Identiteitskaart

U kunt uw identiteitskaart aanvragen bij de gemeente waarin u woont. Voor personen vanaf 18 jaar is de Nederlandse identiteitskaart 10 jaar geldig. Eerder was dit 5 jaar. Voor personen jonger dan 18 jaar is een identiteitskaart 5 jaar geldig.

Identiteitskaart aanvragen

U kunt een afspraak maken om een identiteitskaart aan te vragen. Bekijk onze openingstijden.
Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het aanvragen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen.

Meenemen

Identiteitskaart ophalen

Iedereen moet persoonlijk aanwezig zijn bij het ophalen van de identiteitskaart, dus ook (jonge) kinderen. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe identiteitskaart ophalen. Voor het ophalen van uw identiteitskaart hoeft u geen afspraak te maken. Dit kan tijdens openingstijden.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (als u deze mee terug heeft gekregen, omdat deze nog geldig waren).

Kinderen

  • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben (paspoort of Nederlandse identiteitskaart).
  • Wilt u een identiteitskaart aanvragen voor uw minderjarige kind? Dat kan al vanaf de geboorte. Kinderen van elke leeftijd mogen een eigen identiteitskaart hebben.
  • Iedereen die medische zorg ontvangt, moet zich kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor kinderen. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector.
  • Heeft u als ouder een andere achternaam dan uw kind(eren) of reist u als docent met studenten die jonger zijn dan 18 jaar? Dan kunt u problemen krijgen bij de persoonscontrole op een luchthaven als u alleen met uw kind(eren) reist. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder of gezaghouder is. Informatie hierover vindt u op de website van de Koninklijke Marechaussee.

Spoedaanvraag

Heeft u uw nieuwe identiteitskaart sneller nodig? Maak dan gebruik van de spoedprocedure. Vraag de identiteitskaart vóór 13.30 uur aan, dan kunt u het na 2 werkdagen (vanaf 12.00 uur) ophalen. Hiervoor moet u wel meer betalen.

Verlies of diefstal

U meldt het verlies of diefstal van uw identiteitskaart online (DigiD) via onderstaande knop of bij de gemeente. Indien u de vermissing bij de gemeente meldt, tekent u bij de gemeente een verklaring van verlies of diefstal. De gemeente neemt de melding en de aanvraag voor een nieuwe identiteitskaart in behandeling. Wel is het verstandig om bij een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal, zakkenrollerij of een overval) ook aangifte te doen bij de politie.

Verlies of diefstal identiteitskaart melden

Kosten

  • Identiteitskaart voor volwassenen van 18 jaar en ouder: € 75,80
  • Identiteitskaart voor jongeren tot en met 17 jaar: € 40,92
  • Spoedprocedure identiteitskaart: € 57,09 extra
  • Hoesje voor identiteitskaart: € 1,10

Heeft u vragen?

Neem dan contact met ons op via telefoonnummer 14 0521.