Over het archief

Hier vindt u alle informatie voor een bezoek aan ons archief, de huidige tarieven, contactgegevens, de historie van het archief en ons nieuwsoverzicht.

​​​​​​Bezoekersinformatie

De studiezaal van het archief is, alleen op afspraak, geopend op dinsdag, woensdag en donderdag. Bel met 14 0521 of mail naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl om een afspraak te maken. Op maandag tot en met vrijdag zijn we altijd bereikbaar via mail en telefoon.

Geef van tevoren door welke stukken u wilt inzien. Dan leggen wij deze voor u klaar. Bekijk onze inventarissen.

In de studiezaal is een bezoekersreglement geldig. 

Heeft u vragen of wilt u meer weten? Dan kunt u bellen met 14 0521 en vragen naar een medewerker van het gemeentearchief. Of stuur een mail naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl.  

Openingstijden studiezaal

Dinsdag: 10.00 uur - 16.00 uur
Woensdag: 9.00 uur - 16.00 uur
Donderdag: 9.00 uur - 16.00 uur

Aangepaste openingstijden

Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag) zijn we gesloten. 
Vrijdag 11 mei zijn we gesloten.

Tarieven

Een bezoek aan het gemeentearchief is gratis. Voor een aantal andere diensten moet u betalen.
Voor 2024 gelden de volgende tarieven:

In de studiezaal

  • Bezoek: gratis
  • Kopie A4: € 0,65 per kopie
  • Kopie A3: € 1,20 per kopie
  • Scan of afdruk op papier groter dan A3: € 9,00 per scan of afdruk

Kunt u niet zelf naar het gemeentearchief komen? Dan kunnen wij stukken onderzoeken, scannen of kopiëren en naar u verzenden per e-mail of post. Vul hiervoor het formulier verzoek om archiefonderzoek in.

Aanvragen archiefonderzoek

Hiervoor gelden de volgende tarieven:

  • Onderzoek door de gemeente in het archief: € 13,10 per kwartier
  • Scannen / kopiëren documenten A3 formaat of kleiner: € 13,10 per kwartier benodigde tijd 
  • Scannen / kopiëren documenten groter dan A3 formaat: € 9,00 per scan, plus onderzoekskosten

Onderzoekskosten zijn kosten van € 13,10 per kwartier voor het opzoeken en terugplaatsen van de archiefstukken.

Wilt u archiefstukken die nog geen 110 jaar oud zijn online bekijken? Dan moet u een online registratieformulier invullen.

Historie van het archief

In 2001 werden de gemeentes Brederwiede, Steenwijk en IJsselham samengevoegd tot één gemeente: de gemeente Steenwijkerland.

In de geschiedenis van Steenwijkerland komen nog veel meer gemeentelijke herindelingen voor. In 1973 werd Steenwijk en een deel van Steenwijkerwold samengevoegd. Het andere deel van Steenwijkerwold werd samengevoegd met Blankenham, Kuinre en Oldemarkt en heette vanaf toen gemeente IJsselham. In datzelfde jaar ontstond de gemeente Brederwiede uit de plaatsen Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en Wanneperveen. Hierdoor bezitten wij de archieven van maar liefst 15 verschillende gemeentes!

In totaal staat in ons archief zo’n 2.000 strekkende meter papieren archief. Dit zijn niet alleen overheidsarchieven. Zo kunt u bij ons ook archieven bekijken van particuliere archiefvormers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de gemeente. Neem bijvoorbeeld de archieven van verenigingen zoals Vereniging Fredeshiem/Stichting Friesch Doopsgezind broederschapshuis of kerken zoals de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk.

Heeft u zelf een archief dat een goed beeld geeft van de geschiedenis van de gemeente en zoekt u daar een plekje voor? Neemt u dan contact op met de heer Roel Lensen, gemeentearchivaris, via telefoonnummer 14 0521 of stuur een mail naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl.

Particuliere archieven

Het gemeentearchief beheert niet alleen overheidsarchieven. Bij ons zijn ook archieven van particuliere archiefvormers te raadplegen. U kunt dan denken aan archieven van personen, verenigingen of kerken. Op dit moment kunt u bijvoorbeeld het archief van de Vereniging Fredeshiem / Stichting Friesch doopsgezind broederschapshuis raadplegen, maar ook het archief van wethouder Hendrik Krop of het archief van de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk.

Het gemeentearchief wil graag zijn collectie uitbreiden om een zo volledig mogelijk beeld te geven van de geschiedenis van de gemeente. Nieuwe particuliere archieven zijn daarom van harte welkom. Heeft u een archief in uw bezit dat interessant zou kunnen zijn voor het gemeentearchief en denkt u erover dit archief aan ons te schenken of in bewaring te geven? Neemt u dan contact op met de heer Roel Lensen, gemeentearchivaris, telefoonnummer 14 0521 of via het algemene e-mailadres info@steenwijkerland.nl.

Vrijwilligers gemeentearchief

In het gemeentearchief is een team van enthousiaste vrijwilligers actief. Zij helpen er voor te zorgen dat onze dienstverlening als gemeentearchief aan u optimaal is.

Burgerlijke stand

Enkele vrijwilligers zijn bezig met het invoeren van de gegevens van de burgerlijke stand in een database, die toegankelijk is via de website van WieWasWie en de website van Historisch Centrum Overijssel. Zij maken deel uit van een landelijk netwerk van vrijwilligers dat er voor zorgt dat genealogisch onderzoek voor iedereen eenvoudiger wordt.

Fotoarchief

Op dit moment zijn al duizenden foto's te bekijken via het fotoarchief en dat worden er steeds meer. Ook wordt er door een vrijwilliger foto's gemaakt van huidige situaties. Op deze manier vormen we ook het archief voor later.

Gemeenteraadsnotulen

Een nieuw project is het indexeren van de gemeenteraadsnotulen. De agendapunten worden geïndexeerd en zijn via onze website doorzoekbaar.