Podcast Koppig

Koppig is de podcastserie van de gemeente Steenwijkerland. In deze serie komen heel veel verschillende onderwerpen langs. Ze hebben één ding gemeen: het zijn zaken waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen. Bij ons in de Kop.

Soms zullen onderwerpen wat schuren. Soms komen we botsende meningen tegen. Dat mag. Want we gaan de discussie niet uit de weg. Geen blabla maar gewoon recht voor z’n raap. We winden er geen doekjes om. Joey Teekamp leidt het gesprek én gaat de straat op om meningen te horen. Podcast Koppig

Aflevering 12: Succesvol ondernemen

Voor ondernemend Steenwijkerland zijn het uitdagende tijden. De economie kreeg na de coronacrisis amper tijd om te herstellen. De krapte op de arbeidsmarkt is structureel, het werk verandert in snel tempo door digitalisering en verdere automatisering. Innovatie is een must. Ondernemers hebben te maken met de energietransitie, de verduurzamingsopgave en klimaatadaptatie. Dat biedt naast opgaven, ook kansen. Hoe kun je in deze tijd succesvol ondernemen? En wat kan de Economische Koers – opgesteld door gemeente én bedrijfsleven – daarin betekenen. Daarover gaat deze aflevering van Koppig. 

Aan tafel bij gastheer Joey Teekamp zitten Duncan Winton (accountmanager Bedrijven Steenwijkerland), Bart Jeunink (Kennispoort Regio Zwolle), Ytsen de Boer (Kornelis Caps & Closures) en John Sellis (Aluship).

Beluister de nieuwste Koppig op Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 11: Opvang. Hoe regelen we dat?

De nieuwste aflevering van Koppig staat online. Koppig is de podcastserie van de gemeente Steenwijkerland. Asielzoekers, statushouders, arbeidsmigranten, Oekraïense ontheemden. Voor veel mensen vallen ze allemaal onder de term ‘vluchtelingen’. Dat er verschil is, is vaak niet bekend. Dat er voor elke groep een eigen aanpak is en/of andere regels gelden, ook niet. In deze aflevering van Koppig vertellen we hoe het zit. Wie is verantwoordelijk? Hoe zijn de financiën geregeld? Wie zorgt voor huisvesting? En hoe zit het dan met andere woningzoekenden? Op al dat soort vragen geven we een antwoord.  

Aan tafel bij gastheer Joey Teekamp zitten:

  • Henk Demkes en Eddie Koopmans. Zij zijn vanuit de gemeente betrokken bij de opvang van Oekraïense ontheemden en de asielopvang.
  • Jildou Bijlsma en Angelique Claes. Zij vertellen vanuit respectievelijk de gemeente en Woonconcept over hun rol bij de huisvesting van statushouders.
  • Remi Gaal (schoonmaakbedrijf Rein Gaal) en Marcel Janssen (Dyka) werken met zowel arbeidsmigranten en Oekraïense ontheemden. Hoe gaat dat in de praktijk?

Beluister de nieuwste Koppig op Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 10: Inclusie 

Dit keer gaat het over inclusie. Gastheer Joey Teekamp praat erover met zijn tafelgasten Sjiera de Vries (senior onderzoeker lectoraat sociale innovatie Windesheim), Ronald Bakker (voorzitter stichting Regenboog Steenwijkerland) en Willie van der Spek (senior beleidsmedewerker sociaal domein). De podcast is te beluisteren via Spotify en Apple Podcasts én te bekijken via YouTube. 

In de Grondwet staat dat iedereen gelijk behandeld moet worden en discrimineren niet mag. In de praktijk lijkt het wel eens anders te gaan. Wat kun je nog wel zeggen, of wat niet? Moet je het overal mee eens zijn? Dat het wel wat gaat schuren is duidelijk. We gaan er de dialoog over aan in deze aflevering van Koppig. Beluister de nieuwste Koppig op Spotifyof Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 9: Hoe veilig is Steenwijkerland?

Hoe veilig voelen we ons in onze eigen woonomgeving? Best wel heel veilig zo blijkt uit onderzoek. Mooi, en dan gaan we nu weer over tot de orde van de dag? Nee, want veiligheid vraagt altijd om aandacht. En er is meer. Denk bijvoorbeeld aan overlast die je kunt ervaren. Van hardrijders in het verkeer of van luidruchtige hangjongeren. De wijkagent en de boa kunnen erover meepraten. En dat doen ze in deze aflevering van Koppig waarin ze vertellen over hun belangrijkste wapen: de mond. Weten hoe het zit? Luister vooral naar deze podcast. 

Aan tafel bij gastheer Joey Teekamp zitten Berry van der Heide (wijkagent), Bas van Rooijen (boa: buitengewoon opsporingsambtenaar) en Hilda van der Walle (coördinator openbare orde en veiligheid van de gemeente).  

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. ‘Worden we niet te soft door het gesprek aan te gaan’ en ‘Weet je het verschil tussen de wijkagent en de wijkboa?’ waren dit keer de vragen aan willekeurige voorbijgangers.  

Bekijk de podcast Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 8: Doe, denk of praat jij al mee?

Stel je eens voor. Vlak voor je huis komt een flatgebouw van 10 verdiepingen. Zonder dat je er ook maar iets over had gehoord. Of laat staan iets van had mogen vinden. Haal je je schouders op en denk je: ik zie wel wat het wordt? Vast niet. Want over dit soort plannen wil je kunnen meepraten. Hoe werkt dat eigenlijk? En bij wie kun je terecht? Deze aflevering van Koppig gaat over participatie of anders gezegd over meedoen, meepraten en meedenken.  

Iedereen heeft over elk onderwerp wel een mening. En toch blijkt dat niet iedereen zijn of haar mening geeft. Ook niet als daarom wordt gevraagd. Waarom eigenlijk niet? Denken we dat onze mening er niet toe doet? En is dat inderdaad zo? Aan tafel bij gastheer Joey Teekamp zitten Marcel Aben (voorzitter Belangenvereniging Vollenhove Stad), Kor van der Velde (gebiedscoördinator van de gemeente) en Bas Wattimena (adviseur participatie van de gemeente). 

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. ‘Vind je dat je invloed hebt?’ en ‘Als de gemeente je om je mening vraagt, geef je die dan’ waren vragen die daarbij werden gesteld. 

Bekijk de podcast Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 7: Personeelstekort opgelost #hoedan? 

Bijna alle sectoren staan te springen om goed personeel. Maar hoe en waar vinden ze dat? In de praktijk is het zo makkelijk nog niet. Sluit het onderwijs wel genoeg aan bij waar het bedrijfsleven om vraagt? Of ligt juist dáár de sleutel om het probleem te lijf te gaan? In deze podcast gaat het over slimme oplossingen voor de krapte op de arbeidsmarkt. 

Dat er een tekort aan personeel is, ervaren veel organisaties. Maar het raakt ons natuurlijk allemaal. Denk aan maanden wachten op een installateur of horecaondernemers die de zaak een dag extra dicht doen omdat ze de planning niet rond krijgen. Kunnen ondernemers, onderwijs en overheid daar gezamenlijk iets in doen? Ja, vinden tafelgasten Bram Harmsma, wethouder gemeente Steenwijkerland, Henri Grolleman, lector Leven Lang Leren aan Windesheim en Albin van Antwerpen, eigenaar van ASV Services. 

In deze podcast hoor je creatieve oplossingen om onderwijs en ondernemers dichterbij elkaar te brengen. Verder tips over wat jíj kan doen om je verder te ontwikkelen én de gratis ondersteuning die je daarbij kunt krijgen. 

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer was de vraag: ‘Wat merk jij van het personeelstekort?’ 

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Meekijken? Bekijk de podcast op YouTube.

Aflevering 6: Hoe woon jij straks?

In bijna het hele land is een woningtekort en dat is niet zomaar opgelost. Zijn er straks in Steenwijkerland nog genoeg woningen? Gastheer Joey Teekamp praat hierover met Melvin Smit (wethouder gemeente Steenwijkerland), Daniël Depenbrock (adviseur woningmarktonderzoek bij bureau KAW) en Rob van de Velden (stedenbouwkundige bij atelier Dutch). Vragen die aan bod komen zijn: Welke trends zien we? Waar lopen we tegen aan? En waarom kan er niet zomaar overal bijgebouwd worden? 

In deze aflevering van Koppig werd ook aan willekeurige voorbijgangers in Steenwijkerland hun mening gevraagd. Als we bij het bouwen creatief omgaan met de ruimte, kiezen zij dan voor tiny houses of om de hoogte in te gaan?

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Meekijken? Bekijk de podcast op YouTube.

Aflevering 5: Hoe gezond ben jij?

Gezond zijn. Dat wil toch iedereen? Maar wanneer ben je gezond? Als je geen pijn of andere ongemakken hebt. Of is het breder dan dat? Juist daar gaat het om in deze aflevering over Positieve Gezondheid. Waarbij het accent niet ligt op ziekte, maar op mensen zelf. Op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Gastheer Joey Teekamp praat erover met Trijn Jongman (wethouder), Jacqueline Kooij (Wmo-consulent) en Paula Bierma (buurtwerker van Sociaal Werk De Kop). 

Ook gaat het team van Koppig weer op pad voor positief nieuws en de vraag aan de straat. Dit keer werd in de haven van Vollenhove antwoord gegeven op de vragen: Wat is volgens u positieve gezondheid? En wat doet u daar zelf aan?

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 4: Laten we de natuur haar gang gaan?

Waarom wordt er niet vaker gemaaid? Of waarom wordt er juist wél gemaaid terwijl het er nu zo natuurlijk uitziet? Moeten we de natuur haar gang laten gaan? Of juist niet? Iedereen vindt er wel wat van: groenonderhoud. Waar de een blij is met meer natuurlijk groen, vindt de ander het er rommelig uitzien. In deze aflevering van Koppig praat Joey Teekamp over natuurlijk groenbeheer. Aan tafel zitten Henrie Mulder, groenbeheerder bij de gemeente Steenwijkerland. En Hester Wolters, boswachter bij Natuurmonumenten en werkzaam in natuurgebied De Wieden. Zij vertellen waarom er gekozen is voor natuurlijk groenbeheer. En wat dat in de praktijk betekent.

Verder ook praktische tips voor thuis en ‘de vraag aan de straat’. Het team van Koppig vroeg aan willekeurige voorbijgangers: Is het u opgevallen dat de gemeente minder vaak maait? 

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Of bekijk de podcast op YouTube.

Aflevering 3: Mag de gemeente alles van je weten?

Privacy is een onderwerp dat met name de laatste jaren veel in de belangstelling staat. We krijgen steeds meer slimme apparaten, zijn op jongere leeftijd online. Hier kan ook misbruik van gemaakt worden. In deze podcastaflevering van Koppig, dé podcastserie van de gemeente Steenwijkerland gaat over privacy. Ben je benieuwd hoe bewust we zijn van onze privacy? En wat de gemeente allemaal van je weet? Gastheer Joey Teekamp praat erover met zijn tafelgasten Jilke Marinus, adviseur informatiebeveiliging bij de gemeente Steenwijkerland en Peter Nikken, lector jeugd en media bij Hogeschool Windesheim.

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer waren zij in Tuk met de vraag: Mag iedereen alles van jou weten?

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Of bekijk de podcast op YouTube.

Aflevering 2: Mag het wat duidelijker allemaal?

Kleutertaal. Daarmee wordt duidelijke taal wel eens vergeleken. Terecht? Helemaal niet zeggen de tafelgasten van deze aflevering van Koppig. ‘Het gaat erom dat de mensen je begrijpen´. 

Brieven van de overheid moeten begrijpelijk zijn. Maar dat zijn ze nog lang niet altijd. Lange zinnen, moeilijke woorden, ambtelijk taalgebruik. Niet echt aantrekkelijk. Kan dat nou niet wat simpeler? En als je dat wilt, hoe doe je dat dan? In deze aflevering van Koppig praat Joey Teekamp over dit onderwerp met Arnold Otten, docent Nederlands. Met Talissa Oude Bennink, adviseur duidelijke overheidscommunicatie. En met Henriëtte de Jong, gemeentesecretaris van Steenwijkerland.  

Duidelijke taal is: zorgen dat mensen je begrijpen. Dat klinkt makkelijk en tóch lukt het niet altijd. Hoe komt dat? Wat kun je eraan doen? Wie bepaalt eigenlijk wat duidelijk is? Over dat soort zaken gaat het in deze aflevering. En ook: begrijpen inwoners de brieven van de gemeente eigenlijk wel? Joey Teekamp ging de straat op en vroeg ernaar. 

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer waren zij in Giethoorn.

Bekijk de podcast Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 1: Hoe houden we onze voeten droog?

‘Regen wordt het nieuwe goud. Als we dat meer zouden beseffen, hadden we allemaal allang een regenton in de tuin.’

Hoe passen we ons aan nu het klimaat verandert? Wat kun je zelf doen als de buien steeds extremer worden? De periodes van droogte in de zomer steeds langer. De zomerse dagen steeds warmer. En wat kun je doen bij een overstroming, zoals we eerder zagen in Limburg? 

In deze aflevering van Koppig praat Joey Teekamp over dit onderwerp met Alexandra Tempelman van de Stichting Steenbreek. Met Thomas Klomp van Samen Klimaatbestendig. En met Marcel Scheringa van de gemeente Steenwijkerland. 

In 2050 moeten we er klaar voor zijn. Voor de klimaatveranderingen. Dat is landelijk afgesproken. Kunnen we dan nog niet even wachten met die maatregelen? Waarom zou ik me er nu al druk over maken? Over dat soort zaken gaat het in deze aflevering. En ook: waarom moet ik als inwoner in actie komen? Is het niet aan de overheid om die maatregelen te nemen? Joey Teekamp ging de straat op en vroeg het aan inwoners. 

Verder praktische tips voor een groene tuin. Waarom is dat nodig? En, hoeveel graden levert dat op in een hete zomer? In deze aflevering het antwoord op die vragen. 

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer waren zij op de markt in Vollenhove. 

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Of bekijk de podcast op YouTube.