Trouwen en geregistreerd partnerschap

In Steenwijkerland kunt u trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie. Gratis trouwen/registratie van het partnerschap kan ook. Dit kan alleen in het gemeentehuis.

Vastleggen trouwdatum

Gaat u trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis? Neem dan contact op met het huwelijksteam. Dat kan via telefoonnummer 14 0521. Zij informeren u over de voorwaarden en leggen de datum en het tijdstip vast.
Kiest u voor een andere locatie? Neem dan eerst contact op met de locatie om de datum en het tijdstip vast te leggen. Daarna geeft u deze gegevens door aan het huwelijksteam.

Trouwlocaties

U kunt trouwen of uw partnerschap registreren in het gemeentehuis of op een zelfgekozen locatie. Gratis trouwen/een partnerschap registreren kan alleen in het gemeentehuis.

Melden voorgenomen huwelijk/geregistreerd partnerschap

Datum en tijdstip vastgelegd? U ontvangt dan van ons een aantal documenten waaronder een formulier waarmee u uw voorgenomen huwelijk of partnerschap kunt melden. Het is niet meer nodig om in 'ondertrouw' te gaan.

Als u de melding heeft gedaan, controleren wij of u voldoet aan de voorwaarden om te trouwen/partneren. Als dat zo is, dan kan het huwelijk of de partnerschap na 14 dagen worden gesloten. Regel de melding van uw huwelijk/partnerschap daarom op tijd. U kunt niet eerder dan 1 jaar voor de trouw- of partnerschapsdatum de melding doen.

Trouwambtenaar

Gaat u trouwen of uw partnerschap registreren op een zelfgekozen locatie? Dan kunt u zelf een trouwambtenaar kiezen.
De gemeente Steenwijkerland heeft een aantal trouwambtenaren in dienst. De trouwambtenaar is een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS). Hij of zij sluit alleen huwelijken en geregistreerde partnerschappen.

Ook is het mogelijk dat een trouwambtenaar uit een andere gemeente of een familielid of vriend uw huwelijk voltrekt/uw partnerschap registreert. Hieraan zijn wel extra kosten verbonden.

Kosten

De kosten van een huwelijk en een geregistreerd partnerschap zijn onder andere afhankelijk van de locatie en de gekozen dag en tijd. Gratis trouwen is ook mogelijk.

Verschil huwelijk en geregistreerd partnerschap

  • Een geregistreerd partnerschap kunt u zonder rechter beëindigen. Dit kan alleen als u geen kinderen heeft die jonger dan 18 jaar zijn. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter. Verder kent het geregistreerd partnerschap niet de scheiding van tafel en bed, het huwelijk wel.
  • Als u trouwt, geeft u elkaar het 'ja-woord'. Als u een geregistreerd partnerschap aangaat, tekent u een akte.
  • Een geregistreerd partnerschap wordt niet erkend in alle landen. Een huwelijk wel.

Beperkte gemeenschap van goederen

Sinds 1 januari 2018 trouwt u automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Wilt u een andere regeling? Neem dan voor het huwelijk contact op met een notaris.

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521.