Actualiteiten oktober 2019

 • Wethouder slaat laatste paal van zonnepark in Oldemarkt

  04 november 2019

  Op vrijdag 1 november heeft wethouder Tiny Bijl de laatste paal geslagen van het zonneveld Boterberg in Oldemarkt. Het zonneveld is een gezamenlijk project van de Energie Coöperatie Oldemarkt (ECO) en de gemeente Steenwijkerland. Het zonnepark levert energie voor de 1.200 rioolgemalen die we in onze gemeente hebben en voor ruim 30 huishoudens in Oldemarkt. Dit maakt Steenwijkerland als gemeente weer een stukje duurzamer.

 • De Nationale Duurzame Huizen Route in de gemeente Steenwijkerland

  30 oktober 2019

  Wat komt er allemaal kijken bij het verduurzamen van uw woning? Wilt u hier meer over weten? Op zaterdag 2 en 9 november 2019 openen honderden huiseigenaren in heel Nederland hun deuren. Zij laten anderen graag zien hoe zij hun huis duurzamer hebben gemaakt.

 • Denk mee over onze dienstverlening

  05 november 2019

  Natuurlijk willen wij u nu en in de toekomst zo goed mogelijk van dienst zijn. Daarom werken we aan een nieuwe visie op dienstverlening. In de visie op dienstverlening staat bijvoorbeeld hoe wij u via verschillende kanalen informeren en hoe wij kunnen helpen als er vragen zijn. Wilt u meepraten en meedenken over deze visie? Kom dan naar een van de sessies op dinsdag 12 november 2019 in het gemeentehuis in Steenwijk.

 • Informatieavond Fietspad Kalenberg-Ossenzijl en Heuvenpad op 4 november

  29 oktober 2019

  De gemeente gaat onderhoud uitvoeren aan de fietspaden Kalenberg-Ossenzijl en Heuvenpad. Dit wil de gemeente graag combineren met een kwaliteitsslag. We zijn benieuwd naar uw ideeën en suggesties. Daarom nodigen wij u van harte uit voor de informatieavond op 4 november 2019 om 19.30 uur in het Kalenbergs Gemeenschapshuis. Voor meer informatie kunt u terecht bij Sander Brouwer, telefoonnummer 14 0521.

 • Informatieavond voor pleegouders

  05 november 2019

  Door uiteenlopende omstandigheden kunnen kinderen soms (tijdelijk) niet opgroeien in hun eigen gezin. De gemeente Steenwijkerland zoekt daarom altijd nieuwe pleeggezinnen die deze kinderen een fijne plek willen bieden. Voor korte of langere tijd, voltijds of af en toe een weekend en in de vakantie. Als thuis wonen (tijdelijk) niet lukt is het voor een kind fijn om toch zoveel mogelijk in de eigen omgeving te kunnen blijven. Met de vertrouwde school, sport- of muziekles, ouders, familie en vriendjes in de buurt. Daarom blijven ook in Steenwijkerland pleegouders hard nodig!

 • Gratis grof tuinafval inleveren

  29 oktober 2019

  Op vrijdag 1 en zaterdag 2 november 2019 kunnen de inwoners van de gemeente Steenwijkerland grof tuinafval gratis inleveren. De gemeente en ROVA vinden het belangrijk om zoveel mogelijk grof tuinafval te scheiden. Gescheiden grof tuinafval kan voor een deel worden gecomposteerd en voor een deel ingezet worden voor de opwekking van duurzame energie. Daarnaast willen we voorkomen dat grof tuinafval in het restafval terecht komt.

 • Spreekuur wethouders Steenwijkerland

  24 oktober 2019

  Maandag 28 oktober 2019 van 17.00 tot 18.00 uur is er spreekuur van de wethouders in het gemeentehuis in Steenwijk.

 • Nacht van de Nacht: de Steenwijker toren in het donker

  23 oktober 2019

  Op zaterdagavond 26 oktober 2019 wordt de Steenwijker toren niet verlicht. De gemeente Steenwijkerland en de Business Club Steenwijk geven hiermee gehoor aan de oproep van de lokale werkgroep ‘IK BEGIN’ om aan te sluiten bij de landelijke campagne Nacht van de Nacht. Wethouder Tiny Bijl: ‘Het is goed om je bewust te zijn van wat verlichting doet. Natuurlijk is veiligheid een belangrijk uitgangspunt. Tegelijkertijd kun je ook kijken waar verlichting écht nodig is en waar het misschien wat minder kan. Daarom ondersteunen we deze actie van harte en dragen we bij door tijdens de Nacht van de Nacht de verlichting van de toren te doven.’

 • Informatiebijeenkomsten nieuwe leverancier hulpmiddelen

  22 oktober 2019

  Vanaf 1 november 2019 is RSR Revalidatieservice BV de nieuwe leverancier van hulpmiddelen voor inwoners van de gemeente Steenwijkerland.

 • Najaarsnota 2019 in Steenwijkerland beter dan verwacht

  22 oktober 2019

  Prognose voor de jaarrekening blijft uitgaan van een tekort.

 • Steeds minder asbestdaken in Steenwijkerland

  22 oktober 2019

  Het afgelopen half jaar is in de gemeente Steenwijkerland door eigenaren van panden zo’n 40.000 kilo asbest bij ROVA ingeleverd. Wethouder Tiny Bijl: ‘Aan de oproep die we begin dit jaar deden om de komende jaren asbestdaken te vervangen, is dus echt gehoor gegeven. Goed om te constateren, want we weten welke risico’s er aan asbest kleven. Daarom blijven we er aandacht voor vragen. Of het nu om een particuliere woning gaat, een schuur of een bedrijfspand. Als gemeente willen we ook een helpende hand bieden. Daarom stellen we materiaal beschikbaar, bieden we de mogelijkheid om asbest gratis weg te brengen en hebben we de subsidie ‘asbest eraf, zon erop’ speciaal voor ondernemers, agrariërs en maatschappelijke organisaties.’

 • Nationale Ombudsman op werkbezoek in Steenwijkerland

  17 oktober 2019

  Woensdag 16 oktober 2019 was de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen te gast bij het college van B&W van Steenwijkerland. Aanleiding voor de uitnodiging was het rapport ‘Relatie burger overheid 2030’ dat onlangs door de ombudsman is uitgebracht.

 • Steenwijkerland presenteert sluitende meerjarenbegroting

  16 oktober 2019

  Het college van B&W maakt zich sterk voor gezonde gemeentefinanciën voor de toekomst van Steenwijkerland en biedt de gemeenteraad voor de jaren 2020-2023 een sluitende begroting aan.

 • Steenwijkerland onderzoekt mogelijkheden voor circulair ambachtscentrum

  16 oktober 2019

  Hoe kunnen we in Steenwijkerland komen tot een circulair ambachtscentrum? Met die vraag gaat het Krachtteam bestaande uit de Kringloopwinkel Steenwijkerland, ROVA, vertegenwoordigers uit het onderwijs en het bedrijfsleven, het repaircafé en de gemeente aan de slag. Het initiatief om te komen tot een circulair ambachtscentrum kwam van de Kringloopwinkel Steenwijkerland. Wethouder Tiny Bijl: ‘Het idee sluit naadloos aan bij onze duurzame ambities. Bovendien heeft het ook een maatschappelijke component. Het ambachtscentrum kan een plek zijn met kansen voor mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt. Ook stageplaatsen voor praktijkgerichte opleidingen behoren tot de mogelijkheden. Willen we dit realiseren, dan is brede samenwerking nodig. Daar gaan we met elkaar een plan voor maken.’

 • Van rijgkorset tot broekpak

  15 oktober 2019

  Hoe was het vroeger voor een vrouw -bijvoorbeeld een baronesse op Oldruitenborgh- om zichzelf te moeten aankleden? Vanaf wanneer zijn vrouwen eigenlijk broeken gaan dragen? Op zaterdag 19 oktober 2019, de Dag van de Geschiedenis, is iedereen van harte welkom bij een kostuumshow verzorgd door stichting Oud Oranje. Zij nemen u mee terug in de tijd en vertellen u over vrouwenemancipatie aan de hand van kleding.

 • Informatieavond Herinrichting Steenwijkerweg Willemsoord

  15 oktober 2019

  De Werkgroep Steenwijkerweg en de gemeente hebben een conceptontwerp gemaakt voor de nieuwe inrichting van de Steenwijkerweg. We zijn benieuwd naar uw mening hierover. Daarom nodigen wij u van harte uit voor de informatieavond op 17 oktober 2019 om 19.30 uur in MFC Et Kloniehuus, Paasloregel 3b in Willemsoord. Voor meer informatie kunt u terecht bij Sander Brouwer, gemeente Steenwijkerland, telefoonnummer 14 0521.

 • Bushaltes in Steenwijkerland krijgen flinke opknapbeurt

  14 oktober 2019

  In de maand oktober worden in de gemeente Steenwijkerland alle abri’s bij bushaltes vernieuwd. Op maandag 14 oktober gingen de werkzaamheden onder toeziend oog van wethouder Marcel Scheringa van start bij de bushalte Westercluft aan de Middenweg in Steenwijk. Wethouder Marcel Scheringa: ‘Dit is een fikse kwaliteitsimpuls aan het openbaar vervoer en daar ben ik uiteraard erg blij mee. Bij de haltes aan de Middenweg pakken we het grondig aan en combineren we de vervanging van de abri’s meteen met het verlagen van de instap door de perrons op te hogen, zoals we dat eerder ook bij andere perrons gedaan hebben. Op die manier maken we het openbaar vervoer beter toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn.’

 • Toekomstvisie Giethoorn: geef uw reactie

  11 oktober 2019

  Wat vindt u als inwoner of ondernemer belangrijk voor Giethoorn? Uw meningen en ideeën over bijvoorbeeld leefbaarheid, toerisme, wonen, zorg en voorzieningen zijn verwerkt in een eerste uitwerking voor de concept Toekomstvisie Giethoorn. Deze is op 3 oktober tijdens een informatieavond gepresenteerd. Herkent u zich hierin? Zijn we compleet? Uw reactie horen we graag.

 • Regio kan meeprofiteren van groeiend toerisme

  10 oktober 2019

  Het toerisme in Nederland blijft fors groeien, met een voorspelde toename van 50% aan internationale toeristen in 2030. Het Rijk en de regio moeten daarom volgens wethouder Bram Harmsma samenwerken om te komen tot duurzaam kwaliteitstoerisme. Het thema dat centraal stond tijdens de tweede Nationale Toerisme Top die 9 oktober werd gehouden. Het zogeheten bestemmingsmanagement kan helpen om hotspots als Giethoorn te ontzien en kansrijke regio’s in de omgeving, waar nog wél ruimte is voor groei, verder te ontwikkelen.

 • Modder op de weg? Gas los!

  09 oktober 2019

  Ploegen, bemesten, zaaien, maaien: landbouwers zijn druk aan het werk op het land. Hierdoor ligt in het buitengebied soms modder op de weg. Vooral in combinatie met een regenbui leidt dit tot glad wegdek. Wat moet u doen als u als motorrijder of automobilist op een modderige weg belandt?

 • Relatieconcert 'Vrij Land’ in De Meenthe

  09 oktober 2019

  Op woensdag 6 november 2019 biedt de 43e Gemechaniseerde Brigade van de Koninklijke Landmacht, samen met de gemeenten Westerveld en Steenwijkerland, het relatieconcert ‘Vrij Land’ door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ aan. Met Valéry van Gorp en chef-dirigent majoor Tijmen Botma.

 • Gemeente plaatst bladkorven

  08 oktober 2019

  Begin oktober plaatsen we weer op diverse plekken in de gemeente bladkorven. We zetten deze bladkorven op locaties waar blad van gemeentelijke bomen in tuinen valt. U kunt deze bladeren dan verzamelen en in de bladkorf kwijt.

 • Bijzondere verhalen op de Dag van de Geschiedenis

  08 oktober 2019

  Verhalen over mannen. Daar staan de geschiedenisboeken vol mee. Terwijl vrouwen toch ook zeker geen onbelangrijke rol hebben gespeeld. Op zaterdag 19 oktober 2019 is iedereen van harte welkom om een lezingenprogramma in het kader van het thema ‘Zij/hij’ bij te wonen.

 • Steenwijkerland werkt aan nieuw vrijwilligersbeleid

  08 oktober 2019

  Hoe kunnen we vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties zo goed mogelijk ondersteunen? Het antwoord op die vraag is straks de basis voor een nieuw Steenwijkerlands vrijwilligersbeleid dat in de maak is. Wethouder Trijn Jongman: ‘Laten we eerlijk zijn: onze samenleving kan niet zonder vrijwilligers. Al die mensen die zich belangeloos inzetten bij bijvoorbeeld een sportvereniging of bij activiteiten in de wijk. Ze zijn gewoon onmisbaar. Daarom zijn we er zuinig op en willen we de ondersteuning bieden die nodig is.’ Om in beeld te brengen of de bestaande ondersteuning voldoet, zet de gemeente vragenlijsten uit onder vrijwilligersorganisaties en het digitale burgerpanel. Ook overige inwoners kunnen, ook als zij geen vrijwilligerswerk doen, via www.steenwijkerlandpeilt.nl een vragenlijst invullen.

 • Intakegesprekken adviseringstraject Ondernemersklankbord

  07 oktober 2019

  Gaat u starten als ondernemer in Steenwijkerland? Of heeft u al een eigen bedrijf? Dan komt u in aanmerking voor gratis persoonlijke begeleiding van het Ondernemersklankbord. Op donderdagochtend 10 oktober 2019 van 9.00 tot 12.00 uur zijn de adviseurs van het Ondernemersklankbord in het gemeentehuis in Steenwijk aanwezig voor intakegesprekken. De persoonlijke begeleiding van het Ondernemersklankbord is gratis.

 • Gemeentehuis telefonisch minder goed bereikbaar

  07 oktober 2019

  Door een landelijke storing is het gemeentehuis op dit moment telefonisch minder goed bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

 • Informatieavond voor de startende ondernemer

  04 oktober 2019

  Op donderdag 10 oktober organiseert de gemeente Steenwijkerland in samenwerking met Stichting Kennis Netwerk Steenwijkerland een bijeenkomst speciaal voor iedereen die erover denkt een onderneming te starten of net begonnen is met een bedrijf. De bijeenkomst gaat over verschillende financieringsmogelijkheden. De bijeenkomst is gratis, maar aanmelden is wel nodig in verband met het aantal beschikbare plaatsen. Aanmelden kan tot en met dinsdag 8 oktober 2019.

 • De Middag van Mooi Schoon

  02 oktober 2019

  Op zaterdag 12 oktober vindt in Den Nul (gemeente Olst-Wijhe) van 13.00 tot 17.30 uur de Middag van Mooi Schoon plaats: een initiatief vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA om iedereen die zich inzet om zwerfvuil te voorkomen en op te ruimen te bedanken en inspireren. Ook alle inwoners uit Steenwijkerland zijn van harte welkom.

 • Gratis grof tuinafval inleveren

  01 oktober 2019

  Op vrijdag 4 en zaterdag 5 oktober 2019 kunnen de inwoners van de gemeente Steenwijkerland grof tuinafval gratis inleveren. De gemeente en ROVA vinden het belangrijk om zoveel mogelijk grof tuinafval te scheiden. Gescheiden grof tuinafval kan voor een deel worden gecomposteerd en voor een deel ingezet worden voor de opwekking van duurzame energie. Daarnaast willen we voorkomen dat grof tuinafval in het restafval terecht komt.

 • Volg een rondleiding op de Dag van de Geschiedenis!

  01 oktober 2019

  Op zaterdag 19 oktober 2019 organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland, in samenwerking met het Stadsmuseum Vollenhove, de Dag van de Geschiedenis. Er zijn op deze dag diverse leuke activiteiten rondom het thema Zij/hij, met veel aandacht voor geschiedenis vanuit het perspectief van vrouwen.

 • Medebouwer gezocht in Giethoorn

  01 oktober 2019

  Wilt u een twee-onder-een-kapwoning bouwen in Giethoorn Noord, maar heeft u geen medebouwer? Laat het ons weten, want dan kunnen wij u mogelijk helpen. Er heeft zich bij ons namelijk iemand gemeld die aan de Vlier een twee-onder-een-kapper wil bouwen en op zoek is naar een medebouwer.