Gastvrij Steenwijkerland

Gastvrij Steenwijkerland: bezoekers zijn welkom in Steenwijkerland. Om u welkom te heten en te informeren vindt u overal in het gebied (digitale) informatie. Over bijvoorbeeld bezienswaardigheden, geschiedenis en tips voor wandel- en fietsroutes.

Vollenhove opening 6 

Wat

Als u op bezoek komt in Steenwijkerland willen we u graag laten zien wat er te doen is. Zodat u zin krijgt om op ontdekkingstocht te gaan. En we willen u, bijvoorbeeld als het druk is op een bepaalde plek, een alternatief bieden waar u naar toe kunt gaan. We noemen dat ook wel smart hospitality en smart mobility. We gebruiken daarvoor onder andere herkenbare toegangspoorten. Die staan op plekken waar informatie wordt gegeven over de stad of het dorp. U ziet wat er in de omgeving te doen is. U kunt er parkeren, pauzeren en bijvoorbeeld overstappen op ander vervoer. Zoals het openbaar vervoer, het gebied in met een boot of u huurt er een (elektrische) fiets. Alle toegangspoorten krijgen dezelfde uitstraling: ze stralen de rijke cultuur en natuur van het gebied uit, door bijvoorbeeld gebruik te maken van zwart staal en riet uit de regio. Het riet verwijst naar de eeuwenlange traditie van rietsnijders in de regio. Het zwarte staal doet denken aan de molens in Weerribben-Wieden. De toegangspoorten worden in opdracht van de Stichting Weerribben-Wieden ontwikkeld.

Waarom

Steenwijkerland is een gemeente met toeristische trekkers. Het Nationaal Park Weerribben-Wieden, Zuiderzeestadjes zoals Vollenhove en Blokzijl. De stoere vestingstad Steenwijk en uiteraard de waterdorpen zoals Giethoorn. Op sommige plekken is er nog veel rust, de natuur is kwetsbaar. Op andere plekken is er veel drukte, neem Giethoorn bijvoorbeeld. Door bezoekers (digitaal) te informeren en te stimuleren om het gebied te verkennen, groeit en verspreid het toerisme in heel Weerribben-Wieden. Zodat iedere inwoner profiteert. Toerisme zorgt er namelijk ook voor dat voorzieningen zoals supermarkten en openbaar vervoer kunnen blijven en dat er werkgelegenheid is.

AanpakInformatieborden Vollenhove

De informatievoorziening ontwikkelen we samen. Plaatselijke belangengroepen zijn nauw betrokken. Ook organisaties zoal Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten doen mee. Een deel van de toegangspoorten ontwikkelen we in opdracht van de Stichting Weerribben-Wieden, een samenwerkingsverband waar wij in zitten. We starten op plekken waar veel draagvlak en enthousiasme is. We zin in de zomer van 2020 in Blokzijl gestart. Op de plek waar nu het Toeristisch Overstap Punt (TOP) is staan nieuwe informatieborden. Ook is de plek overzichtelijker ingedeeld. Naast Blokzijl hebben Vollenhove, Oldemarkt, Kalenberg, Belt-Schutsloot en Sint Jansklooster nu ook nieuwe informatieborden. 

Documenten en andere relevante projecten

  • European Wetland Center – Ossenzijl: in Ossenzijl wordt in nauwe samenwerking met onder andere Staatsbosbeheer en Plaatselijk Belang het huidige Bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer verbouwd tot een European Wetland Center. Een plek waar bezoekers informatie kunnen vinden over Weerribben-Wieden en dingen over het gebied kunnen leren. Vanuit het European Wetland Center kan de omgeving verkend worden. Je kunt er parkeren, overstappen op andere vormen van (duurzaam) vervoer zoals de fiets en de kano. Waarschijnlijk komt er in de buurt van het bezoekerscentrum ook ruimte om te overnachten. Hiervoor nemen lokale recreatieondernemers initiatief.
  • Het intercitystation Steenwijk  wordt verbouwd. Het krijgt een opfrisbeurt en een moderne uitstraling die past bij het gebied Weerribben-Wieden. Bezoekers krijgen hier informatie over wat er in de omgeving te doen is.
  • We stimuleren ondernemers om duurzame ambachten , zoals rietsnijden, te laten bestaan. Dit doen we met een aantal stimulerende maatregelen, zoals subsidies, een educatieprogramma en een informatiecentrum.

Video's