Afval en hergebruik

Afval kan gebruikt worden als grondstof voor een nieuw product. Door zoveel mogelijk afval te scheiden wordt het makkelijker om te recyclen en besparen we nieuwe grondstoffen, energie en geld.

 • Afval scheiden, geen kunst aan!

  Beter scheiden. Eerst hergebruiken. Vaker repareren. Of opknappen.
  Ons doel is minder restafval en betere grondstoffen. Doet u ook mee?

 • Afvalinzameling

  Binnen de gemeente Steenwijkerland wordt afval ingezameld door ROVA. Op deze pagina vindt u informatie over de afvalkalender, het scheiden en recyclen van de meest voorkomende afvalsoorten en omgekeerd inzamelen. Omgekeerd inzamelen houdt in dat herbruikbare grondstoffen bij u thuis worden opgehaald.

 • Zwerfafval

  Iedereen wil graag wonen, spelen, recreëren en werken in een schone leefomgeving. Daar past zwerfvuil niet bij. De gemeente Steenwijkerland werkt daarom samen met Stichting Duurzaam Steenwijkerland aan de bestrijding van zwerfvuil.

 • Veelgestelde vragen over afval

  Op deze pagina vindt u veelgestelde vragen over afval.

 • Veelgestelde vragen over restafval in het buitengebied

  Gemeente Steenwijkerland kiest voor betere afvalscheiding. Afval is steeds vaker een grondstof voor het maken van nieuwe producten. Door grondstoffen goed van het restafval te scheiden, ontstaat minder restafval. En dat is goed, want restafval wordt verbrand en daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren. Omdat inwoners steeds minder restafval aanbieden, verandert er iets in de inzameling van restafval in het buitengebied van de gemeente Steenwijkerland.

 • Oud papier en karton

  Wilt u als inwoner van uw oud papier en karton af? Bijvoorbeeld kranten, tijdschriften, reclamefolders, kartonnen dozen, enveloppen en printpapier? Verschillende scholen en verenigingen in onze gemeente zamelen dat in. U kunt uw oud papier en karton ook brengen naar het milieubrengstation ROVA in Steenwijk.

 • Tegemoetkoming onvermijdbaar medisch afval

  Heeft u onvermijdbaar medisch afval? U kunt een vergoeding krijgen voor de kosten die u maakt voor het storten van dit afval.