Bijzondere bijstand

Iedereen maakt kosten. Bijvoorbeeld aan: huur, gas, water, eten en drinken. Soms zijn er ook bijzondere kosten. Kosten waar u geen geld voor heeft. Het kan zijn dat u dan recht heeft op bijzondere bijstand. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie. Daarom kan het voorkomen dat u wel voor die kosten bijstand krijgt, maar iemand anders niet.

Wie heeft er recht op bijzondere bijstand

Iedereen mag bijzondere bijstand aanvragen. Dit is niet alleen voor mensen met een bijstandsuitkering. Het maakt niet uit of u een inkomen hebt uit een pensioen, een uitkering, een inkomen uit loondienst of als zelfstandige.

Het maakt wél uit hoe hoog uw inkomen is. Heeft u een laag inkomen? Dan kunt u meer vergoed krijgen dan iemand met een hoger inkomen.

Bijzonder en noodzakelijk 

Bijzondere bijstand is er voor dingen die u écht nodig hebt, maar niet zelf kunt betalen. De kosten moeten bijzonder en noodzakelijk zijn. Bijzondere bijstand is bedoeld als laatste mogelijkheid. Soms kunt u kosten ook uitstellen. Of zijn er andere oplossingen, zoals de individuele inkomenstoeslag.

Maatwerk 

Omdat niemand hetzelfde is, houden wij rekening met uw situatie. Wat voor u geldt, gaat niet automatisch op voor een ander.

Voorwaarden

Voorwaarden voor bijzondere bijstand:

  • U bent 18 jaar of ouder en woont in Steenwijkerland.
  • U kunt de kosten niet zelf betalen.
  • Het gaat om bijzondere en nodige kosten. Dat betekent dat het kosten zijn die u normaal niet maakt, maar die u wel moet maken. Soms vragen wij aan een arts of iemand anders of de kosten nodig zijn. 
  • U kunt de kosten nergens anders vergoed krijgen. Betaalt bijvoorbeeld de zorgverzekeraar uw kosten? Of krijgt u de kosten betaald via de Belastingdienst? Dan krijgt u geen of minder bijzondere bijstand. 
  • U heeft een laag inkomen.
  • U heeft spaargeld en/of andere bezittingen binnen de vermogensgrenzen.

Op de pagina Inkomens- en vermogensgrenzen vindt u informatie over welke grenzen voor u van toepassing zijn.

Bijzondere bijstand aanvragen

U kunt bijzondere bijstand aanvragen via het online aanvraagformulier.

U heeft hiervoor het volgende nodig:

  • Uw DigiD
  • Kopie rekening of brief van de te betalen kosten
  • Kopie bewijsstuk van uw actuele inkomen (dit hoeft niet als u een bijstandsuitkering van de gemeente Steenwijkerland heeft)
  • Kopie bankafschriften en van andere bezittingen (dit hoeft niet als u een bijstandsuitkering van de gemeente Steenwijkerland heeft)

Alle bewijsstukken moet u direct toevoegen. Het handigst is, als u deze stukken van tevoren opzoekt. Zet ze klaar in een map op uw computer, telefoon of tablet. Heeft u papieren bewijsstukken? Dan kunt u daar een digitale foto van maken en die toevoegen. Zorgt u er wel voor dat de bewijsstukken duidelijk leesbaar zijn?

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521.