Veiligheid

De gemeente werkt samen met de politie, de brandweer, het Openbaar Ministerie en vele andere partners aan veiligheid. Maar de belangrijkste schakel als het om veiligheid gaat dat bent u! Lees wat u zélf kunt doen voor een veiliger Steenwijkerland.

 • Veilig buitengebied

  Het buitengebied van de gemeente Steenwijkerland kent veel kwaliteiten en biedt volop mogelijkheden om te wonen, te werken en te recreëren. Helaas zien ook criminelen in toenemende mate mogelijkheden in het buitengebied, waardoor de veiligheid in het gebied onder druk komt te staan. Boerenbedrijven en tuinders krijgen te maken met diefstal van diesel, koperen spuitkoppen en kostbare landbouwmachines. Hennepkwekerijen en XTC-labs steken steeds vaker de kop op en dumping van chemisch- en drugsafval gebeurt steeds meer.

 • Stormschade en wateroverlast: wie belt u dan?

  Bij acuut gevaar of spoed belt u het alarmnummer 112. Is het niet acuut en speelt het in de openbare ruimte, neem dan contact op met uw gemeente.

 • Veilig wonen

  Prettig wonen in een veilige wijk, dat wil toch iedereen! Wat kunt u zélf doen om prettig en veilig te wonen in uw woning en wijk. U vindt hier tips om inbraak en brand te voorkomen, informatie over Buurtapps en over het hulpverleningsnetwerk.

 • Burgernet

  Werk samen met de gemeente en politie aan veiligheid in uw buurt! Burgernet richt zich op de opsporing van verdachte of vermiste personen.

 • WhatsApp buurtpreventie

  Steeds meer buren informeren elkaar via WhatsApp buurtpreventie groepen over mogelijk verdachte situaties. Ook in Steenwijkerland zijn al een aantal Buurtapp groepen actief. In deze Buurtapp zijn inwoners met elkaar verbonden, houden in hun buurt een oogje in het zeil en melden verdachte situaties bij de poli­tie en bij elkaar. Op deze manier houdt u de buurt samen veilig!

 • Ramp, crisis of als de sirene gaat

  Als de sirene gaat is het een waarschuwing. Bijvoorbeeld voor gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij een brand, of een zwaar ongeval. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren, stem uw radio of tv af op RTV Oost en wacht verdere instructies af. Iedere eerste maandag van de maand om 12.00 uur hoort u het oefenalarm van de sirenes in onze gemeente. Het gaat slechts om een test, om na te gaan of de waarschuwingsapparatuur nog goed werkt.

 • Veiligheidsbeleid

  Veilig opgroeien, veilig wonen, veilig verkeer, veilig uitgaan. Deze onderwerpen staan centraal in het veiligheidsbeleid van de gemeente Steenwijkerland. Het veiligheidsbeleid is beschreven in het integrale veiligheidsplan en externe veiligheidsbeleid.