Deel e-bike in Weerribben-Wieden

Vanaf 1 augustus 2022 heeft onze regio deel e-bikes. In de gemeente Steenwijkerland staan momenteel 7 e-bike hubs (dit zijn opstappunten) met in totaal 52 fietsen. Via deze hubs in Giethoorn, Steenwijk, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Ossenzijl, Oldemarkt en Blokzijl kan het Nationaal Park Weerribben-Wieden en de omliggende regio (zoals Drenthe, Weststellingwerf en de Noordoostpolder) ontdekt worden. De hubs met deelfietsen zijn een primeur voor onze gemeente én voor een natuurgebied. Niet eerder startte een gemeente in Nederland een project rond en rond deelmobiliteit in een Nationaal Park.

Daarnaast hebben we een subsidieregeling voor ondernemers om mee te doen aan dit project. Met de regeling kunnen ondernemers een subsidie van tussen de 5.000 en 15.000 euro krijgen voor de aanschaf van e-bikes en voor het aansluiten bij het boekingsplatform, de Weerribben-Wieden app en Deelfiets Nederland. De e-bikes zijn ook te boeken via de reisapp 9292.Deel e-bikes Belt-Schutsloot

Steeds meer mensen kiezen voor deelmobiliteit. Zij hebben zelf geen auto, e-bike of scooter, maar lenen een vervoermiddel als zij hem nodig hebben. Deelscooters en -fietsen worden in de steden al veel gebruikt, maar Nationaal Park Weerribben-Wieden is het eerste natuurgebied met deelfietsen.

Reserveer een e-bike

De 7 hubs staan in Giethoorn, Steenwijk, Belt-Schutsloot, Wanneperveen, Ossenzijl, Oldemarkt en Blokzijl. Plekken die makkelijk zijn te bereiken met een auto of het openbaar vervoer. Verdeeld over deze hubs staan in totaal 52 e-bikes die elke toerist, inwoner en bezoeker, kan pakken en gebruiken. U reserveert de e-bike vlak voor gebruik met de Weerribben-Wieden app en betaalt per kwartier. Na gebruik zet u de fiets terug op een van de hubs. 

Om de hubs tot een succes te maken, is nadrukkelijk gekeken naar deelmobiliteit in steden. Hier storen inwoners zich vaak aan strooifietsen en strooiscooters: die worden overal en nergens achter gelaten. Daarom staan in Steenwijkerland vaste hubs; hier start en eindigt de reis met de deel e-bike. Wel kunt u de fiets bij elke hub afmelden. Er komen dit jaar nog een aantal aan- en afmeldpunten bij, zoals bij de ingang van het gemeentehuis in Steenwijk.

Reserveer uw deel e-bike
 

Subsidieregeling voor ondernemers uit de vrijetijdseconomie

De gemeente Steenwijkerland financiert de hubs met e-bikes en de aan- en afmeldpunten die in openbare ruimtes bijgeplaatst worden. Samen met ondernemers wordt het aantal hubs de komende maanden en jaren uitgebreid. Ondernemers kunnen een hub bij hun camping of onderneming plaatsen. De e-bikes worden ook voor woon-werkverkeer ingezet. Met de regeling kunnen ondernemers een subsidie van tussen de 5.000 en 15.000 euro krijgen voor de aanschaf van e-bikes. Hierdoor komen er meer hubs met e-bikes op relevante plekken in de regio. Naast e-bikes horen e-scooters, steps en deelauto’s ook bij het toekomstplaatje. Volwaardige hubs waar u kunt wisselen van vervoersmiddel.

Bent u een ondernemer? U kunt subsidie aanvragen voor de aanschaf van e-bikes. Wilt u meer weten over de subsidieregeling? Neem dan contact op met Linda de Graaf via de mail info@steenwijkerland.nl of via telefoonnummer 14 0521. 

Beheer en Onderhoud door de NoordWestGroep 

In het project trekken we als gemeente op met de NoordWestGroep. Medewerkers van het bedrijf zorgen voor het beheer en onderhoud van de e-bikes. Zo zijn er altijd genoeg fietsen op de hubs en worden reparaties snel uitgevoerd.