College zet in op stadskamer van Steenwijkerland

Een nieuw museum in de Spijkervetstallen en de herhuisvesting van de bibliotheek in de panden aan de Markt en Onnastraat in Steenwijk. Met dat voorstel gaat het college van B&W naar de gemeenteraad. Deze gezamenlijke ontwikkeling geeft volgens het college een flinke boost aan het gebied en is aantrekkelijk voor Steenwijkerland als geheel. Cultuurwethouder Trijn Jongman: ‘De meerwaarde van een nieuw en eigentijds museum als centrale plek voor kunst en erfgoed, een plek waar verhalen uit Steenwijkerland samenkomen, is al meerdere keren op tafel gekomen. Met het voorstel waarmee we nu naar de raad gaan, betrekken we ook de bibliotheek in de plannen. Dat versterkt elkaar in het aanbod én zorgt voor een stevig financieel fundament.’

Vorig jaar ging de gemeenteraad akkoord met het voorstel om een nieuw museum – een  samenvoeging van drie bestaande musea – in de Spijkervetstallen te realiseren in combinatie met een poortgebouw in de Gasthuisstraat. Dat laatste bleek financieel geen verantwoorde keuze. Daarom is gekeken naar een koppeling met de bibliotheek die op de huidige locatie te maken heeft met ruimtegebrek en hoge financiële lasten. Het stichtingsbestuur van de bibliotheek is daarom al enige tijd op zoek naar een nieuwe locatie voor haar hoofdvestiging. 

Museum en bibliotheek als stadskamer van Steenwijkerland

De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar de combinatie van het nieuwe museum in de Spijkervetstallen en de herhuisvesting van de bibliotheek aan de Markt en Onnastraat. Dat leverde – ook financieel – positieve resultaten op. Wethouder Trijn Jongman: ‘We zien dat een moderne bibliotheek steeds meer als huiskamer van de stad wordt gezien. Een plek waar je ongedwongen en laagdrempelig terecht kunt voor meerdere functies. Als we dat combineren met een nieuw museum waar mensen ook makkelijk naar binnen kunnen lopen voor verhalen en inspiratie, creëren we een mooie en aantrekkelijke stadskamer voor Steenwijk én Steenwijkerland.’ In de nieuwe bibliotheekplannen krijgen ook de Historische Vereniging e.O. en Galerie Steenwijk een plek. 

Aantrekkelijke binnenstad 

‘Deze ontwikkeling geeft de binnenstad van Steenwijk én ook Steenwijkerland als geheel een enorme impuls’, vindt ook Bram Harmsma, wethouder economie. ‘En daar profiteren inwoners én bezoekers van.’ Omdat het gebied met deze vernieuwingen aantrekkelijker wordt gemaakt, is de verwachting dat dit een positief effect heeft op het aantal bezoekers van de binnenstad. Om die reden is voor de financiering van de plannen een bijdrage aangevraagd uit de landelijke subsidieregeling Impulsaanpak Winkelgebieden. Omdat het gaat om duurzaam maatschappelijk vastgoed is ook een DUMAVA-subsidie aangevraagd. 

De gemeenteraad neemt een definitief besluit over het voorstel.