deze landelijke verkiezing. Dan meteen al een vierde plaats bereiken, is een geweldig resultaat. Onze inzending is ook bijzonder: er zit een compleet paspoort uit 1812/1813 bij. Een paspoort bestond in die tijd nog uit twee delen: een voor de reiziger en een voor het plaatselijk bestuur. In dit geval zijn beide delen bewaard gebleven.’

 • Ontvangst nieuwe inwoners

  Op 29 oktober a.s. is er een ontvangst voor nieuwe inwoners, geen Open Gemeentedag zoals eerder aangekondigd. Er zijn daarom op die dag ook geen activiteiten van het gemeentearchief. Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0521.

 • Paspoorten uit tijd van Napoleon Steenwijkerlandse inzending voor landelijke verkiezing

  In oktober, tijdens de landelijke Maand van de Geschiedenis, wordt de ‘Stuk van het Jaar’ verkiezing georganiseerd. Dat ‘Stuk van het Jaar’ is een archiefstuk uit één van de Nederlandse archieven dat het meeste indruk maakt én het mooiste verhaal vertelt. Gemeentearchief Steenwijkerland doet dit jaar voor het eerst mee aan de verkiezing en dingt met een stapeltje paspoorten uit het archief van Kuinre mee naar de titel.

 • Welk archiefstuk maakt kans om Stuk van het Jaar 2016 te worden? Breng uw stem uit!

  Onze archieven zitten vol verhalen. Mooie, ontroerende en ook grappige. Aan de hand van foto’s, kaarten, prenten en tekeningen vertellen ze over hoe het vroeger was. Hoe we leefden en wat we deden. Eens per twee jaar wordt landelijk het Stuk van het Jaar gekozen. Dat is het archiefstuk dat de meeste indruk maakt én het mooiste verhaal vertelt. Dat zou zomaar een stuk uit ons eigen gemeentearchief kunnen zijn. Ook wij gaan namelijk – dit jaar voor het eerst – een archiefstuk insturen. Maar, welke? Die keuze willen we graag aan u overlaten.

 • Nieuwe toegangen online

  07 april 2016
 • Historische bevolkingsregisters digitaal toegankelijk

  12 januari 2016

  Eind februari van dit jaar werd het startschot gegeven. Nu, nog geen jaar later, is de klus om de historische bevolkingsregisters van het gemeentearchief digitaal toegankelijk te maken geklaard. Wethouder Jacques Wagteveld: ‘En dat is te danken aan de vele vrijwilligers die er via het landelijke initiatief ‘Vele Handen’ tijd en energie in gestoken hebben. Vanaf nu kun je via de website van het gemeentearchief op naam van je voorouders de bevolkingsregisters van 1826 tot 1939 doorzoeken.’

 • Basisschoolleerlingen krijgen geschiedenisles in Gemeentearchief

  23 september 2015

  Zo’n 14 klassen van diverse basisscholen in Steenwijkerland krijgen de komende periode geschiedenisles in het Gemeentearchief. De les maakt onderdeel uit van het cultuurmenu, waaraan het archief dit jaar voor het eerst meedoet.

 • Cursus historisch/ genealogisch onderzoek in gemeentearchief Steenwijkerland

  06 september 2016

  Geïnteresseerd in historisch- en/of genealogisch onderzoek? Gemeentearchief Steenwijkerland organiseert in samenwerking met VUSO Volksuniversiteit Meppel-Steenwijkerland een vierdelige cursus archiefonderzoek. Lees verder voor meer informatie.

 • Tentoonstelling Tweede Wereldoorlog en Bevrijding in gemeentehuis

  20 april 2015

  Wethouder Jacques Wagteveld opent op 14 april 2015 om 16:00 een tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding. Aan de hand van documenten en voorwerpen uit het Gemeentearchief Steenwijkerland wordt een aantal aspecten van de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding in deze gemeente belicht.

 • Bevolkingsregisters Steenwijk nu tot 1920 doorzoekbaar

  12 maart 2015

  Onze enthousiaste groep vrijwilligers heeft er wederom voor gezorgd dat er weer meer gegevens van onze voorouders toegankelijk zijn. Lees verder.

 • Samen historische bevolkingsregisters digitaal toegankelijk maken

  25 februari 2015

  Vanaf dinsdag 24 februari 2015 kan iedereen die dat wil via internet meehelpen om de historische bevolkingsregisters van het gemeentearchief Steenwijkerland toegankelijk te maken. ‘We werken samen met het landelijke initiatief ‘Vele Handen’. Iedereen kan meedoen: jong en oud, ervaring of niet.

 • Archief Opregte Steenwijker Courant digitaal én naar gemeentearchief

  23 december 2014

  Een groot deel van het historisch krantenarchief van de Opregte Steenwijker Courant wordt gedigitaliseerd en is daarna via de website van de Koninklijke Bibliotheek in te zien. Daarnaast wordt begin 2015 het fysieke krantenarchief in bewaring gegeven aan het gemeentearchief van Steenwijkerland. Wethouder Jacques Wagteveld is blij met de komst van het archief, dat nu nog berust bij Boom regionale uitgevers. ‘Krantenberichten geven een goed beeld van alle facetten van het dagelijks leven, waar andere archieven wat beperkter zijn. Geweldig dat het gemeentearchief er zo’n belangrijke bron bij krijgt.’

 • Nieuwe toegangen online

  12 december 2014
 • Inventaris familiearchief Voetelink online

  20 november 2014
 • Volkstellingsregister Steenwijk 1748 online!

  07 november 2014

  Goed nieuws voor genealogen/geïnteresseerden met voorouders uit Steenwijk: het volkstellingsregister van 1748 uit Steenwijk staat online.

 • Lijst oude wijkindelingen online

  07 november 2014

  Een van onze vrijwilligers is afgelopen tijd druk bezig geweest met een onderzoek naar oude wijkindelingen binnen onze gemeente. Het resultaat is mooi overzichtslijstje, waarop de oude wijkindelingen en de straatnamen die daar toe behoorden te zien zijn. De lijst kan van pas komen bij historisch onderzoek of genealogisch onderzoek, wanneer u wilt weten waar uw voorouders woonden.
  De lijst is nu via onze website raadpleegbaar op de pagina 'Hulp bij onderzoek'.

 • Archief Het Heideveld naar Gemeentearchief

  Het gemeentearchief heeft een bijzondere aanvulling gekregen op haar collectie. Het Heideveld, één van de oudste verenigingen van Steenwijkerland, brengt haar historisch archief ook onder in het gemeentearchief.

 • Sercke Boeck van de Grote Kerk in Steenwijk online raadpleegbaar

  Goed nieuws voor genealogen met Steenwijkse voorouders! Het Sercke Boeck van de Grote Kerk in Steenwijk is nu digitaal doorzoekbaar.

 • Archievendag 'Op reis' 11 oktober 2014

  In het kader van de Maand van de Geschiedenis organiseert Gemeentearchief Steenwijkerland op 11 oktober 2014 alweer de negende editie van de archievendag. Het thema is ‘Op reis’.

 • Nieuw deel van de bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Steenwijk nu doorzoekbaar op naam!

  Het gemeentearchief is weer een stapje verder in het project digitalisering bevolkingsregisters. Onze enthousiaste groep vrijwilligers heeft de indexering van de bevolkingsregisters van de voormalige gemeente Steenwijk, waaronder ook de registers van het armenhuis (periode 1860-1890) en de dienstbodenregisters (periode 1860-1910), tot de periode 1910 voltooid. Deze zijn nu ook doorzoekbaar op naam. Geïnteresseerden kunnen onder het kopje Zoeken- Zoeken op Personen speuren naar hun voorouders.

 • Zoekschermen voor zoeken in archieven verbeterd

  De schermen voor het zoeken in de toegangen van onze archieven zijn aangepast. Wanneer u op de desbetreffende pagina klikt, kan er nu overzichtelijker worden gezocht in een groot venster. Heeft u nog vragen of opmerkingen, neemt u dan contact op met het gemeentearchief.

 • Historisch archief Protestantse Gemeente Steenwijkerwold naar gemeente

  De Protestantse Gemeente Steenwijkerwold heeft haar volledige historisch archief aan de gemeente Steenwijkerland in bewaring gegeven. De oudste stukken lagen tot nu toe in het Historisch Centrum Overijssel. Verantwoordelijk wethouder Luc Greven: ‘Dit is een prachtige aanvulling op de collectie van het gemeentearchief. Het historisch archief van de protestantse gemeente van Steenwijkerwold is bovendien nu weer één geheel. Daar zijn we erg blij mee.’ In de loop van 2014 zal het archief beschikbaar komen voor historisch onderzoek.