Een verstopt riool, wat nu?

Stroomt het water in uw riool niet goed weg? Dan zit er waarschijnlijk een verstopping. Deze verstopping kan in uw eigen riool zitten, maar het kan ook zijn dat er een verstopping in het gemeentelijk riool zit. Hoe kunt u dat zien en wat kunt u doen?

Rioolverstopping voorkomen

U kunt verstopping van het riool voorkomen door geen spullen door de wc of de gootsteen te spoelen die daar niet thuis horen. Denk bijvoorbeeld aan: schoonmaakdoekjes, vochtig toiletpapier, maandverband, condooms en kattenbakgrit. Ook vet zoals frituurvet of bakolie is een beruchte verstopper. Verder bedreigt chemisch afval zoals motorolie, verf en chemische stoffen (wasbenzine, terpentine) het functioneren van de afvalwaterzuivering.

Een verstopt riool, wat nu?

Loopt het rioolwater op de begane grond wel goed weg, maar op de verdieping niet? Dan zit de verstopping in uw eigen woning. Een installatiebedrijf kan het probleem oplossen.

Zit de verstopping juist op de begane grond? Dan kunt u het waterpeil in het overnameputje controleren. Dat kunt u doen door het putje op te graven. Staat het putje vol water? Dan zit de verstopping waarschijnlijk in het gemeentelijke riool. U kunt de gemeente bellen om het op te lossen.

Waar zit mijn overnameputje?

Van veel overnameputjes zijn riooltekeningen, zogenaamde 'huisaansluitingsschetsen' gemaakt. Op deze tekening staat waar uw overnameputje in de grond zit. Bent u zelf niet in het bezit van een huisaansluitingsschets? Bekijk dan de schets via onze website.

Staat uw overnameputje niet op de tekening? Dan kunt u een gat boren in de rioolbuis, 50 cm binnen de perceelsgrens.
Staat de buis vol water? Dan zit de verstopping waarschijnlijk in het gemeentelijke riool. U kunt de gemeente bellen om het op te lossen.

Meer weten over het riool?

Op onze website vindt u meer informatie over het riool. U kunt hierbij denken aan het melden van kapotte putdeksels en het branden van een drukrioollamp. Ook over rioollucht of overtollig regenwater kunt u meer lezen.