Onderzoek interesse voor deelauto's

Het gebruik van deelauto’s heeft veel voordelen. De gemeente Steenwijkerland gaat daarom onderzoeken of bij inwoners interesse is om gebruik te maken van (elektrische) deelauto’s.

In de gemeente Steenwijkerland hebben veel mensen een eigen auto. En is er zelfs vaak een tweede of derde auto beschikbaar. Het gebruik van deelauto’s kan het aantal auto’s in onze gemeente verminderen. En inwoners zonder eigen vervoer krijgen de kans om toch een auto te kunnen gebruiken. In onderstaande video leert u in een minuut de voordelen van autodelen kennen.

Interesse-onderzoek

We zijn erg benieuwd of er onder onze inwoners interesse is in (elektrische) deelauto’s. Daarom hebben we samen met MobiGo een interesse-onderzoek opgestart. We nodigen u van harte uit om deze vragenlijst in te vullen. Het kost ongeveer 5 minuten van uw tijd.

Enquête deelauto invullen

Na het onderzoek

Dit onderzoek duurt 3 weken. Daarna bekijken we samen met MobiGo de uitkomst. Bij voldoende interesse komen er één of meerdere informatieavonden voor de buurten waar men graag een deelauto wil. 
We willen het gebruik van deelauto’s graag aanmoedigen. De eerste groepen autodelers krijgen daarom een mooi instapaanbod. Hoe dit eruit ziet, leggen we uit op de informatieavonden.

Voordelen deelauto

 • Minder kosten - Rijdt u minder dan 12.000 km per jaar met uw auto? Dan is de deelauto vaak goedkoper. U betaalt namelijk alleen voor de kilometers die u rijdt en de tijd dat u de auto gebruikt. 
 • Makkelijk te gebruiken - Een deelauto is een moderne en nieuwe auto, waar onderhoud en schoonmaak voor geregeld wordt. 
 • Extra mogelijkheden -  Met een deelauto is autovervoer ook mogelijk voor inwoners die geen eigen auto willen of kunnen betalen. 
 • Beschikbaar in uw buurt - Wij vragen inwoners waar interesse is voor deelauto’s en waar de deelauto’s het beste kunnen staan. Dat kan ook in de kleinere dorpen of in een woonwijk. 
 • Duurzaam - Door samen auto’s te delen zijn er minder auto’s nodig. Ook is het gebruik van een elektrische auto beter voor het milieu.

Autodelen is gemakkelijk

 • U meldt zich eenmalig aan. U downloadt een app en krijgt uitleg over:
  - hoe u de app gebruikt (auto reserveren, auto openen en sluiten)
  - het rijden in de auto 
  - het laden van de auto (elektrisch) 
 • Reserveer de auto voor het moment dat u deze nodig heeft. Dit doet u dus via uw telefoon met een app. 
 • Open en sluit de auto via de speciale app op uw telefoon.
 • U zet de auto altijd weer terug op de gereserveerde plaats. Zo weet u altijd waar u de auto de volgende keer weer kunt vinden. 
 • Het autodelen is ‘met de buurt’. Onderhoud en schoonmaak wordt geregeld. Omdat de volgende autodeler een andere dorpsgenoot is, blijkt dat iedereen zorgvuldig met de auto omgaat. 

Zorgeloos rijden

Veel mensen in andere dorpen maken al jaren gebruik van deelauto’s van MobiGo, een coöperatieve aanbieder van elektrische deelauto’s. Voor sommigen was het even wennen om bijvoorbeeld bij een gepland familiebezoek ook meteen de deelauto te reserveren. Verder blijkt het gebruik van een deelauto eenvoudig en gemakkelijk. MobiGo zorgt voor een goede beschikbaarheid van auto’s. De elektrische auto’s zijn geschikt voor zowel korte als langere ritten, zodat u onderweg niet of bijna niet hoeft te laden. Gebruik van een elektrische deelauto betekent dus zorgeloos rijden.

Meer informatie en vragen

Op de website van MobiGo vindt u meer informatie over deelauto's.

Heeft u vragen aan de gemeente? Neemt u dan contact op met Jeroen Boeve, via e-mail jeroen.boeve@steenwijkerland.nl.

Elektrische deelauto MobiGo