Stemmen? Vooral doen!

A.s. donderdag kunt u bij de Europese verkiezingen uw stem uitbrengen. Hoe belangrijk is de Europese Unie (EU) eigenlijk? Wat wordt daar besloten? Wat merken we daarvan? En hoe kunt u daar invloed op hebben? Hieronder leest u er meer over.

Wat is de EU?

In de Europese Unie werken verschillende Europese landen samen op het gebied van economie en politiek. In totaal 27 landen zijn lid van de EU. De EU bestaat uit allerlei instellingen die allemaal hun eigen taken hebben, zoals onder andere de Europese Commissie, het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Centrale Bank.

Wat merkt u van de EU?

Misschien hebben we het zelf niet zo door, maar de wetten en regels van de EU hebben veel invloed op ons dagelijks leven.

De EU beslist bijvoorbeeld over:

  • De eisen voor schoon drinkwater
  • De garantie op producten die we kopen
  • De samenstelling van benzine, die we overal in Europa kunnen tanken
  • Welke gegevens websites van ons mogen opslaan
  • Het energieverbruik van huishoudelijke producten, zoals de stofzuiger

De EU zorgt er ook voor dat op verse producten, zoals eieren en vlees, een code staat met informatie over waar ze vandaan komen. Verder moeten op verpakkingen alle ingrediënten staan. Al die producten kunnen door open Europese grenzen sneller en goedkoper op de juiste bestemming komen.

De EU maakt niet alleen regels over mensen en producten, maar ook over de bescherming van natuur. Zo zijn er bijvoorbeeld EU-richtlijnen over de stikstofuitstoot door onder andere landbouw en industrie. Het zijn maar een paar voorbeelden van besluiten die door de EU worden genomen waar we ook in Nederland wat van merken.

Waar stemmen we voor?

Elke 5 jaar mogen we naar de stembus voor de verkiezingen van de Europese Unie (EU). We kiezen dan de leden van het Europees Parlement.

Het Europees Parlement heeft een aantal belangrijke taken:

  • Europese wetten goedkeuren, afkeuren of aanpassen
  • De EU-begroting checken
  • Controleren van andere EU-instellingen, zoals de Europese Commissie

Tijdens de Europese verkiezingen kunt u stemmen op een kandidaat van een van de nationale partijen. In Nederland zijn dat vooral de partijen die ook in de Tweede Kamer zitten. De partij die u kiest komt niet onder haar eigen partijnaam in het Parlement, maar onder die van een Europese fractie. Zo n fractie bestaat uit partijen van verschillende landen.

Stemmen heeft zin

Door a.s. donderdag te stemmen heeft u invloed op wie er in het Europees Parlement komen. En dat is de plek waar onder andere wetten die ook voor Nederland gelden, worden goedgekeurd óf afgekeurd. Belangrijk werk dus. Wilt u meer weten over de verkiezingen? Kijk dan op www.steenwijkerland.nl/verkiezingen of op de website van de Rijksoverheid.