Podcast Koppig

Koppig is de podcastserie van de gemeente Steenwijkerland. In deze serie komen heel veel verschillende onderwerpen langs. Ze hebben één ding gemeen: het zijn zaken waar we allemaal mee te maken hebben of krijgen. Bij ons in de Kop.

Soms zullen onderwerpen wat schuren. Soms komen we botsende meningen tegen. Dat mag. Want we gaan de discussie niet uit de weg. Geen blabla maar gewoon recht voor z’n raap. We winden er geen doekjes om. Joey Teekamp leidt het gesprek én gaat de straat op om meningen te horen. 
 

Aflevering 5: Hoe gezond ben jij?Podcast Koppig

Gezond zijn. Dat wil toch iedereen? Maar wanneer ben je gezond? Als je geen pijn of andere ongemakken hebt. Of is het breder dan dat? Juist daar gaat het om in deze aflevering over Positieve Gezondheid. Waarbij het accent niet ligt op ziekte, maar op mensen zelf. Op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Gastheer Joey Teekamp praat erover met Trijn Jongman (wethouder), Jacqueline Kooij (Wmo-consulent) en Paula Bierma (buurtwerker van Sociaal Werk De Kop). 

Ook gaat het team van Koppig weer op pad voor positief nieuws en de vraag aan de straat. Dit keer werd in de haven van Vollenhove antwoord gegeven op de vragen: Wat is volgens u positieve gezondheid? En wat doet u daar zelf aan?

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

 

Aflevering 4: Laten we de natuur haar gang gaan?

Waarom wordt er niet vaker gemaaid? Of waarom wordt er juist wél gemaaid terwijl het er nu zo natuurlijk uitziet? Moeten we de natuur haar gang laten gaan? Of juist niet? Iedereen vindt er wel wat van: groenonderhoud. Waar de een blij is met meer natuurlijk groen, vindt de ander het er rommelig uitzien. In deze aflevering van Koppig praat Joey Teekamp over natuurlijk groenbeheer. Aan tafel zitten Henrie Mulder, groenbeheerder bij de gemeente Steenwijkerland. En Hester Wolters, boswachter bij Natuurmonumenten en werkzaam in natuurgebied De Wieden. Zij vertellen waarom er gekozen is voor natuurlijk groenbeheer. En wat dat in de praktijk betekent.

Verder ook praktische tips voor thuis en ‘de vraag aan de straat’. Het team van Koppig vroeg aan willekeurige voorbijgangers: Is het u opgevallen dat de gemeente minder vaak maait? 

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Of bekijk de podcast op YouTube.

Aflevering 3: Mag de gemeente alles van je weten?

Privacy is een onderwerp dat met name de laatste jaren veel in de belangstelling staat. We krijgen steeds meer slimme apparaten, zijn op jongere leeftijd online. Hier kan ook misbruik van gemaakt worden. In deze podcastaflevering van Koppig, dé podcastserie van de gemeente Steenwijkerland gaat over privacy. Ben je benieuwd hoe bewust we zijn van onze privacy? En wat de gemeente allemaal van je weet? Gastheer Joey Teekamp praat erover met zijn tafelgasten Jilke Marinus, adviseur informatiebeveiliging bij de gemeente Steenwijkerland en Peter Nikken, lector jeugd en media bij Hogeschool Windesheim.

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer waren zij in Tuk met de vraag: Mag iedereen alles van jou weten?

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Of bekijk de podcast op YouTube.

Aflevering 2: Mag het wat duidelijker allemaal?

Kleutertaal. Daarmee wordt duidelijke taal wel eens vergeleken. Terecht? Helemaal niet zeggen de tafelgasten van deze aflevering van Koppig. ‘Het gaat erom dat de mensen je begrijpen´. 

Brieven van de overheid moeten begrijpelijk zijn. Maar dat zijn ze nog lang niet altijd. Lange zinnen, moeilijke woorden, ambtelijk taalgebruik. Niet echt aantrekkelijk. Kan dat nou niet wat simpeler? En als je dat wilt, hoe doe je dat dan? In deze aflevering van Koppig praat Joey Teekamp over dit onderwerp met Arnold Otten, docent Nederlands. Met Talissa Oude Bennink, adviseur duidelijke overheidscommunicatie. En met Henriëtte de Jong, gemeentesecretaris van Steenwijkerland.  

Duidelijke taal is: zorgen dat mensen je begrijpen. Dat klinkt makkelijk en tóch lukt het niet altijd. Hoe komt dat? Wat kun je eraan doen? Wie bepaalt eigenlijk wat duidelijk is? Over dat soort zaken gaat het in deze aflevering. En ook: begrijpen inwoners de brieven van de gemeente eigenlijk wel? Joey Teekamp ging de straat op en vroeg ernaar. 

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer waren zij in Giethoorn.

Bekijk de podcast Spotify of Apple Podcast. Meekijken? De podcast staat ook op YouTube.

Aflevering 1: Hoe houden we onze voeten droog?

‘Regen wordt het nieuwe goud. Als we dat meer zouden beseffen, hadden we allemaal allang een regenton in de tuin.’

Hoe passen we ons aan nu het klimaat verandert? Wat kun je zelf doen als de buien steeds extremer worden? De periodes van droogte in de zomer steeds langer. De zomerse dagen steeds warmer. En wat kun je doen bij een overstroming, zoals we eerder zagen in Limburg? 

In deze aflevering van Koppig praat Joey Teekamp over dit onderwerp met Alexandra Tempelman van de Stichting Steenbreek. Met Thomas Klomp van Samen Klimaatbestendig. En met Marcel Scheringa van de gemeente Steenwijkerland. 

In 2050 moeten we er klaar voor zijn. Voor de klimaatveranderingen. Dat is landelijk afgesproken. Kunnen we dan nog niet even wachten met die maatregelen? Waarom zou ik me er nu al druk over maken? Over dat soort zaken gaat het in deze aflevering. En ook: waarom moet ik als inwoner in actie komen? Is het niet aan de overheid om die maatregelen te nemen? Joey Teekamp ging de straat op en vroeg het aan inwoners. 

Verder praktische tips voor een groene tuin. Waarom is dat nodig? En, hoeveel graden levert dat op in een hete zomer? In deze aflevering het antwoord op die vragen. 

Terugkerend item in Koppig is de vraag aan de straat. Daarvoor trekt het team van Koppig door Steenwijkerland. Dit keer waren zij op de markt in Vollenhove. 

Beluister de podcast op Spotify of Apple Podcast. Of bekijk de podcast op YouTube.