Het Stadboek van 1544

Het fraaie Stadboek is een van de pronkstukken van het gemeentearchief van Steenwijkerland. De houten band, met gestempeld leer overtrokken en voorzien van koperen krappen en knoppen, werd in 1914 gerestaureerd.

Het stadsboek van 1544

Stadboek

Een Stadboek gaat over wetten, rechtspraak en regelgeving. Iedere stad maakte haar eigen bepalingen, totdat landelijk geldend recht werd ingevoerd.

Stadssecretaris

Aan dit Stadboek is tussen 1544 en 1557 gewerkt door de stadssecretaris mr. Henricus Boeghel. In 1557 werd Boeghel (waarschijnlijk) op staande voet ontslagen en opgevolgd door mr. Zicher ter Steghe die pas in 1576 een geheel nieuw Stadboek ging schrijven.

Opnieuw begonnen

Toen Henricus Boeghel met zijn klus begon, waren de oude Steenwijker stadsregels volgens de Magistraat (het stadsbestuur) niet meer toereikend voor de moderne 16e eeuwse bevolking. Een andere lezing is dat het hele stadsarchief in 1523 bij een inval van de Geldersen in vlammen is opgegaan. Hoe dan ook: Boeghel is in 1544 helemaal opnieuw begonnen.

Tekeningen

Boeghel had een handschrift, waar we nu nog steeds van kunnen genieten. Prachtige, in gotische stijl getekende hoofden, voorzien van de mooiste beginletters. Tussen die prachtige letters staan tekeningen. Zijn het spotprentjes? Zelfportretten? Zat Boeghel zich te vervelen tijdens de vergaderingen? Of heeft zijn opvolger Zicher ter Steghe huisgehouden in het Stadboek?

Tekeningen van Boeghel