Voorouders

Op deze pagina vindt u alle toegangen om te zoeken naar uw voorouders.

Een oude familiefoto

Er zijn een aantal belangrijke bronnen die veel worden gebruikt bij stamboomonderzoek.

Bevolkingsregisters

In deze registers van onze gemeente kunt u online zoeken op personen. Bevolkingsregisters zijn ingevoerd vanaf ca. 1830. In deze registers (boeken) is te lezen wie op welk adres woonde, in welke samenstelling, en ook waar mensen heen verhuisden. Deze voormalige gemeenten zijn ingevoerd:

•    Blankenham (1830-1920)
•    Steenwijk (1830-1920)
•    Kuinre (1831-1920)
•    Giethoorn (1840-1910)
•    Wanneperveen (1830-1910)
•    Blokzijl (1826-1893)
•    Stad Vollenhove (1830-1925)
•    Ambt Vollenhove (1830-1925)
•    Steenwijkerwold (1840-1920)
•    Oldemarkt (1829-1920)

Handige tips voor bij het zoeken in de bevolkingsregisters

Gezinskaarten

Helaas hebben wij de gezinskaarten met onmiddellijke ingang offline moeten halen. De kaarten bevatten gegevens over godsdienstige gezindte. Dit zijn bijzondere persoonsgegevens, waarvoor extra strenge privacyregels gelden. Archiefinstellingen stelden gezinskaarten tot dusver gewoon ter beschikking. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft echter vastgesteld dat kaarten bijzondere persoonsgegevens kunnen bevatten van nog levende personen en dat deze gegevens niet verstrekt mogen worden. Het is voor ons praktisch niet of nauwelijks mogelijk om uit te zoeken welke gezinskaarten gegevens bevatten van nog levende personen. Daarom nemen wij deze maatregel.

Registers van de burgerlijke stand

Registers van de burgerlijke stand bestaan uit geboorte-, trouw-, en overlijdensakten. De burgerlijke stand is ingevoerd in het jaar 1811. Vrijwilligers van het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle maken de boeken van de burgerlijke stand uit onze gemeente digitaal doorzoekbaar. Nog niet alle boeken zijn digitaal doorzoekbaar. Op wiewaswie.nl worden updates geplaatst als registers ingevoerd zijn. Voor geboorteaktes geldt in Nederland een openbaarheidsbeperking van 100 jaar, voor huwelijksaktes 75 jaar en overlijdensaktes 50 jaar.

Overige bronnen

Voorouders die voor het jaar 1811 geboren zijn, zijn lastiger te vinden. Er werd geen doorlopende bevolkingsadministratie bijgehouden door de overheid. De kerk hield wel administratie bij in de vorm van doop- trouw- en begraafregisters. Van onze gemeente zijn de originele registers te vinden bij het Historisch Centrum Overijssel in Zwolle.

Hoewel het gemeentearchief niet de doop- trouw en begraafregisters beheerd, zijn er wel een aantal andere, interessante bronnen beschikbaar. Hierin kunt u mogelijk voorouders vinden van voor het jaar 1811.

Een aantal van deze bronnen, bijvoorbeeld burgerboeken en Monsterrollen, zijn gescand. Omdat de informatie op/in deze bronnen veelal slecht leesbaar is, is de informatie op de scans overgetypt. Hierdoor is de informatie digitaal doorzoekbaar en leesbaar. Dit proces heet transcriberen. U kunt de transcripties op onze website lezen.

Onder genealogie kunt u nog eens rustig nalezen welke bronnen er allemaal zijn.