Stap binnen bij een duurzaam huis

Wie interesse heeft in duurzaam wonen kan op 15 juni 2019 om 10.00 uur op bezoek bij een duurzaam huis in Steenwijk of Punthorst. De Nationale Duurzame Huizen Route organiseert die dag twee thematours, in samenwerking met de gemeenten Steenwijkerland en Staphorst. Tijdens deze thematours delen huiseigenaren hun ervaringen en laten zij de duurzame maatregelen in hun woning zien.

Jan Scholten uit Steenwijk heeft in 1993 een vrijstaande woning laten bouwen. ‘Ik wilde het energieverbruik verminderen. Daarom heb ik in de loop van de jaren diverse maatregelen genomen’, vertelt Scholten. Hij verving ramen en kozijnen, plaatste een inductiekookplaat en een lucht/water warmtepomp. Een zonneboiler en 29 zonnepanelen zorgen voor de energie. Zodoende kon de gasaansluiting worden afgesloten. Scholten helpt anderen graag om ook de uitdaging aan te gaan. ‘Maar spring niet zomaar in het diepe’, is zijn advies.

Ook Piet la Roi uit Punthorst is bezig met het verduurzamen van zijn woning. Hij heeft een boerderij waarvan het achterhuis stap voor stap wordt omgebouwd tot duurzaam woongedeelte.

Wie bij een van de huizen op bezoek wil, kan zich inschrijven via duurzamehuizenroute.nl/thematours  Er is een beperkt aantal plekken. Tijdens deze excursies over een specifiek onderwerp bezoekt een groep van circa 10 personen een woning.