Deel Vijverhof tijdelijk opvanglocatie voor Oekraïners

De eigenaar van de Vijverhof in Steenwijk heeft plannen voor een volledige renovatie van het complex. Dat levert 96 nieuwe huurappartementen op. Er moet veel werk verzet worden en de eigenaar wil dat in gedeelten doen. Er zijn in totaal drie woningblokken die onder handen worden genomen. Telkens wordt één woningblok grondig aangepakt en vervolgens in de verhuur gezet. Het laatste woningblok staat daardoor nog even leeg. Daar wil de gemeente tijdelijk Oekraïense vluchtelingen opvangen. De eerste vernieuwde appartementen zijn in het derde kwartaal van 2024 beschikbaar voor de reguliere verhuur. Belangstellenden kunnen zich nu al aanmelden.

De Vijverhof wordt al jarenlang niet meer verhuurd. De eigenaar – de Lenferink  Groep – wil het gehele complex grondig renoveren en er 96 huurappartementen in maken. Daarvoor is een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Wethouder Melvin Smit: ‘Het gaat om een behoorlijk aantal. Goed nieuws is dat de eigenaar heeft toegezegd dat als inwoners van Steenwijkerland belangstelling hebben voor een van deze gerenoveerde appartementen, zij voorrang krijgen.’ Met de huidige huurders heeft de Lenferink Groep afspraken gemaakt. Zij blijven ook na de renovatie huurder van een appartement in de Vijverhof. 

Tijdelijke opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen  

De gefaseerde renovatie biedt mogelijkheden om in het woningblok dat als laatste gerenoveerd wordt, tijdelijk Oekraïense vluchtelingen op te vangen. ‘Als gemeente staan we aan de lat om onze bijdrage te leveren aan de regionale opgave voor deze opvang’, licht wethouder Melvin Smit toe. Het woningblok van de Vijverhof biedt plaats aan zo’n 60 mensen. De gemeente wil daar met name gezinnen en vrouwen met kinderen onderbrengen die nu al in de gemeente worden opgevangen. ‘Zij zitten vaak al 2 jaar in een hotel of groepsaccommodatie. En hoewel dat misschien mooi klinkt, is de praktijk echt anders. De kamers zijn klein en moeten soms ook gedeeld worden met anderen.’ Het woningblok dat tijdelijk wordt ingericht als gemeentelijke opvanglocatie voor Oekraïners krijgt daarvoor een kleine opfrisbeurt, zoals vloerbedekking, bed en bank. 

Alle 96 appartementen komen beschikbaar voor verhuur

De opvang in een van de drie woningblokken van de Vijverhof is tijdelijk: vanaf half juni voor een periode van – in eerste instantie – 2 jaar. ‘We kunnen het verloop van de oorlog niet voorspellen’, legt wethouder Melvin Smit uit. ‘Maar ook deze appartementen komen – nadat ze volledig zijn gerenoveerd – beschikbaar voor de reguliere verhuur.’ Mensen die belangstelling hebben voor een huurappartement kunnen nu al een mail sturen naar info@solidevastgoed.nl. Omwonenden en huidige huurders hebben een brief gekregen over de plannen voor de Vijverhof. In mei organiseert de gemeente een inloopavond voor de buurt.