Tuinenroute: Geef biodiversiteit een kans!

Wie wil dat niet: een tuin met diverse bloemen, planten en struiken, waar vlinders, vogels en insecten graag vertoeven. Een tuin die niet alleen een lust is voor het oog, maar waar je goed kunt ontspannen en die bijdraagt aan de biodiversiteit. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen krijgen in Steenwijkerland. Maar hoe begin je, hoe pak je het aan? Daarom organiseert de werkgroep IK BEGIN! op 28 augustus De levende Tuinenroute. Tuineigenaren stellen hun tuin open voor bezoekers en vertellen wat zij doen of juist nalaten in hun groene paradijs. Zodat bezoekers inspiratie kunnen opdoen, praktische kennis en tips krijgen en biodiversiteit een kans krijgt.

Een groep van 22 tuineigenaren hebben zich aangemeld, onder wie Heerlijkheid de Hare in Oldemarkt, de Oevertuin in De Blesse, Maartjestuin Eesveen, de Botanische Tuin Mei Chu in Wilhelminaoord, de tuin van Transition Town Vollenhove en een aantal eigenaren met een privétuin.

Voorbeelden

IK BEGIN! wil inwoners van Steenwijkerland bewust maken van de mogelijkheden om energie te besparen en duurzamer te leven. Daar hoort een groene leefomgeving met meer biodiversiteit bij.

De werkgroep wil met voorbeelden laten zien hoe je je tuin kunt veranderen, verbeteren en verduurzamen. Het gaat om een grote verscheidenheid aan tuinen, van klein tot groot, siertuin, natuurlijke/verwilderde tuin, moestuin, enzovoort, waar je veel kunt zien en beleven. Met diverse (inheemse) bloemen, bomen, struiken en waar geen bestrijdingsmiddelen worden gebruikt, weinig bestrating is of regenwater wordt opgevangen.

Geef biodiversiteit een kans

Het doel van de route is mensen te enthousiasmeren en biodiversiteit een kans te geven. Je hoeft heus niet je hele tuin direct op de schop te doen. Dit initiatief past goed bij de gedachte achter IK BEGIN!: het gaat erom dat je begint, en niet wacht op een ander. Je kiest iets wat past bij jouw situatie.

Inmiddels hebben 22 eigenaren van tuinen in Steenwijkerland toegezegd hun tuin open te stellen op 28 augustus. Zij krijgen een speciaal gemaakt origineel vogelhuisje met het logo van IK BEGIN! De huisjes zijn gemaakt door de Stichting JY in Vollenhove.

Stel zelf uw route samen

De tuinenroute is gratis. Wilt u weten welke tuinen u kunt bezoeken? Op de website van IK-BEGIN! staat een kaartje met de deelnemende tuinen en informatie over de tuinen. U kunt één van de routesuggesties volgen of zelf uw route samenstellen.

De tuinen zijn opengesteld van 10.00 tot 16.00 uur.

Tuin met zitplekken