Informatie voor ondernemers

Bent u als ondernemer getroffen door overheidsmaatregelen tegen het coronavirus? Op deze pagina leest u welke regelingen er zijn en waar u terecht kunt voor meer informatie.


Noodloket voor ondernemers Steenwijkerland

Bent u als ondernemer getroffen door de gevolgen van het coronavirus? U kunt met uw vragen terecht bij het noodloket voor ondernemers. U kunt ons noodloket voor ondernemers telefonisch bereiken via nummer 14 0521. Mocht u ons telefonisch niet kunnen bereiken dan kunt u ons een mail sturen: ondernemen@steenwijkerland.nl U ontvangt de volgende dag een reactie op uw mail.

Let op: voor ondernemers in de zorg gelden andere afspraken. Neem hierover contact op met uw accountmanager zorg via telefoonnummer 14 0521. U kunt ook een mail sturen naar inkoopwmo@steenwijkerland.nl
 

Regelingen voor ondernemers

De overheid heeft regelingen voor ondernemers die zijn getroffen door het coronavirus.

De volgende regelingen kunt u bij de gemeente aanvragen:

Tijdelijk uitbreiden van het terras

Gemeente Steenwijkerland wil tegemoetkomen aan horecaondernemers die tijdelijk hun terras willen uitbreiden op gemeentegrond. 

U kunt daarvoor een online formulier invullen. Als bijlage voegt u een situatietekening toe op schaal 1:100.
Op de tekening geeft u aan om welke openbare ruimte het gaat. Van belang is dat u vooraf afstemming met uw nabije omgeving zoekt. We kunnen uw terras alleen tijdelijk gedogen indien er draagvlak is vanuit de omgeving. Daarnaast beoordelen wij uw verzoek samen met de brandweer en politie op aspecten van de openbare orde en veiligheid. Als ondernemer blijft u zelf verantwoordelijk voor de juiste inrichting van het terras op basis van de RIVM richtlijnen.

We kunnen een besluit nemen op uw verzoek op het moment dat de nieuwe noodverordening in werking is getreden.

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

Bent u zelfstandig ondernemer en heeft u vanwege het coronavirus geen of weinig inkomsten? Heeft u daardoor een inkomen onder het sociaal minimum? Dan kunt u een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo). Met deze regeling worden uw inkomsten aangevuld tot bijstandsniveau. Deze aanvulling hoeft u niet terug te betalen. Ook kan een bedrijfskrediet (lening) verstrekt worden van maximaal € 10.157. Deze lening kunt u gebruiken voor de vaste lasten van uw onderneming. Het bedrag dat u leent, moet u terugbetalen. U kunt de tijdelijke regeling aanvragen voor 3 maanden in de periode van 1 maart 2020 tot 1 september 2020. De aanvraag moet voor 1 juni 2020 gedaan zijn. Meer informatie.

Uitstel betaling gemeentelijke belastingen

Bent u ondernemer in Steenwijkerland en getroffen door de maatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen? Dan krijgt u tot 1 september 2020 uitstel van betaling van gemeentelijke belastingen. U kunt online uitstel van betaling aanvragen.
Een aanpassing is er ook als het gaat om toeristenbelasting. Deze belasting wordt pas na de zomer geïnd.
 

Nieuws en meer informatie

Nieuwsberichten van Steenwijkerland rondom het coronavirus kunt u vinden op de pagina Coronavirus / Gemeente.

Ondernemers kunnen op de website van de RVO (Rijksdienst voor ondernemers) informatie vinden speciaal voor ondernemers.

Meer informatie

Uit de regio:

 • bcsteenwijkerland.nl/nieuws/collegiaal-uitlenen-personeel Business Club Steenwijkerland probeert vraag en aanbod bij het collegiaal uitlenen van personeel aan elkaar te koppelen. Ook studenten die aan de slag willen kunnen zich aanmelden.
 • bcsteenwijkerland.nl/nieuws/lokale-initiatieven-uitgelicht Business Club Steenwijkerland heeft een aantal lokale initiatieven uitgelicht.
 • Samenuitdecrisisregiozwolle.nl Regio Zwolle wijst ondernemers de weg in landelijke, regionale en lokale hulpvoorzieningen. Regio Zwolle Brigade is mede door ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland Regio Zwolle opgezet om ondernemers te helpen. Daarnaast willen Regio Zwolle, VNO-NCW, MKB Regio Zwolle, EBRZ en de 22 gemeenten in de regio inzicht krijgen in de actuele impact van de coronacrisis op ondernemingen. Zij hebben daarom een vragenlijst voor ondernemers opgesteld: www.right.nl/coronamonitor
 • www.ondernemersklankbord.nl Het Ondernemersklankbord (OKB) geeft (tijdelijk) gratis advies aan ondernemers.
 • www.kennispoortregiozwolle.nl/corona Het team van Kennispoort staat klaar voor ondernemers om kosteloos te klankborden en ondersteuning te bieden tijdens de coronacrisis. De adviseurs van Kennispoort zitten iedere werkdag van 10.00 tot 11.00 uur voor ondernemers klaar. Heeft u vragen of hulp nodig? Maak gebruik van het gratis online spreekuur.
 • Loket van Marketing Oost Steenwijkerland heeft aansluiting gezocht bij de Taskforce VrijeTijdsEconomie (taskforce VTE). Hierin werkt de provincie Overijssel samen met Gastvrij Overijssel, MarketingOost en gemeenten aan een hersteloffensief voor de toeristische en recreatieve sector.
 • www.overijssel.nl De start van het vaarseizoen Overijssel is uitgesteld tot 1 juni 2020. Op de website van de provincie Overijssel vindt u ook informatie voor ondernemers over het coronavirus.
 • www.vrijsselland.nl Noodverordening voor Veiligheidsregio IJsselland: Op maandag 11 mei 2020 treedt de nieuwe noodverordening COVID-19 voor Veiligheidsregio IJsselland in werking. Met het vaststellen van deze nieuwe noodverordening komt de vorige te vervallen.
 • Er gelden sinds vrijdag 24 april 2020 soepelere regels voor stortplaatsen chemisch toilet.
 • www.vrijsselland.nl Vragen en antwoorden over recreatie en toerisme
 • www.halloboer.org Koop lokaal! Juist nu. Maak kennis met producenten en producten uit jouw buurt.

Van brancheorganisaties:

Van landelijke organisaties:

Zie ook