Dag van de Geschiedenis 2024
Het Gemeentearchief organiseert op zaterdag 19 oktober 2024 de Dag van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema 'Echt nep!'
Kom naar de Dag van de Geschiedenis en laat je meevoeren door het thema 'Echt Nep'. Op zaterdag 19 oktober neemt het Gemeentearchief Steenwijkerland je mee in de wereld van echtheid en bedrog.
Bron afbeelding: Historische Vereniging Steenwijk e.o.
Programma
10.00 uur: Openingswoord door wethouder Trijn Jongman
10.30 uur: Stadswandeling
10.30 uur – 14.15 uur: Meesterwerk of Miskoop? (doorlopend)
10.30 uur – 16.00 uur: Beklimmen Steenwijker Toren (doorlopend)
11.00 uur: Workshop ‘Prehistorisch aardewerk’ onder leiding van Sebastiaan Pelsmaeker
12.30 uur – 13.30 uur: Lunch op eigen gelegenheid
13.30 uur: Stadswandeling
14.30 uur: Lezing 'De koning van zeven dagen' - de opkomst en ondergang van Johannes Wardenier met zijn brandstofloze motor door Paul Schilperoord
16.00 uur: Einde programma
De Grote of Sint Clemenskerk Steenwijk is de hele dag geopend. Lunch is op eigen gelegenheid.
Meesterwerk of Miskoop?
Heeft u thuis die ene verborgen parel? Wilde u altijd al eens weten of dat ene schilderij nou echt een meesterwerk is of een miskoop? Kom naar de Dag van de Geschiedenis en ontdek het zelf! Laat uw eigen kunstwerken of antieke voorwerpen beoordelen door experts en taxateurs van het Museum Valse Kunst en de Historische Vereniging Steenwijk e.o. Misschien is dat kitscherige erfstuk toch een onontdekt meesterwerk. Aanmelden is verplicht; maximaal 2 voorwerpen per persoon.
Hoe werkt het? Klik hieronder op de aanmeldknop. U schrijft u in voor een tijd. De expert beoordeelt in deze tijd maximaal 2 voorwerpen per persoon in 5 minuten. Per kwartier kunnen dus maximaal 3 personen met ieder 2 voorwerpen langskomen.
Meld u aan voor Meesterwerk of Miskoop?
Stadswandeling (=vol)
Is dat mooie trapgeveltje wel echt zo oud als het lijkt? Loop mee door eeuwenoude straten en luister naar de verhalen die het verschil tussen echt en nep doen vervagen tijdens de stadswandeling. Speciaal voor de Dag van de Geschiedenis heeft de Historische Vereniging Steenwijk e.o. deze stadswandeling gemaakt. Per wandeling kunnen er maximaal 15 mensen meewandelen. Aanmelden verplicht.
Meld u aan voor de stadswandeling
LET OP: per persoon is 1 aanmelding nodig. Wilt u met 2 personen meedoen? Dan moet u 2 keer het aanmeldformulier invullen!
Workshop 'Prehistorisch aardewerk'
Al duizenden jaren lang maken mensen bekers, potten en ander huisraad van aardewerk. Tegenwoordig worden de meeste potten op een draaischijf gemaakt, maar er was een tijd dat al het aardewerk nog met de hand werd geboetseerd. Soms zijn deze objecten versierd en soms zijn ze juist simpel, maar altijd zijn ze met veel aandacht en vakmanschap gemaakt. Tijdens deze workshop leert u de basistechnieken om zelf handgevormd aardewerk te kunnen maken in de stijl van de prehistorie.
Tip: draag oude kleren. Aan de workshop kunnen maximaal 16 deelnemers meedoen. Aanmelden verplicht.
LET OP: per persoon is één aanmelding nodig. Wilt u met twee personen meedoen? Dan moet u twee keer het aanmeldformulier invullen!
Beklimmen Steenwijker Toren
Speciaal voor de Dag van de Geschiedenis gaat de Steenwijker Toren open. Een wenteltrap van 226 treden brengt u naar 43 meter hoogte. Met een beetje geluk kijkt u 30 kilometer ver naar de prachtige omgeving. Ook ziet u het interessante stratenpatroon van de oude vestingstad en alle wijken die Steenwijk rijk is. Aanmelden is niet nodig.
Lezing 'De koning van zeven dagen - de opkomst en ondergang van Johannes Wardenier met zijn brandstofloze motor' door Paul Schilperoord
Decennialang wist niemand het verhaal van Johannes Wardenier te doorgronden. Was hij met zijn uitvinding van een brandstofloze motor een miskend genie of ‘echt nep’? Paul Schilperoord vertelt in zijn non-fictieboek De koning van zeven dagen – De opkomst en ondergang van Johannes Wardenier met zijn brandstofloze motor voor het eerst het ware verhaal.
Johannes Wardenier bracht in november 1934 vanuit Wolvega heel Nederland in rep en roer. Zijn uitvinding van een brandstofloze motor zou voor goed een eind maken aan de almachtige positie van de Seven Sisters, partijen als BP, Esso en Shell, die juist steeds meer grip kregen op de oliemarkt. Grootse plannen werden onthuld voor fabrieken in Wolvega en Amsterdam. Zeven dagen lang was Wardenier onaantastbaar, daarna werd hij afgevoerd naar een zenuwinrichting.
Tot op de dag van vandaag roept de naam Johannes Wardenier emotionele reacties op. Er zijn believers die in hem een briljante, miskende uitvinder zien die de oplossing voor een duurzame energievoorziening in handen had. Liggen het prototype van zijn motor, de ontwerptekeningen en het patent in de kluis van Philips in Eindhoven? Is Wardenier afgekocht, gesaboteerd of mogelijk zelfs vermoord door de oliebaronnen? Na de dood van Johannes Wardenier heeft zijn levensverhaal mythische proporties aangenomen.
Paul Schilperoord (1977) is techniekjournalist, industrieel ontwerper en communicatieadviseur op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Hij schreef eerder onder andere Techniek van de toekomst (2004), Het geheim van Hitlers Volkswagen (2014) en De zoektocht naar Josef Ganz (2020).
Aanmelden voor de lezing is niet nodig.
Praktische informatie
Locatie: Grote of Sint Clemenskerk Steenwijk
Kerkstraat 22, 8331 JC Steenwijk
Datum: 19 oktober 2024
Tijd: 10.00 - 16.00 uur
Parkeren
In en rond het centrum van Steenwijk kunt u gratis parkeren. Er zijn volop parkeermogelijkheden. Op plaatsen dicht bij het centrum kunt u kort parkeren met een parkeerschijf. Iets verder van het centrum, maar nog steeds op loopafstand, zijn er genoeg mogelijkheden voor lang parkeren.
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen via gemeentearchief@steenwijkerland.nl of bellen met 14 0521 en vragen naar iemand van het gemeentearchief.
Deze dag wordt georganiseerd in samenwerking met de Historische Vereniging Steenwijk en omstreken, Stadsmuseum Steenwijk en de Grote of Sint Clemenskerk Steenwijk.