Trouwen en geregistreerd partnerschap

In Steenwijkerland kunt u trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie. Gratis trouwen of registreren van het partnerschap kan ook. Dit kan alleen in het gemeentehuis.

Melden voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Wilt u trouwen of uw partnerschap registreren in Steenwijkerland? Neem dan contact op met het huwelijksteam. Dat kan via telefoonnummer 14 0521. Met het huwelijksteam bespreekt u uw wensen, geeft u de datum, het tijdstip en de locatie door en worden de persoonlijke gegevens van u beiden vastgelegd. Hierna krijgt u de formulieren van uw melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap toegestuurd.
Let op: neem minimaal 6 weken voor de datum van uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap contact op met het huwelijksteam.
Nadat uw gegevens zijn vastgelegd, krijgt u de formulieren van uw melding voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap toegestuurd.
Uiterlijk 4 weken voor de datum van uw huwelijk/geregistreerd partnerschap stuurt u alle documenten en ingevulde formulieren retour. Deze worden zo snel mogelijk beoordeeld door het huwelijksteam, zodat alles 14 dagen van tevoren akkoord en verwerkt is. Dit is een voorwaarde om het huwelijk/geregistreerd partnerschap door te kunnen laten gaan. Die 14 dagen zijn een wettelijke termijn waarvan niet kan worden afgeweken. Eerder was dit de ondertrouw.
U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de datum van uw huwelijk/geregistreerd partnerschap de melding doen.

Trouwlocaties

U kunt trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie in de gemeente. Gratis trouwen of uw partnerschap registreren kan alleen in het gemeentehuis. Ook een korte ceremonie kan alleen in het gemeentehuis. Bekijk de verschillende soorten ceremonies.

Trouwt u of registreert u uw partnerschap op een andere locatie dan in het gemeentehuis? Neem dan eerst contact op met de locatie. Leg de datum en tijd vast. Daarna belt u het huwelijksteam om de datum en tijd door te geven.

Let op: vanaf donderdag 4 juli 2024 is de raadszaal in verband met een verbouwing tijdelijk niet beschikbaar voor huwelijken / geregistreerde partnerschappen.

Trouwambtenaar

Kiest u voor een lange ceremonie op het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie? Dan kunt u zelf een trouwambtenaar kiezen. We hebben een aantal trouwambtenaren in dienst. Een trouwambtenaar is een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Hij of zij sluit alleen huwelijken en geregistreerde partnerschappen. 

Wilt u liever dat een trouwambtenaar uit een andere gemeente uw huwelijk voltrekt of partnerschap registreert? Dat kan. Dit kost wel extra geld. 
Ook iemand anders, zoals een familielid of vriend(in), kan het huwelijk voltrekken of partnerschap registreren. Dat kost extra geld en tijd. Vraag dit daarom minimaal 3 maanden voor de trouwdatum aan. 

Kosten

De kosten van een huwelijk en geregistreerd partnerschap verschillen per dag, tijd en soort ceremonie. Gratis trouwen of uw partnerschap registreren is ook mogelijk. 

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

Twijfelt u tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap? Er zijn een aantal verschillen:

 • Als u uw partnerschap registreert tekent u een akte.
  Als u trouwt geeft u elkaar het ‘ja-woord’.
 • Een geregistreerd partnerschap kunt u later omzetten in een huwelijk. 
  Een huwelijk kunt u later niet omzetten in een geregistreerd partnerschap.
 • Niet alle landen erkennen een geregistreerd partnerschap. 
  Alle landen erkennen een huwelijk. 
 • Een geregistreerd partnerschap kunt u zonder rechter beëindigen. Dit kan alleen als u geen kinderen heeft die jonger dan 18 jaar zijn. Anders moet u wel naar de rechter.
  Voor het ontbinden van het huwelijk (echtscheiding) moet u altijd naar de rechter. 

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u een andere regeling of wilt u iets vastleggen? Neem dan voor het huwelijk contact op met een notaris. 

Heeft u vragen?

Heeft u hulp nodig? Of heeft u vragen? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521. U kunt ook het contactformulier invullen. Wij bellen u dan terug. Of stuur een mail naar info@steenwijkerland.nl