Biodiversiteit

Ideeën verzamelen, plannen maken en samen aan de slag. Zo pakken we het aan in Steenwijkerland. Ook als het om biodiversiteit gaat. Met elkaar zorgen we voor een gezonde en groene leefomgeving. Goed voor ons én goed voor planten en dieren. Doet u ook mee?


Aan de slag met biodiversiteit

Biodiversiteit gaat over de verschillende soorten planten en dieren die er zijn. En die biodiversiteit neemt af. Dat is geen goed nieuws. Minder groen en minder wilde bloemen betekent bijvoorbeeld minder insecten. En die zijn belangrijk voor onze gewassen. Bovendien zijn ze een voedselbron voor veel andere dieren zoals vogels en vleermuizen. Daarom gaan we ons daar de komende jaren voor inzetten: we gaan voor het behoud en herstel van de insectenpopulatie. Met speciale aandacht voor de wilde bij en vlinder.

Welke wilde planten en dieren zijn er in ons gebied? En welke soorten zouden hier kunnen bestaan? Die kennis is belangrijk. Want als je weet wat er groeit en bloeit kun je er met het beheer en onderhoud van het openbaar groen rekening mee houden. Ook daar gaan we mee aan de slag: we stemmen het beheer en onderhoud af op wilde planten en dieren.  

Maar er is meer. Biodiversiteit is een onderwerp dat ook andere thema’s raakt. Denk aan de vraagstukken op het gebied van energie en het klimaat. Willen we de biodiversiteit versterken, dan zullen we het ook bij die thema’s terug moeten laten komen. En dat gaan we doen: we zetten biodiversiteit ook bij andere programma’s op de agenda.
 

Nieuws

Idylles in Steenwijkerland voor vlinders, bijen én mensen
Volop bloeiende akkerranden in Steenwijkerland
Speciale actie voor biodiversiteit in de landbouw
Inwoners aan zet tijdens Steenwijkerlandse dag over biodiversiteit
Flyer Dag van de Biodiversiteit 8 februari 2020 (pdf, 606 KB)