Vierde editie Levende Tuinenroute op zaterdag 22 juni

Allerlei bloemen, planten en struiken. Volop vogels, vlinders en insecten. Een plek waar je geniet en ontspant. Die bijdraagt aan de biodiversiteit. Dat is een levende tuin. Hoe mooi zou het zijn als we meer van dit soort tuinen in Steenwijkerland en omgeving krijgen. Om inspiratie op te doen en om te zien wat er allemaal mogelijk is, organiseert Stichting Duurzaam Steenwijkerland op zaterdag 22 juni de Levende Tuinenroute. Dit jaar met een recordaantal tuinen.

Levende tuin

Een levende tuin is een tuin met diverse bloemen, planten en struiken. Waar vlinders, vogels en insecten graag komen. Ze vinden er eten, drinken, nestgelegenheid, een schuilplaats en een plek om te zonnen. Een levende tuin is een lust voor het oog en draagt bij aan de biodiversiteit. Groot hoeft het niet te zijn. Een klein tuintje bij een rijtjeshuis of een bloemrijk balkon kan net zo goed werken als een grote aangelegde tuin.

Hier begin je

Misschien weet je niet waar je moet beginnen of hoe je dit het beste kunt aanpakken? Daarom organiseert Stichting Duurzaam Steenwijkerland voor de vierde keer op de rij de Levende Tuinenroute. Zodat je inspiratie opdoet en praktische kennis en tips krijgt van tuineigenaren die al een eind op weg zijn.

Recordaantal tuinen

In Steenwijkerland en daarbuiten vind je ruim 20 tuinen die je mag bezichtigen. De route is gratis en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Op www.duurzaamsteenwijkerland.nl/levende-tuinenroute vind je een kaartje, een handig overzicht van de adressen en kun je jouw eigen route samenstellen. De tuineigenaren verwelkomen je graag en vertellen je alles over hun levende tuin en aanpak. 

Geen groene container

André en Daniëlle van Wijhe in Sint Jansklooster stellen hun tuin ‘Hallerust’ open voor bezoekers. Een schitterende tuin vol geurige bloemen en heerlijke groenten: ‘We tuinieren graag op een duurzame manier en betrekken de natuur erbij. Zo hebben we hier nog niet één keer de groene container geleegd. Het hergebruik helpt om de bodem te voeden en vocht vast te houden. Dat wordt ieder jaar beter.’

Gratis advies van de tuincoach

Iedere dinsdag en woensdag tussen 10.00 en 12.00 uur houdt de tuincoach gratis spreekuur in het Infopunt Duurzaam Doen aan de Kerkstraat 4 in Steenwijk. Je krijgt praktische tuintips waarmee je direct aan de slag kunt. Helemaal gratis! 

Daniëlle en André van Wijhe in hun tuin Hallerust - geschaald
Foto: Daniëlle en André van Wijhe in hun tuin Hallerust.