Historie van het archief

In 2001 werden de gemeentes Brederwiede, Steenwijk en IJsselham samengevoegd tot één gemeente: de gemeente Steenwijkerland.

In de geschiedenis van Steenwijkerland komen nog veel meer gemeentelijke herindelingen voor. In 1973 werd Steenwijk en een deel van Steenwijkerwold samengevoegd. Het andere deel van Steenwijkerwold werd samengevoegd met Blankenham, Kuinre en Oldemarkt en heette vanaf toen gemeente IJsselham. In datzelfde jaar ontstond de gemeente Brederwiede uit de plaatsen Blokzijl, Giethoorn, Vollenhove en Wanneperveen. Hierdoor bezitten wij de archieven van maar liefst 15 verschillende gemeentes!

In totaal staat in ons archief zo’n 2.000 strekkende meter papieren archief. Dit zijn niet alleen overheidsarchieven. Zo kunt u bij ons ook archieven bekijken van particuliere archiefvormers die een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van de gemeente. Neem bijvoorbeeld de archieven van verenigingen zoals Vereniging Fredeshiem/Stichting Friesch Doopsgezind broederschapshuis of kerken zoals de Grote of St. Clemenskerk in Steenwijk.

Heeft u zelf een archief dat een goed beeld geeft van de geschiedenis van de gemeente en zoekt u daar een plekje voor? Neemt u dan contact op met de heer Roel Lensen, gemeentearchivaris, via telefoonnummer 14 0521 of stuur een mail naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl.