Koninklijke onderscheidingen

Kent u iemand die een lintje verdient? Een Koninklijke onderscheiding of lintje is een erkenning voor iemand die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving. Bijvoorbeeld vrijwilligerswerk of een uitzonderlijke prestatie in sport of wetenschap. Iedereen kan iemand voordragen voor een lintje. Lintjes worden uitgereikt ter gelegenheid van Koningsdag of bij een bijzondere gelegenheid.

Neem contact met ons op

Wilt u iemand voordragen voor een lintje? Dan raden we u aan om eerst contact met ons op te nemen. We kunnen u vertellen hoe u zoiets moet aanpakken en of uw voorstel kans van slagen heeft. Als u voor iemand een lintje aanvraagt, moet u met een aantal zaken rekening houden. Hieronder leggen we dit in het kort uit.

Wie komt in aanmerking voor een Koninklijke onderscheiding

Iedereen die iets bijzonders heeft gedaan voor de samenleving kan in aanmerking komen voor een lintje. U kunt dan denken aan vrijwilligers die zich 15 jaar of langer inzetten op het gebied van o.a. sport, kunst, cultuur, de kerk of  pleegzorg. Ook kunt u een lintje aanvragen voor iemand die in zijn of haar werk buitengewoon heeft gepresteerd. Deze prestaties moeten zich dan niet beperken tot het werk alleen, maar ook van belang zijn voor de samenleving.

Hoe vraagt u een Koninklijke onderscheiding aan

U kunt een lintje voor iemand aanvragen door een voorstelformulier op www.lintjes.nl in te vullen en op te sturen naar de burgemeester van zijn of haar woonplaats. Woont degene die u wilt voordragen in Steenwijkerland? Dan stuurt u uw voorstel naar de burgemeester van Steenwijkerland. Uw voorstel moet door anderen worden ondersteund. Dat betekent dat u bijlagen bij uw voorstel toevoegt waaruit dat blijkt. 

Hoelang van te voren vraagt u een Koninklijke onderscheiding aan

Een voorstel voor een lintje ter gelegenheid van de verjaardag van de Koning (27 april) moet u vóór 1 juni van het voorafgaande jaar indienen. Jaarlijks worden ter gelegenheid van Koningsdag in heel Nederland Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Dit heet de Lintjesregen.
Is er een andere bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld een jubileumviering van de vereniging waarvoor iemand vele jaren vrijwilligerswerk heeft gedaan? Dan moet u uw voorstel minimaal 5 maanden vóór de datum van uitreiking indienen.

Vertrouwelijk

Het spreekt voor zich dat degene voor wie u een lintje aanvraagt, daar niets van afweet. Ook om teleurstellingen te voorkomen als het voorstel wordt afgewezen. Wordt het lintje toegekend, dan is het de burgemeester die de voorsteller daarover informeert.

Meer informatie

Wilt u meer weten over het aanvragen van een Koninklijke onderscheiding? Neem dan contact met ons op. U kunt ook kijken op www.lintjes.nl.

Lintje Ridder in de Orde van Oranje Nassau (heer)                                Lintje Lid in de Orde van Oranje Nassau (dame)

Lintje Ridder in de Orde                          Lintje Lid in de Orde 
van Oranje-Nassau (heer)                      van Oranje-Nassau (dame)